Otobüsçünün talebi İstanbul modeli

Güncelleme Tarihi:

Otobüsçünün talebi İstanbul modeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2021 21:47

Koronavirüs salgını nedeniyle zor bir dönemden geçen özel halk otobüsü esnafı, “İstanbul’daki gibi kiralama modeli uygulansın, esnaf kurtarılsın” talebinde bulundu.

Haberin Devamı

Özel halk otobüsü esnafının koronavirüs sebebiyle zor günlerden geçtiğini belirten Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, “Yolcu kapasitesi sınırlaması, ücretsiz biniş hakları ve maliyetlerin artması belimizi büküyor. Destekler de kurtarmıyor. Ankara’da da İstanbul’daki gibi kiralama modeli uygulansın otobüsçü esnafı kurtarılsın” dedi. Normal süreçte bir otobüsün günlük ortalama 800 yolcu taşıdığını, bugün ise 300 yolcu taşıyabildiğini belirten Kara, şunları söyledi:

Otobüsçünün talebi İstanbul modeli


GÜNLÜK 300 YOLCU TAŞINIYOR

“Geçen yılın mart ayından bu yana hizmetine devam ederken en büyük ekonomik kaybı yaşayan bir sektörüz. Bugün odaya kayıtlı 200, bize kayıtlı çevre ilçeler de dahil 650 araçla birlikte toplam 850 araç Ankaralılara hizmet vermeye çalışıyor. Eskiden bir araç 800 yolcu taşırken, kısıtlamalar nedeniyle günlük ortalama 300 yolcu taşıyabiliyor. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kararla işletme giderlerimize bir nebze katkı sağlayacak tutarlar belediyenin mali imkânları dahilinde ödenmekte. Ancak hizmet üretim maliyetlerimize kısmi olarak katkı sağlayan bu tutarlar yetersizdir.

TEKERLEK ZARARINA DÖNÜYOR

Gün içinde toplam hasılatımız, özel halk otobüslerine alınan akaryakıt bedellerini dahi karşılamamaktadır. Esnafımız bugün direksiyon başında olsa bile, tekerlek zararına dönüyor. 17 gün tam kapanma sürecinde araçlarımız çalışmadı. Gelir kaybı nedeniyle özellikle banka kredi geri ödemelerinde ciddi bir faiz yüküyle karşı karşıya kalıyoruz. Kısıtlamaların yanında bir de ücretsiz ulaşım imkânı verilen vatandaş sayımızın günlük yolcu sayımızın yüzde 30’una ulaşması, gelirlerimizin işletme giderlerimize yetmemesine sebep olmaktadır. Yolcu sayısı kısıtlamalarının yapıldığı süreler içinde, indirimli ve ücretsiz yolcu binişlerine son verilmelidir.

TEK ÇIKIŞ YOLU KİRALAMA

Yok olmaya yakın olan özel halk otobüsü esnafı için başta Sayın Cumhurbaşkanı’mız olmak üzere, ilgili bakanlarımıza ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş’a bize destek olmaları ve çözüm sağlamaları için çağrıda bulunuyoruz. Yolcu kapasitesi sınırlaması, ücretsiz biniş hakları ve maliyetlerin artması belimizi büküyor. Destekler de kurtarmıyor. Bizi kurtaracak tek çıkış yolu İstanbul’daki gibi belediyenin kiralama modelini uygulaması. Ankara’da da İstanbul’daki gibi kiralama modeli uygulansın otobüsçü esnafı kurtarılsın. Acilen bu konuda adım atılmasını bekliyoruz.” Kara, ayrıca vatandaşlarla iç içe olan özel halk otobüsü şoförlerinin de aşılamada acilen öncelik kapsamına alınması gerektiğinin altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!