Tonlarca soğan depolarda çürüdü

Güncelleme Tarihi:

Tonlarca soğan depolarda çürüdü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2022 00:43

Ankara'da üretim maliyetini karşılayamadıkları soğanları satamadıkları için depolara kaldıran çiftçilerin ürünleri çürüdü. Meyve sebze halindeki komisyonculardan dert yanan üreticiler, ellerindeki ürünün halde 10 katına satılmasına tepki göstererek Hal Yasası’nın bir an önce yürürlüğe girmesini istedi.

Haberin Devamı

Başkentte hasadını aylar önce yaptıkları soğanların maliyetini karşılamayan çiftçiler, ürünleri depolara kaldırdı. Sofralarda yerini alması gereken soğanlar ise havaların ısınmasıyla birlikte depolarda çürümeye yüz tuttu. Kendilerinin ‘stokçu’ olarak anılmasından rahatsız olan üreticiler ise sorunun asıl kaynağı olarak meyve sebze hali satıcılarını gösterdi. Ürettikleri soğanın kilosunun 50 kuruştan ellerinden çıkmasına rağmen halde 5 liradan satılmasına karşı çıkan çiftçiler, tüm maliyetlerin kendilerine ait olmalarına rağmen kârı elde edenin hal sahipleri olduklarını iddia etti.

Tonlarca soğan depolarda çürüdü


TARLADA 50 KURUŞ, HALDE 2 TL’YE SATILIYOR

Halden çıktıktan sonra markete gidene kadar zamlanan ürünleri fahiş fiyata alan tüketicilerin de canının yandığı belirten Ankaralı soğan üreticisi Mehmet Kubat, tek çözümün TBMM’de görüşmeleri devam eden Hal Yasası’nın devreye girmesi olacağını söyledi. Kubat, “Ürünün maliyeti aşağı yukarı kilo başına 70 kuruş ile 1 lira 20 kuruş arasında. Bizden 50 kuruşa alıyorlar. Halde 1 lira 20 kuruşa, 2 liraya veriyorlar. Halde çiftçinin malı satılıyormuş gibi yapılıyor. Çiftçinin eline geçen 50 kuruş. Burada ezilen üreticiyle, tüketici oluyor. Benim bin ton soğanım vardı. İşçi bulamadığım için 200 tonu tarlada kaldı. Kalan 800 ton da depoda çürüdü. Yaklaşık 1 milyon lira zararım var” dedi.

Tonlarca soğan depolarda çürüdü


TÜCCAR MALİYETİN ALTINDA FİYAT VERİYOR

Bir diğer çiftçi Suat Eroğlu ise maliyetin altında fiyat teklif eden alıcılar yüzünden durumun bu noktaya geldiğini belirterek şunları söyledi: “Buradaki soğanın çürümesinin nedeni, ürünün tarladan hasat edilmeye başladığı zamanlarda maliyetlerden ve tüccarların malı ucuza almasından dolayı ürün para etmediği için çiftçi ürününü satamıyor. Çitçinin borcu yoksa ürünün depolara getirip bekletmek zorunda. Çünkü malı alan tüccar maliyetin altında fiyat veriyor. Devletimiz bu konuyla ilgili hasat zamanından ürünün markete girene kadar bu durumu takip etmek zorundadır. Çiftçiler maliyetlerden dolayı zor durumdalar. İstediği fiyata satamadığından dolayı zarar etmektedir ve kâr elde edemediği için bekletmek mecburiyetinde kaldı. Ürün de burada havaların ısınmasından dolayı çürüdü. Artık insanlar maliyetlerden dolayı çiftçilik yapmak istemiyor. Tarları boş durumda. Devlet bu konuda çiftçiye çok büyük destek vermek zorunda.”

Tonlarca soğan depolarda çürüdü

Yeni Hal Yasası: Her ürünün dijital künyesinin olacağı Yeni Hal Yasası’nda bu künyeye üründeki fiyat artışları tek tek kaydedilecek. Böylece fahiş fiyatın hangi aşamalarda meydana geldiği ortaya çıkacak. Buna göre yeni cezalar belirlenecek.

BAKMADAN GEÇME!