ÖHO’lara Başkan Yavaş’tan yanıt: İndirmeye kalkarlarsa trafikten menederiz

Güncelleme Tarihi:

ÖHO’lara Başkan Yavaş’tan yanıt: İndirmeye kalkarlarsa trafikten menederiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2023 23:31

Başkentteki özel halk otobüsü esnafının ücretsiz yolcuları taşımama kararı için yanıt veren ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Binen yolcuya ‘inin’ demeye yetkileri yok. Ya yapacaklar ya bırakacaklar. Eğer özel halk otobüslerinden bu şekilde yaşlıları indirmeye falan kalkarlarsa otobüslerini trafikten menederiz” dedi.

Haberin Devamı

ÖHO’lara Başkan Yavaş’tan yanıt: İndirmeye kalkarlarsa trafikten menederiz

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin ‘gelir desteği kararı’nın ABB Başkanı Mansur Yavaş tarafından veto edilmesi halinde ücretsiz ve indirimli taşıma yapmayacaklarını açıklayan özel halk otobüsü (ÖHO) esnafına, ABB Başkanı Mansur Yavaş’tan yanıt geldi. Dün Başkent Ankara Kalkınma Projesi (BAKAP) Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı’nda yerel gazetelerin temsilcileri ve muhabirleriyle bir araya gelen Başkan Yavaş, özel halk otobüsü esnafının ücretsiz yolcu taşımama kararıyla ilgili şunları söyledi:

YA YAPACAKLAR YA BIRAKACAKLAR

“Binen yolcuya ‘inin’ demeye yetkileri yok. Ya yapacaklar ya bırakacaklar. Biz gelinceye kadar bir kuruş gelir desteği almıyorlardı. Biz gelir desteğini niye verdik? Pandemi, ekonomik sıkıntı nedeniyle hepsi iflas etme noktasına gelince sürekli bizden zam istediler. Yani para belediyeden çıkmıyor, halktan çıkıyor. 2019’da biz göreve başlamadan önceki 10 yılın ortalama bilet fiyatı 1 dolar. Yani bugün 27 lira ise otobüs biletini 27 liraya satmışlar. Ve 2013’ten beri de hiçbir tane otobüs almamışlar. Biz hem 400 tane otobüs aldık, hem de ucuz taşıma adına bu arkadaşlara destek olmaya başladık. Yeter ki emeklilere, şehit ailelerine, gazilere, engellilere müdahale etmesinler diye. Zam yapmak çok kolay. 25 lira yapsanız yine aynısını yapacaklar. Ücretsiz taşımak istemiyorlar. Ve biz bunların hepsine aşağı yukarı 3-4 yıldır Belediye Meclisi’nden aldığımız kararla yeter ki 65 yaş üstünü, engellileri taşıyın biz size kişi başı ödeme yapalım diyoruz ve bu ödemeyi de yapıyoruz.

Haberin Devamı

DANIŞMADAN EMRİVAKİ YAPILDI

Şimdi daha fazla istemeye başladılar ve kanunsuz bir şekilde Belediye Meclisi’nden önergeyle bunu çıkarmaya çalıştılar. Bize danışmadan emrivaki yapıldı. Belediye Meclisi’nde bulunan muhalefetin Belediye Kanunu’nun 61. Maddesi gereğince bütçeyi azaltıcı önerge vermesi kanunen mümkün değil. Biliyorlar. Bile bile böyle bir önerge verdiler ve bu önerge kanunsuz olduğu için, benim yetkime tecavüz ettiği için ben kesinlikle onu veto edeceğim. Bunun bilinmesini istiyorum. Suda da aynısını yaptılar. 65 yaş üstünü sanki Büyükşehir bindirmiyor gibi laflar yaymaya başladılar. ‘Siz verin’ diyorlar. Nereden vereceğiz. 4 milyar TL kredi istedik. 2023 bütçesini biz bu arkadaşlarla beraber yaptık değil mi? 2023 bütçesinde EYT’lilerle ilgili bir kuruş var mı? Sayın Cumhurbaşkanı ‘ben ölürüm de çıkartmam’ demedi mi? Dolayısıyla bütçede bir kuruş yok. 6 Şubat depremi oldu. 600 milyona yakın da orada harcamamız oldu. Etti 2 milyar TL. 28 Mayıs’tan sonra personel giderleri ve akaryakıta gelen yüzde yüz zamdan sonra bütün ilçe belediyeleri ek bütçe yaptılar, krediye başvurdular, hepsi aldılar. Bizim gerekçemiz bu. Onu da iki aydır erteliyorlar. Hükümet de ek bütçe yaptı hatırlarsanız.

