Notalar dili oldu

Güncelleme Tarihi:

Notalar dili oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2022 16:10

Ankara’da 17 yaşındaki otizmli lise öğrencisi Çağrıhan Atyıldız, milyonda bir görülen ‘mutlak kulak’ yeteneği sayesinde duyduğu her sesi notaya çevirebiliyor. İnsanlarla iletişim kurmakta güçlük çeken Çağrıhan, duygu ve düşüncülerini notalarla iletiyor.

Haberin Devamı

Mamak’ta oturan Cihat-Bilge Atyıldız çiftinin iki çocuğundan büyüğü olan Çağrıhan Atyıldız’a iki yaşında otizm tanısı konuldu. Anne Atyıldız, evde şarkı söylerken, dört yaşına kadar hiç konuşmayan oğlunun da kendine eşlik ettiğini ve müziğe ilgisi olduğunu fark etti. Bunun üzerine ailesinin girişimleriyle müzik dersleri alan Çağrıhan, gitar, akordiyon, bağlama ve piyano çalmayı öğrendi. Ardından müzik öğretmenleri, Çağrıhan’ın ‘mutlak kulak’ yeteneğine sahip olduğunu ve duyduğu tüm sesleri notaya çevirebildiğini fark etti. Küçük yaşlardan itibaren birçok müzisyenden eğitim alan Çağrıhan, 14 yaşında 100 tam puan alarak birincilikle Mamak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi’ne yerleşti. Okulun en başarılı öğrencileri arasında yer alan Çağrıhan Atyıldız, buradaki eğitimi sonrası özel müzik eğitimleri alıyor.

Haberin Devamı

Notalar dili oldu

HAYATA MÜZİKLE KATILDI

Haftanın bir günü müzik eğitmeni Halide Zehra Onat ile çalışan Çağrıhan Atyıldız, burada kendisi gibi otizmli ve ‘mutlak kulak’ olan Buğra Çankır (28) ile birlikte çalışıyor. Performanslarıyla kendilerine hayran bırakan ve zaman zaman konserlerde de sahne alan otizmli müzisyenler, müzikte engel olmadığını kanıtlıyor. Çağrıhan’ın annesi Bilge Atyıldız, oğlunun müzikle ilgilenmesinden çok mutlu olduğunu belirterek, “Toplumumuzda dezavantajlı çocukların nasıl karşılandığını hepimiz biliyoruz. Çağrıhan müzikle tanıştıktan sonra hayata dahil oldu. Toplumda görünmez biriyken müzik sayesinde görünür olduklarını fark ediyorlar. Alkış onu çok motive etti. İfade gücü gelişti, insanlara güveni arttı” dedi.

Notalar dili oldu

HAYALLER GERÇEK OLACAK

Müzik eğitmeni Halide Zehra Onat ise “Otizmli çocukların sorunlarını bilen bir insanım ve her şeyden önce bir anneyim, öğretmenim. Çağrıhan’ın annesiyle görüştüğümüzde telefonda mutluluktan ağladı. O ağladı, ben ağladım. Ben bir müzik eğitimcisiyim, dolayısıyla sevgiyle bu çocukları sarmalayacağız ve hayallerini gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!