‘Sınav esnasında sonuçları düşünmeyin’

Güncelleme Tarihi:

‘Sınav esnasında sonuçları düşünmeyin’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2024 10:27

Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) altı gün kala adaylara önerilerde bulunan Seviye Eğitim Kurumları Koordinatörü Ali Murat Karabağ, “En önemli sınav hatalarından biri sınav sırasında sonuçları düşünmektir” dedi.

Haberin Devamı

Bu süreçte test değerlendirme listelerinin yalnızca bir değerlendirme ölçüsü olduğunu da anımsatan Karabağ, özetle şunları söyledi:

‘Sınav esnasında sonuçları düşünmeyin’

SINAV GÜZERGÂHI- ZAMAN DEĞERLENDİRMESİ YAPIN

Sevgili çocuklar; uzun zamandır yoğun bir tempoda sınava hazırlanıyorsunuz. Sınava girmeden önce unutmamanız gereken en önemli şey, sonuç ne olursa olsun aileniz için değerlisiniz ve hiçbir sınav sonucu bunu değiştiremez. Bunun yanı sıra dikkat etmeniz gereken diğer hususları şu şekilde özetleyebiliriz. Beslenme alışkanlıklarınızı bozmadan, sağlıklı ve ölçülü beslenmelisiniz. Uyku düzeninize dikkat etmeli çok geç veya çok erken yatmamalısınız. Sınav sabahı kahvaltı dengeli olmalı ve alışık olmadığınız yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Rahat ve hava şartlarına uygun kıyafetler giymelisiniz. Sınav gününden önce sınav yerinize gitmeli ve sınav güzergâhı- zaman değerlendirmesini yapmalısınız. Lütfen sınava girerken cep telefonu, takı vb. sınava girmeye uygun olmayan eşyaları getirmemeye dikkat ediniz. Sınava gelirken yanınızda getirmeniz gereken malzemeleri (kimlik, su vb.) önceden hazırlamayı unutmayın. Sınav öncesinde veya sırasında stresiniz artıyorsa nefes egzersizleri yapın. Bu sizi rahatlatacaktır. Sınav gözetmeninin açıklamalarını dinleyin. Hatırlatmalarını dikkatlice takip edin.

Haberin Devamı

‘ZOR SORULAR VE ZOR SINAVLAR HERKES İÇİN ZORDUR’

Sınav sırasında daima sakin olun ve soruları dikkatli okuyun. Ayrıca sınav sırasında tüm soruları cevaplamak için zamanınızı verimli kullanmaya çalışın.  Bir bölüme geçtiğinizde önce o bölümü tarayın. Daha sonra soruları yanıtlamaya başlayın. Bir soru üzerinde çok fazla vakit harcamayın, onu işaretleyip boş bırakın ve bir sonraki soruya geçin. Takıldığınız bir soru üzerinde gereksiz zaman harcarsanız, kalan soruları tamamlayamayacağınız korkusuyla paniğe kapılırsınız, bu da hata yapma ve sınavı tamamlayamama olasılığını artırır. Sınav bitiminde hâlâ vaktiniz varsa bu sorulara dönebilirsiniz. Şekiller ve figürler içeren uzun, karmaşık sorulardan korkmayın. Aslında bu tür sorular düşündüğünüzden daha basit olabilir ve birçok ipucu içerebilir. Zor sorular ve zor sınavlar herkes için zordur. Unutmayın bu durum sadece size özel değil. Hatta bunu bir avantaj olarak kabul edin. En önemli sınav hatalarından biri sınav sırasında sonuçları düşünmektir. Sınava girerken ‘Ya başarısız olursam?’ veya ‘Mutlaka beklediğimden daha fazla hata yaparım.’ diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu düşüncelerden korkmayın ama o anda bunların gereksiz olduğunu unutmayın, sorulara odaklanın ve bu tür düşünceleri sınav sonrasına erteleyin. Son olarak, test değerlendirme listelerinin yalnızca bir değerlendirme ölçüsü olduğunu ve gerçek sizi tam olarak yansıtmayabileceğini unutmayın. Unutmayın, sınavdan sonra ne olursa olsun sizinle gurur duyacağız. Kendinize güvenin ve sınavda elinizden gelenin en iyisini yapın. Hayallerinize ulaşacağınıza inancımız tam.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!