Sıra seri üretimde

Güncelleme Tarihi:

Sıra seri üretimde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2021 00:45

ABB, 16 yıllık dizel bir otobüsü yüzde 100 elektrikli hale dönüştürdü. Otobüsün AB standartlarında testleri başarıyla geçtiğini belirten Başkan Mansur Yavaş, “Bu şekilde dönüştürülecek 400 tane otobüs var. Sanayi Bakanı’mız ile de görüştüm. Sanayi Bakanlığı’na müracaat ederek orada onayı aldıktan sonra artık seri üretmenin çaresine bakacağız” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB), 2005 model, kullanım ömrünü tamamlayan dizel bir otobüsü, yüzde 100 elektrikli hale dönüştürdü. ‘Türkiye’nin ilk dönüştürülmüş yüzde 100 elektrikli otobüsü’ dün ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın da katılımıyla belediye binasının önünde tanıtıldı. “Şu an sadece bizim belediyemizde eski model olup bu şekilde dönüştürülecek 400 tane otobüs var” diyen Başkan Yavaş, şunları söyledi:

Sıra seri üretimde


“Hem hava kirliliği hem de yakıt gideri açısından Ankara için son derece mahsurlu. Çünkü Ankara’mızda çok araç kullanılması ve diğer sebeplerden dolayı maalesef zaman zaman hava kirliliği yaşanıyor. Şu anda testler Avrupa standartlarına göre tamamlandı. Ben Sanayi Bakanı’mız ile de görüştüm. Sanayi Bakanlığı’na müracaat ederek orada onayı aldıktan sonra artık seri üretmenin çaresine bakacağız.

ANKARA’NIN SOKAKLARINDA GÖRECEĞİZ

Ankara’nın sokaklarında bundan sonra elektrikli otobüsleri inşallah göreceğiz. Belli bir zamana bağlı ama en azından kendi teknolojimizle bunun yapılabileceğini göstermiş olduk. Ayrıca yurt dışından gelen bütün parçaların da ülkemizde üretilmesi için de çalışmalarımız devam edecek. Güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerle ve iş dünyasıyla görüşmek suretiyle kapasiteyi daha da arttırarak inşallah bir an evvel elektrikli dönüşümün tamamının sağlanmasını istiyoruz.”

3 SAATTE ŞARJI DOLUYOR 300 KİLOMETRE MENZİLLİ

Haberin Devamı

ABB iştiraki BELKA AŞ tarafından dönüştürülen otobüsle ilgili, şirket Genel Müdürü Dursun Çiçek ise şu bilgileri verdi: “Otobüsümüz 300 kilometre menzilli. İdeal koşullarda 400 kilometreyi de bulduk. 3 saatte tamamen şarj oluyor, bu şarj bir günden daha fazla yetebiliyor. Gece şarj yapıyoruz. Otobüsümüzün maliyeti, sıfır yerli elektrikli bir otobüsün 3’te 1 fiyatı. Yakıt olarak da aynı yaştaki bir dizel otobüse göre 5’te 1 yakıt maliyeti var. Yüzde 100 belediyenin imkânları ve çalışanlarıyla bu dönüşümü sağladık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!