Rüzgârlı havalara dikkat! Soba zehirlemesin

Güncelleme Tarihi:

Rüzgârlı havalara dikkat Soba zehirlemesin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2021 15:47

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte gözler bir kez daha sobaya çevrildi. Hürriyet Ankara, “Soba kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunun yanıtını Ulus’taki tarihi Sobacılar Çarşısı’nı gezerek aradı.

Haberin Devamı

Ankara’da hava sıcaklıkları düştü, soba kullanımı arttı. Vatandaşlar yanlış kullanım yüzünden her yıl kış aylarında soba zehirlenmeleriyle karşı karşıya kalıyor. Peki soba, hangi durumlarda öldürücüdür? Soba yakarken neleri yanlış yapıyoruz? Rüzgârlı havalarda nelere dikkat etmeliyiz? Hürriyet Ankara bu soruların cevabını Ulus’taki tarihi Sobacılar Çarşısı’nda aradı. Bacalara kış öncesi temizlik ve bakımın mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizen, 47 senedir soba imalatı ile satışı yapan Kemal Zeytinoğlu Kuzucu, şu uyarılarda bulundu:

Rüzgârlı havalara dikkat Soba zehirlemesin


BACA TEMİZLİĞİ YAPILMALI

“Bacanın temizliği ve bakımı mutlaka yapılmalı. Temizliği yapılmayan bacalar, zehirlenmelere neden olur. Bacanın temiz olup olmadığını bir gazete yakarak anlayabiliriz. Gazeteyi yakıp bacanın deliğine tuttuktan sonra bu gazete yanıp gidiyorsa bu bacada hiçbir sorun yok demektir. Ama gazete yanmıyorsa bacada sıkıntı vardır. Çoğu evde bacalar çatının altında kalıyor, oradan gelen rüzgâr da hava basarak zehirlenme yapıyor. Her zaman için bacanın çatıyı geçmesi lazım.

ÇEKİŞ OLMAZSA GAZ TEPER

Kovalı sobaları kullanırken dikkat etmemiz gereken püf noktalar var. Vatandaşlar, sobayı yaktıktan hemen sonra ‘kömür tutuştu’ zannedip sobanın altını kısıyor. ‘Soba uyusun’ diye altı tamamen kısılırsa, çekiş olmadığı için gaz geri teper. Bu da ölümlere yol açar. Bu yapılan en büyük hatalardan biridir. Kovalı sobalarda kovanın yuvaya tam oturması lazım. Eğer oturmazsa hava almadığı için bu soba yanmaz. Kova değişikliği yaparken de kovayı hemen dışarı çıkarmalıyız, kova evin içinde uzun süreli durursa, ‘sıcaklığı evi ısıtsın’ denilirse bu gaz, insanı zehirler.

RÜZGÂRLI HAVADA KAPATILMASIN

Rüzgârlı havalarda sobayı yakıyorsak eğer asla kapatmamamız lazım. Bir kova kömür fazla gidecek fakat asla kapatmayacağız. Kapatıyorsak da eğer yarım kapatacağız. Böyle havalarda rüzgâr ters yöne doğru esiyor ve gazı içeriye basıyor. Eğer altını kapatırsak bu durum zehirlenmelere yol açar. Bu havalarda yapılan en büyük yanlışlardan biri de budur. Buna dikkat edilmesi lazım. Soba alınırken sobanın ve malzemenin kaliteli olması lazım.

Rüzgârlı havalara dikkat Soba zehirlemesin


BU SENE SATIŞLAR AZALDI

Soba satışlarının geçtiğimiz sene çok arttığını fakat şu anda azalma olduğunu söyleyen Kuzucu, “Geçen sene sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde soba satışlarında büyük bir patlama yaşadık. Vatandaşlarımız bu dönemde hobi bahçelerine, köylerindeki evlerine soba yaptırdı. Ama şu anda satışlarımız azaldı. Geçen seneye göre rağbet düştü” dedi.

BAKMADAN GEÇME!