Savaş karşıtı oyun İrfan Şahinbaş’ta

Güncelleme Tarihi:

Savaş karşıtı oyun İrfan Şahinbaş’ta
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2008 00:00

Bertolt Brecht’in savaş karşıtı en önemli oyunlarından biri olan "Cesaret Ana ve Çocukları" yarın ve çarşamba günü İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde izleyenlerin karşısına çıkıyor.

Oyun, tiyatro ve televizyon dünyasının ünlü isimlerini sahnede buluşturuyor. Başrolünü Devlet Tiyatroları’nın başarılı oyuncusu Kader İlhan, Erdinç Doğan ve Murat Çidamlı’nın üstlendiği oyunda ayrıca Beyaz Gelincik dizisinin başrol oyuncusu Sezin Akbaşoğulları, Bizim Evin Halleri dizisinin beğenilen karakteri Taner Rumeli rol alıyor.

Savaşın etkileri

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tiyatro Bilim Dalı Tiyatro Yönetmenliği Doktora Programı kapsamında Yardımcısı Doçent Doktor Kadir Çevik’in süpervizörlüğünde, Eylem Akın, Ayşen Üstün ve Burcu Kan Erman’ın rejisiyle sahneye ahtarılan oyun 11-12 Haziran tarihlerinde saat 20.00’de Devlet Tiyatrosu İrfan Şahinbaş Atolye Sahnesi’nde gösterilecek. Oyunun özgün müziğini de Yardımcı Doçent Doktor Nedim Yıldız yaptı.

Çağdaş Tiyatro dünyasını en çok etkileyen sanat adamlarının başında gelen Brecht’in "Cesaret Ana ve Çocukları" oyunu, Brecht’in ortaya çıkardığı Epik Tiyatro’nun en önemli eserlerinden biri. Brecht’in olgunluk döneminde yazdığı oyun, küçük insanların savaştan nasıl etkilendiklerini oldukça çarpıcı bir dille seyircinin yüzüne çarpıyor.

Oyunda küçük burjuvaziyi temsil eden Cesaret Ana, bir yandan savaşın üzerinden geçimini sağlarken, bir yandan da çocuklarını savaştan korumaya çalışıyor. Cesaret Ana, çocuklarını bir bir kaybederken, ticaret; dinin, vatanperverliğin, dostluğun, aşkın ve hatta analık duygularının bile üzerine çıkıyor. Reji ekibi, oyunun üzerine kurulduğu cümleyi ise, "Savaştan geçiniyorsan, haracını vereceksin" olarak anlatıyor.

"Cesaret Ana ve Çocukları" 400 yıl önceki Protestan-Katolik savaşını konu edinse de geçerliliğini hala koruyor. Savaşın anlamsızlığı ve insanlar üzerindeki dehşet verici etkilerini anlatan oyunun başrollerini; Kader İlhan, Erdinç Doğan, Murat Çidamlı ve Sezin Akbaşoğulları üstleniyor. Oyunda ayrıca, Mehmet Cihan Ercan, Redife Zerener, Can Gönenç, Ozan Cihan, Onur Uysal, Erengül Öztürk, Tolga Alkaya, Mert Kurdal, Arda Balkan ve Kıvanç Baran Aslan görev alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!