Polatlı soğanı için 4 hedef

Güncelleme Tarihi:

Polatlı soğanı için 4 hedef
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2021 00:42

Coğrafi işaretle tescillenen Polatlı soğanı için OSB’de özel alan oluşturuldu, burada kurulan fabrikalar faaliyetlerine başladı. Polatlı Ticaret Odası Başkanı Ulvi Sakarya, Polatlı soğanı için 4 hedefi Hürriyet Ankara’ya anlattı: Fiyatı dengelemek, sınıflandırma yapmak, fireyi azaltarak verimi arttırmak ve dünya pazarına daha fazla soğan satmak.

Haberin Devamı

Polatlı Ticaret Odası, ‘Türkiye’nin soğan deposu’ olarak adlandırılan ilçenin ünlü soğanına coğrafi işaret alarak tescilletti. Oda tarafından kurulan 4 bin 700 dönümlük organize sanayi bölgesinin (OSB) 800 dönümüne soğan işleme tesislerinin de yer alacağı özel bir gıda alanı oluşturuldu. Kurulan tesisler, soğan boylama, depolama ve paketleme üzerine faaliyetlerine başladı. Şimdi hedef; soğanda fiyatı dengelemek, sınıflandırma yapmak, üründe fireyi azaltarak verimi arttırmak ve dünya pazarına daha fazla soğan satmak. “Soğana, hem marka hem de kalite olarak daha fazla değer katmak istiyoruz” diyen Polatlı Ticaret Odası Başkanı Ulvi Sakarya, bu yöndeki çalışmalarını Hürriyet Ankara’ya anlattı:

Polatlı soğanı için 4 hedef


TÜRKİYE’DE LİDERLİĞE TALİP OLDUK

“Karma OSB’de 42 katılımcının 5’i aktif üretim yapıyor. 3’ü inşaat, 34 tanesi de proje aşamasında. Tarım Kredi Lojistik AŞ ile bir görüşmemiz oldu, sözleşmeyi imzalayacağız. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile de görüşüyoruz. 83 bin metrekarelik iki parselde onlar da yatırım yapacak. Büyükşehir de, Tarım Kredi de hem üreticiye destek vermek hem de tüketiciye daha ekonomik rakamda ürünü ulaştırmak için OSB’ye yatırım yapıyor. Soğan kümelenmesi ile Türkiye’de liderliğe talip olduk. IPARD ve Tarım Bakanlığı yatırımcılara çok ciddi destekler veriyor. IPARD bu alandaki son desteğini verecek, o nedenle ilgi daha büyük.

SOĞANIN SINIFLANDIRMASI YAPILACAK

Soğana, hem marka hem de kalite olarak bir değer katmak istiyoruz. Soğana coğrafi işareti almamızın bir artısı şu; Polatlı soğanını işlemek için kurulacak her tesis, proje puanı olarak +5 ile başlıyor. Soğan ticareti, görmeden yapılan bir ticaret. Alıcı, gönderecek satıcıya güveniyor. Ama bazen satıcı en iyi soğanı da gönderse ürün gittiğinde ‘Benim istediğim bu değildi’ diyebiliyor. Hedefimiz; akredite bir kuruluş tarafından soğanın sınıflandırmasını yapmak. Cinsi, şekli, tadı, bekleme ömrü gibi 50’den fazla kriterleri var. Kışlık 1. sınıf soğan dediğimizde bu ne kadar dayanır, hangi boylarda olur alıcı bunu bilecek. Hem sınıflandırma, hem OSB ile alıcının satıcının güven ortamını hissedebileceği şekle gelecek.

Polatlı soğanı için 4 hedef


1 YILDA YETİŞEN TÜRKİYE’YE YETER

Polatlı’da bir yılda yetişen soğan tüm Türkiye’ye yeter. Şu anda soğan üreticinin maliyetinden aşağı fiyata satılıyor. Soğan 10 lira olsun demiyoruz, belli bir fiyat aralığında gitsin amacındayız. Ne biz zararına satalım, ne de insanlar çok pahalıya bunu alsın. Kümelenme ile amacımız üretilen malın satışında, üreticiye, satıcıya, tüketiciye destek olmak. Fireyi azaltıp raf ömrünü uzatmak istiyoruz. Kabuksuz soğanın soğuk hava depolarında saklanması yöntemi var. Soyup soğuk hava deposuna koyduğumuzda bu yılın soğanını seneye satabiliriz. Geçmişte 50 kuruşa Bursa’ya satıyorduk, onlar işleyip 2.5 liraya satıyorlardı. Ürün her işlendiğinde daha fazla değerleniyor.”

YURT DIŞINDA DA MARKA OLMASINI İSTİYORUZ

Haberin Devamı

Yurt içindeki pazarın yanı sıra yurt dışına da ürün gönderdiklerini belirten Sakarya, “Polatlı soğanı Türkiye’de bir marka, yurt dışında da marka olmasını istiyoruz. Dünyanın bir çok ülkesine de soğan satıyoruz. Dönemsel değişiyor, Avrupa ülkeleri, Arap ülkeleri, Rusya, Libya, Kuzey Irak gibi yerlere Polatlı’dan soğan gidiyor. Pazar bulmak bizim için önemli. Daha da arttırmayı hedefliyoruz.”

ATIKLAR ORGANİK GÜBREYE DÖNÜŞECEK

Haberin Devamı

Altyapı çalışmalarında büyük ilerleme kaydedilen OSB’de soğan atıkları için belli alanlar oluşturduklarını da anlatan Ulvi Sakarya, “Soğan atıklarının bertaraf edilerek organik gübreye dönüştürülmesini de sağlayacağız” dedi.

Polatlı soğanı için 4 hedef

Polatlı Ticaret Odası Başkanı Ulvi Sakarya, soğan boylama, depolama ve paketleme üzerine faaliyetlerine devam eden tesisleri Hürriyet Ankara muhabiri Murat Yılmaz’a gezdirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!