Mor direniş

Güncelleme Tarihi:

Mor direniş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2015 16:39

Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla Hacettepe Kampüsü’nde oluşturulan mor duvar, kasım ayında 2 kez saldırıya uğradı. Eğitim-Sen’li kadınlar ile öğrenciler dün, duvarı onarıp yeniden mora boyadı.

Haberin Devamı

Eğitim-Sen’li kadınlar dün, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla 2 yıl önce Hacettepe Üniversitesi’nin Beytepe Kampüsü’ne yaptıkları mor duvar önünde toplandı. Hacettepeli öğrencilerin de yer aldığı buluşmada Eğitim-Sen’li kadınlar, kasım ayında 2 kez saldırıya uğrayan ve zarar gören mor duvarı, yeniden onardı. Öte yandan, 10 Ekim’deki terör saldırısında hayatını kaybeden Hacettepe öğrencisi Şebnem Yurtman’ın adının verildiği ‘Kadınlar Meydanı’ tabelası da yenilendi.
Yeniden mora boyadıkları duvara düşünce ve mesajlarını yazdıkları not kağıtlarını yapıştıran kadınlar, “Kadınların Meydanı’na sahip çıkıyoruz, Şebnem Yurtman’ın anısını yaşatıyoruz”, “Meydan da bizim barış da” yazılı pankartlarını açıp, şu açıklamayı yaptı:

MÜCADELEYİ SİMGELİYOR

Haberin Devamı

“Bundan tam iki sene önce ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Duvar Örüyoruz!’ diyerek, yaşam alanımızda, yerleşkemizde kadınların mücadelesini simgeleyecek mor bir duvar ördük. Maruz kaldığımız farklı şiddet biçimlerini teşhir ettiğimiz mor duvar, Beytepeli kadınların isyanının sesi olmakla kalmadı, önünde buluşarak kadın dayanışmasını ve mücadelesini yükselttiğimiz bir alan sağladı bize.

ADINI YAŞATMAK İSTEDİK

Bu yüzden 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde duvarın baktığı mekânı sahiplenerek ‘Kadınların Meydanı’ ilan ettik. Hepimizin ortak acısı olan 10 Ekim 2015 Ankara katliamında kaybettiğimiz Şebnem Yurtman üniversitemizin Kimya Mühendisliği bölümünde okudu, bu yerleşkede kadın mücadelesi yürüttü ve mor duvarın önünde bakmaya doyamadığımız güzel gülüşüyle fotoğraflar çektirdi. Onu adını ve anısını ‘Kadınların Meydanı’nda yaşatmak istedik. Bunun için Şebnem’in isminin ve resminin bulunduğu bir tabela yaptırıp astık.

DİRENCİMİZ HALA SAĞLAM

Anıt niteliğindeki bu tabela, 20-23 Kasım tarihleri arasında kimliği belirsiz kişiler tarafından kırılarak yerinden söküldü. 24 Kasım Salı günü tabelayı yeniledik. Fakat birkaç gün sonra, hem Şebnem’in anısına yaptırdığımız tabela hem de ‘Kadınların Meydanı’ tabelası bir kez daha yerinden söküldü. Tabelalar artık yerlerinde olmasa da bizim umudumuz ve direncimiz hala sapasağlam yerinde. Bugün burada yeni tabelalarımızı Kadınların Meydanı’na asmak ve üniversite yönetiminden hem bu tabelaların güvenliğinin sağlanmasını hem de yerleşkeye bir Şebnem Yurtman anıtı dikilmesini talep etmek için toplandık. Kadınların mücadelesi bu alanda yükselecek.”

Haberin Devamı

GECE GÖRÜŞÜ OLMADIĞI İÇİN TESPİT EDİLEMEDİ

Saldrılar nedeniyle rektörlüğe konuyla ilgili dilekçe verdiklerini belirten Eğitim-Sen üyesi Araştırma Görevlisi Nagehan Tokdoğan şöyle konuştu: “Saldırılar genelde hafta sonu gece oluyor. Bu kadın gönüllüğüne yönelik bir saldırı. Rektörlüğe dilekçe verdik. Rektörden sadece ‘Çok üzücü’ diye bir cevap geldi. Güvenlik ‘Kameralarımızın gece görüşü yok. O yüzden tespit edemedik’ yanıtını verdi. Saldırılar Şebnem Yurtman tabelasını astıktan sonra başladı. Onun barış mücadelesine kim karşı çıktıysa onlar saldırmıştır. 2 yıldır hiçbir saldırı olmuyordu. Öğrencilerin de katılımıyla Şebnem buranın öğrencisi olduğu için bu bir talep ve istektir. Bırakmaya niyetimiz yok. Kadınlar meydanlarına sahip çıkacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!