Salgının tarihini tabletler anlatacak

Güncelleme Tarihi:

Salgının tarihini tabletler anlatacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2021 23:48

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 100'üncü yılında yapılacak etkinlikler kapsamında 'Konuşan tabletler sergisi' düzenlenecek.

Haberin Devamı

Sergide, M.Ö. 2000 ile 1400 yıllarında salgın hastalıkların konu edindiği Hitit ve Kültepe tabletleri yer alacak. Anadolu'daki en eski salgın hastalıklardan bahseden Asur Ticaret Kolonileri dönemine ait 3 adet Kültepe tableti, yine Hitit dönemine ait 2'nci Murşilli´nin Veba Duası tableti ve aynı konuya ait 2 adet fragman, 14 adet de salgın hastalıktan kurtulmak için yapılan değişik ritüelleri anlatan tabletler, önümüzdeki hafta ziyarete açılacak. Sergi ile geçmiş dönemlerde de Anadolu’da salgın hastalıkların bulunduğu ve hastalıklara karşı tedbirler kapsamında dualar edildiği, adaklar adandığı, ritüeller yapıldığına dair bilgilendirme yapılması ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

GEÇMİŞTE DE AYNI SIKINTILAR YAŞANDI

Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç, “O dönemlerde şehir devletlerinin birçoğu mezarlık haline gelmiş. Gerçekten de yoğun ölümler yaşanmış. Anadolu'da, Suriye'de, Hattiler'de, Mezopotamya'da, Mısır'da bu hastalığın yaşandığını biz tabletlerden anlıyoruz. Salgın hastalıklarla ilgili Anadolu'nun geçmiş dönemlerinde de aynı sıkıntıların yaşandığı ve bunlarla ilgili insanlığın her dönemde yine bu hastalıklarla mücadele edip, yeniden hayata tutunduğunu anlıyoruz. Ve bu farkındalığı da biz etkinliklerimiz arasında oluşturacağız” dedi. 

Haberin Devamı

Salgının tarihini tabletler anlatacak

Müze arşivinde yer alan tabletlerden edinilen bilgilere göre, yazılı kaynaklarda geçen Anadolu’daki en eski salgın hastalık Asur Ticaret Kolonileri devrine (MÖ. 2000-1750) ait.

Salgının tarihini tabletler anlatacak

Tabletlerdeki verilere göre salgının, Mısır, Mezopatamya’daki Babil ve Hurri krallıkları, Suriye’deki yerel krallıklar, Hititler ve onlara bağlı yerel krallıkları da etkilediği görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!