Soba kullananlar dikkat! Fırfır gülü ve şapka şart

Güncelleme Tarihi:

Soba kullananlar dikkat Fırfır gülü ve şapka şart
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2023 16:27

Başkent Ankara’da kendini iyiden iyiye hissettiren soğuk hava soba kullanımını da arttırdı. Peki soba alırken, kurarken hangi noktalara dikkat edilmeli. Hürriyet Ankara, sobalar için hayati önerileri Ulus’taki tarihi Sobacılar Çarşısı’nı gezerek aradı. Soba satıcıları, bacaya ‘fırfır gülü’ veya lodosa karşı kullanılan ‘lodos şapkası’nın muhakkak takılması gerektiğini hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Ulus’taki tarihi Sobacılar Çarşısı’nda kış hareketliliği devam ediyor. Havaların soğumasıyla birlikte çarşıya gelenlerin sayısında artış yaşandığını dile getiren Sobacılar Çarşısı esnafı, soba kullanan vatandaşları sobanın kurulum, kullanım ve baca temizliği konularında uyardı. Bacaya ‘fırfır gülü’ veya lodosa karşı kullanılan ‘lodos şapkası’nın muhakkak takılması gerektiğini dile getiren Sobacılar Çarşısı esnafı Volkan Aybar şunları söyledi:

Soba kullananlar dikkat Fırfır gülü ve şapka şart

İLK NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

“Son zamanlarda hobi bahçelerinin yaygınlaşması, özellikle villası olanların nostaljiye dönüş merakı ve doğalgaz kullanmak istemeyenler, sobaya olan talebi arttırdı. Fakat soba seçimi de oldukça önemli. Her şeyden evvel alacağınız sobanın kaliteli olup olmadığına bakılmalı. Bu kurulum aşamasından önce dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlilerinden biridir. Öte yandan, dökümünün orijinal olmasına, kova ve iç yeleğin çelik olup olmadığına iyice bakılmalı. Soba kovasının da bir son kullanma ömrü var, delindiyse deforme olduysa kesinlikle kullanılmamalı.

Haberin Devamı

Soba kullananlar dikkat Fırfır gülü ve şapka şart

SOBANIN KURULUMU NASIL OLMALI?

Kurulumunda baca sisteminin olmasına dikkat edin. Mevcut kullandığınız bacaların ise temiz olmasına özen gösterin. Soba borularının ayda bir, bacalarının ise iki ayda bir temizlenmesi gerek. Bacaya fırfır gülü ya da özellikle lodosa karşı kullanılan lodos şapkasının muhakkak takılması gerekiyor. Lodos şapkası rüzgârın yönüne doğru hareket ederek olası olumsuz durumların önüne geçmeyi sağlıyor.

Soba kullananlar dikkat Fırfır gülü ve şapka şart

YAKARKEN NASIL HAREKET EDİLMELİ?

Sobanın satın alma, kurulum ve bakım aşamalarından ziyade Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün de uyarıları kesinlikle dikkate alınmalı. Lodos, fırtına gibi olumsuz koşullarda odun kömürü sobalarının yakılmaması gerek. Sobaya kömür eklerken de içinde yanan kömürün tamamen bitmesi beklenmeli. Kömür tam anlamıyla tutuşmadan soba uyutulmamalı.”

Haberin Devamı

600 TL’DEN 6 BİN TL’YE

Her bütçeye göre soba bulunabileceğini dile getiren Sobacılar Çarşısı esnafı Erkan Soyalp de “Fiyatlar alacağınız sobanın kalitesine, tipine, kullanım alanına göre değişkenlik gösterebiliyor. Geniş bir fiyat skalası var. Örneğin kuzine sobalar 3 bin TL’den başlar, 6 bin TL’ye kadar çıkar. Odun sobası ise 600-700 TL’den başlayıp kalitesine göre fiyatı artar” bilgisini verdi.

BAKMADAN GEÇME!