Haberin Devamı

KENDİMİZ BİR ŞEKİLDE TAŞIRIZ

İnşallah bir daha ki seçime böyle Belediye Meclisi probleminiz falan da kalmayacak. Buna kalpten inanıyorum. Çünkü böyle şey olmaz yani. Bana engel olamazlar. Ben bir şekilde giderim onu halka ikna ederim, anlatırım. Gösteririm, verecekleri kararları afişe ederim. Benim işime yarayacağını düşünüyorum bu tür tavırların. Takdir Ankara halkının diyecek bir şey yok. Dolayısıyla hem suyumuz hem ulaşımımız ucuz. Bu şekilde taşımaya devam edeceğiz. Gelir desteği de vereceksek o önergeyi ben vereceğim. Benim verdiğim bütçeme uygun miktarda vereceğiz. 30 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak gittiğimizde sayın Cumhurbaşkanı’na da arz ettik durumu. (Ücretsiz biniş konusu). Kendisi zamanında kanun çıktığı için sayın Cumhurbaşkanı bunun kalkmasını istemiyor. Ama öyle bir hale geldi ki büyük kentlerde sabah işe giden esnaf, memur, öğrenci otobüse binemiyor. Ya bunu belli saatlere alın veya biniş sayısını azaltın ihtiyacı kadar binsin. Veya 65 yaş üstü olup da ihtiyacı olanlar bunu kullansın istedik. Çünkü akşama kadar geziyorlar sağ olsunlar. Gezsinler ama hani belli saatlerde pik saatlerde insanlara engel oluyor. Eğer özel halk otobüslerinden bu şekilde yaşlıları indirmeye falan kalkarlarsa otobüslerini trafikten menederiz. Herkes bu sözleşmeyi imzalarken ‘belediye kendilerine destek olacak’ diye sözleşmenin hiçbir maddesi yok. Öyle bir mecburiyetimiz de yok. Bıraksınlar biz kendimiz bir şekilde halkı taşırız. Eğer ben kanunsuz bir önergeye eğer razı olursam yarın her şeyi de getirirler. Suda getirdikleri gibi yarın ‘beş kuruşa yolcu taşı’ derlerse ne olacak? Misal yani. Böyle bir yetkileri yok kanun açık, kanuna aykırı önergeyi zaten Meclis Başkanvekili’nin kabul etmemesi lazım. Kendisi hukukçu ama kabul etmemesi lazım.”

Haberin Devamı

ÖHO’lara Başkan Yavaş’tan yanıt: İndirmeye kalkarlarsa trafikten menederiz

ÖHO’lara Başkan Yavaş’tan yanıt: İndirmeye kalkarlarsa trafikten menederiz

ABB Başkanı Mansur Yavaş, dün Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Fatih Tekeci ve Hürriyet Ankara Editörü Murat Yılmaz’ın da yer aldığı gazetecilerle BAKAP Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı’nda bir araya geldi.

ÖHO’lara Başkan Yavaş’tan yanıt: İndirmeye kalkarlarsa trafikten menederiz


20 EYLÜL 2023

Başkentteki özel halk otobüsü (ÖHO) esnafı, önceki gün yaptıkları basın açıklamasında gelir desteği kararının veto edilmesi halinde bugünden itibaren şehit aileleri, gaziler ve basın dışındaki ücretsiz ve indirimli yolcuları araçlarında taşımayacaklarını açıklamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!