Tarihi Meclis’te özel yayın

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Meclis’te özel yayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2018 16:03

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün tarihi 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasında Demirören Medya Grubu ortak yayınında ‘Seçim Özel’ programının konuğu oldu.

Haberin Devamı

Erdoğan, Kanal D Haber spikeri Buket Aydın’ın moderatörlüğünü yaptığı programda Demirören Medya Grup Başkanı Mehmet Soysal ile Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Programın dikkat çeken yönü ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçmişte sayısı 610’a kadar çıkan milletvekilinin bulunduğu İkinci Meclis’te ilk kez canlı yayına katılması oldu.

AYRI BİR ANLAM VE GÜÇ KATIYOR

Moderatör Buket Aydın programın açılışında salonun akustiğinin de özel olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
“18 Ekim 1924 yılında açıldı. İşlevini 1960’a kadar 36 yıl boyunca sürdürdü. Dönem içinde burada milletvekili sayısı 610’a kadar çıktı. Atatürk, Büyük Nutuk’u burada okudu.” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da tarihi binadaki yayına ilişkin “Öncelikle böyle bir mekanda gerçekten böyle bir söyleşiyi yapmak inanıyorum ki bu sürece ayrı bir anlam, ayrı bir güç katıyor” dedi.

Haberin Devamı

ANKARA’DA İLÇE MİTİNGLERİM OLACAK

Meclis’te 600’ü aşkın vekil görev yaptığını hatırlatan Demirören Medya Grup Başkanı Mehmet Soysal da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Demirören Medya Grubu olarak bizi böyle tarihi bir mekanda buluşturduğunuz için ayrı bir teşekkür ediyoruz” ifadeleriyle teşekkür etti. Gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan bugün 19 Mayıs Stadı’nda yapılacak Ankara mitingini de hatırlatarak, “İşi orada bırakmayacağız. Ankara’da ilçe mitinglerim olacak” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ SAYISI 610’A KADAR YÜKSELDİ

1923 yılında mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak tasarlanan ve inşa edilen bina Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz olması ve gelişen Cumhuriyet Türkiye’si meclisinin ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeni ile bir takım değişikliklerden geçirildi. Ardından İkinci Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açıldı. İkinci Meclis, 1924-1960 yılları arasında Atatürk ilke ve inkılâplarının gerçekleştirildiği; Cumhuriyetimiz’in gelişmesi için çok önemli çağdaş kararların alındığı, çağdaş yasaların çıkarıldığı uluslararası alanda Türkiye’nin etkinliğini ve saygınlığını artıran antlaşmaların yapıldığı, çok partili sisteme geçişin sağlandığı önemli bir yapı. İkinci Meclis, Türk siyasi tarihindeki işlevini 27 Mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir dönem boyunca sürdürdü. Meclis toplantı salonunda 1924-1960 yılları arasında milletvekili sayısı 610’a kadar yükseldi.

Haberin Devamı

Ulus’ta Cumhuriyet Müzesi olarak kullanılan İkinci Meclis’te, ülkemizdeki ilk üç cumhurbaşkanı dönemini yansıtan olaylar, fotoğraflar, cumhurbaşkanlarının özel eşyaları ile o dönemde mecliste alınan kararlar ve kanunlar sergileniyor.

BAKMADAN GEÇME!