Pandemi erken teşhise engel olmasın

Güncelleme Tarihi:

Pandemi erken teşhise engel olmasın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2021 14:47

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü nedeniyle hastalıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çakmur, erken tanının hastalık tedavi süreci için çok önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Haberin Devamı

Çakmur parkinson hastalığına yakalanan kişilerin erken tanı ve uygun tedavi ile uzun süreli, kaliteli bir yaşam sürmeleri mümkün olabildiğine dikkat çekerek, “Pandemi nedeniyle sağlık sisteminin önceliğinde gelişen değişiklikler, hastaların sağlık merkezlerine erişmede ortaya koydukları çekinceler ve bu merkezlere ulaşılabilirlikteki zorluklar pek çok kronik hastalıkta olduğu gibi Parkinson hastalarında da önemli bir sorun oluşturmaktadır. Erken teşhis ve tedavinin önüne pandeminin geçmesine izin vermeyin. Parkinson hastalığından şüphelenildiğinde ya da Parkinson hastalığı tanısı almış hastalarda yeni sorunlar ortaya çıktığında sağlık kuruluşlarına başvurulmalı, hastalıkla ilgili belirti ve bulgular ihmal edilmemelidir” dedi. Çakmur şöyle devam etti:

Haberin Devamı

YAŞLILIK BELİRTİLERİYLE KARIŞTIRMAYIN

“Erken teşhis ve tedavi hastalıkla mücadelede çok önemli bir yer tutmaktadır. Yaşlılık belirtileriyle karıştırılmamalıdır. Parkinson hastalığının belirtileri çeşitlidir, kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Bu belirti ve bulgular: el, ayak, dil ve dudaklarda olabilen titreme, hareketlerde yavaşlama, kol veya bacakta kasılma, yürürken kolları sallamama, yüz ifadesinde azalma, donukluk, ufak adımlı veya ayak sürüyerek yürüme, zaman zaman kontrolsüz hızlanma, vücut duruşunun öne eğik şekil alması, alçak sesle, monoton konuşma, el yazısında küçülme, okunaksız olması, ağızdan salya sızması, yutkunma güçlüğüdür. Hastalığın asıl belirtileri yukarıda belirtilen hareket ile ilgili (motor) belirtiler olsa da hastalığın hareket etkilenmesinden önce koku alma sorunu, kabızlık, depresyon, uyku problemleri, yorgunluk ve ağrı gibi sorunlarla başlayabildiği bilinmektedir.

HASTAYA ÖZGÜ TEDAVİ

Parkinson Hastalığının Tedavisinde medikal, cerrahi yöntemler, fizyoterapi ve davranışsal yaklaşımlar önemlidir. Bu tedavilerin her biri için çeşitli ajanlar ve yöntemler mevcuttur. Tedavi her hastaya özgü planlanır ve eklenen sorunlar ya da bulgulara göre değiştirilebilirler. Bu tedavilerin amacı hastalık bulgularını düzeltmek olup semptomatik etki gösterirler. Eksik ya da fazla değil, “yeterli tedavinin” hastalığın daha iyi bir gidiş göstermesine neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hastalıkta erken tanı ve uygun tedavinin Parkinson hastalarının daha kaliteli, konforlu bir yaşantı sürmeleri için çok önemli olduğunu vurgulamak isteriz.”

Haberin Devamı

 WEBINAR DÜZENLENECEK

Çakmur 11 Nisan Parkinson haftasında hastalığın toplumda bilinirliliğini arttırmayı, doğru tanınmasını sağlamayı ve bu hastalık ile ilgili bilgileri topluma aktarmayı hedeflediklerini ve bu doğrultuda etkinlikler yapacakları açıkladı. Çakmur etkinlerle ilgili, "11 Nisan Pazar, saat 12.30'da COVID-19 pandemisi ve Parkinson Hastalığı, 12 Nisan Pazartesi, saat 19.00'da Parkinson Hastalığında günlük yaşamı kolaylaştıracak önlemler, 14 Nisan Çarşamba, saat 12.30'da Parkinson hastalığından ne zaman şüphelenirim, nasıl tanınır? , 16 Nisan Cuma, saat 19.00'da Parkinson hastalığında tedavi: hasta, hasta yakını ve doktorun sorumlulukları, neler nasıl takip edilmeli? Konularının tartışılacağını belirtti. Parkinson hastalarını, hasta yakınlarını veya ilgilenen herkesi toplantılarımıza bekliyoruz. konu ile ilgili ayrıntılı bilgilere ‘www.parkinsondernegi.com’ adresinden ulaşılabiliyor” bilgisini verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!