Psikoz bozukluğa sanatla terapi

Güncelleme Tarihi:

Psikoz bozukluğa sanatla terapi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2017 14:33

Evlerinden çıkmayan, kimseyle konuşmayan, çeşitli şüphelerle yaşayan psikoz tanılı hastalar, Ahmet Andiçen Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde ilaç tedavisinin yanı sıra resimden ebruya, dramadan ahşap boyamaya birçok kursla topluma adapte oluyor.

Haberin Devamı

Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Ahmet Andiçen Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde (TRSM), psikoz tanılı hastalar sanatla tedavi ediliyor. Geçen sene haziran ayında Ankara Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa başlatılan “Psikoz Tanılı Hastalarda Sanatın Kullanımıyla Yetenekten Yetkinliğe” projesiyle hafta içi her gün 25 hasta; seramik, resim, ebru, ahşap boyama ile el becerilerini geliştiriyor ve yaratıcılıklarını ortaya koyuyor.

ÖZGÜVENLERİ ARTTI

Ağırlıklı olarak şizofreni ve diğer psikotik bozukluk tanılı insanlara hizmet verdiklerini belirten Proje Koordinatörü Klinik Psikolog Esma Karakurt Acar, “Bu hastalık yaşayanları ve aileleri olumsuz etkiliyor. Toplumsal önyargılar ise olumsuzluğu daha da ağırlaştırıyor. Projemizdeki faaliyetlerden bu yana hastalarımızın özgüvenleri arttı, dikkatlerini yaptıkları işe verebiliyorlar, yaptıkları işlerle bağ kurmalarında olumlu yönde gelişim olduğunu, birbirleriyle daha fazla sohbet ettiklerini, birbirlerini dinleyebildiklerini gördük” diye konuştu.

Haberin Devamı

YATAKTAN KALKMAZDIM

Seramik dersine katılan 59 yaşındaki H.G., “Eskiden yataktan kalkamazdım, şimdi sabah 07.00’de kalkıyorum, oğlum işe giderken beni de buraya bırakıyor ve sonuçta güzel etkinlikler ortaya çıkıyor” dedi. Drama ve öykü yazarlığı kurslarını düzenli takip eden 55 yaşındaki H.P.’nin ablası ise kardeşi için, “Artık tek başına hastaneye gidebiliyor, ilaçlarını kendi yazdırabiliyor, eskiden yemek yerken kimseyi beklemez, davranışlarına dikkat etmezken şimdi herkese karşı daha özenli davranıyor” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!