Protokol kunduracısı markalara yenildi

Güncelleme Tarihi:

Protokol kunduracısı markalara yenildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2018 17:20

Bir dönemin ‘protokol kunduracısı’ Nurettin Cebeci iş yapamaz duruma gelmesine karşın Ziya Gökalp’teki dükkanında el emeği kunduralar üretmeye devam ediyor. 80 yaşındaki kundura ustası, “Gelişen teknoloji el emeğinin değerini unutturdu. Müşteri değil, tarih meraklısı misafirlerim için dükkânı açıyorum” diyor.

Haberin Devamı

1980’li ve 90’lı yıllarda siyaset ile sanat dünyasından önemli isimlere el emeği ayakkabılar üreten Nurettin Cebeci, iş yapamaz duruma gelmesine karşın, Çankaya Ziya Gökalp Caddesi’ndeki dükkanını her sabah aynı heyecanla açıyor. Müşterileri ve yakın çevresi tarafından ‘protokol kunduracısı’ olarak tanınan 80 yaşındaki Cebeci, “Fabrikasyon üretim ve gelişen teknoloji bizleri unutturdu, ama el emeğinin yeri ayrıdır” diyor. Kendi kurduğu ‘Bale’ markası altında 66 yılı aşkın süredir ayakkabı imal eden Cebeci, Artvin’den Ankara’ya uzanan hikayesini şu sözlerle anlatıyor:

İLK DÜKKAN 1957’DE

Artvin’de ailemin beni okutacak gücü yoktu. Meslek sahibi olmak üzere Ankara’ya geldim. Burada ağabeyimin yanında, 1957’de ilk dükkanımı açtım. Daha sonra müşterilere ulaşılabilir olmak için dükkanımı Kızılay’a yakın bir konuma taşıdım.

Haberin Devamı

‘BALE’ MARKASINI KURDU

İlk zamanlarda radyo sanatçıları siparişler vermeye başladı. Dönemin sanatçılarıyla tanınırlık sağladım. Ben sanat yapıyorum, sanatta en çok ayağa hitap eden dal Bale. Bu yüzden ürettiğim ayakkabılara ‘Bale’ markası adı altında üretmeye başladım.

ÇAĞIN GERİSİNDE KALDIK

Zamanla çağın gerisinde kaldık, markalara yenildik. Örneğin, müşteriler şimdilerde büyük mağazalarda kredi kartı sistemiyle 10’a böldürüp taksitlendirerek satın alabiliyor. O sistem bende yok. Fabrikasyon ve gelişen teknoloji bizleri unutturdu ama el emeğinin yeri ayrıdır.

TARİH İÇİN GELİYORLAR

Şu an eski yıllarda kazandığım paraların yanına dahi yaklaşamıyorum. Para kazandığımız yok, ayakkabılar kutularda bekliyor, ben de bekliyorum. Burası benim için bir mutluluk yeri. Artık insanlar o tarihi yılları anlatmam için geliyor.

KENAN EVREN, BÜLENT ECEVİT, ZEKİ MÜREN, NURETTİN ÇARMIKLI

En büyük mutluluğun devlet üst düzeyine hitap edebilmeyi sağlamak olduğunu ifade eden Cebeci, “Zeki Müren’e süet bir ayakkabı yaptım. Bunların yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren, eski Başbakanımız Bülent Ecevit ve bakanlardan Halil Başol, Ali Naili Erdem, Enver Akova’ya ayakkabılar yaptım. Şimdilerde o dönemlerde ürettiğim ayakkabıların kalitesini bilen iş adamları zamam zaman özel siparişler veriyor. En son Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Çarmıklı için özel bir ayakkabı hazırladım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Protokol kunduracısı markalara yenildi

Nurettin Cebeci’nin dükkanında, el emeği ürettiği 500 çiftin üzerinde ayakkabı bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!