Modern dansın öncüsü 30 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Modern dansın öncüsü 30 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2023 16:18

ADOB Modern Dans Topluluğu, kuruluşunun 30. yılını ‘93/23’ isimli özel hazırlanan eserle kutladı. Yedi farklı bölümden oluşan eserin, prömiyeri önceki akşam yapıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’de modern dansın öncü topluluklarından olan ve 1993 yılında kurulan Ankara Devlet Opera ve Balesi(ADOB) Modern Dans Topluluğu’nun (MDT) 30. yılına özel olarak hazırlanan ‘93/23’ isimli eseri, Opera Sahnesi’nde gerçekleşen dünya prömiyeriyle sanatseverlerle buluştu. Deniz Alp tarafından hazırlanan ‘Dur/Ma’, James Sutherland tarafından hazırlanan ‘O’Superman’, İlke Sayıner imzalı ‘Unique’, Anna Akabalı’nın hazırladığı ‘Siyah Altın’, Devrim İleri Tozkoparan tarafından hazırlanan ‘Anı Toplayıcısı’, Mert Öztekin imzalı ‘Doğ’ ve Beyhan Murphy imzalı ‘Cafe de Nar’ adlı yedi bölümden oluşan eser, izleyenlerin büyük beğenisini kazamdı.

Modern dansın öncüsü 30 yaşında

Haberin Devamı

TÜRK KÜLTÜRÜNDEN BESLENİYOR

Modern dansın öncüsü 30 yaşında

MDT Sanat Yönetmeni Özgür Adam İnanç, MDT’nin Türkiye’de modern dans anlamında kurumsallaşmış ilk topluluk olduğunu belirterek, şunları söyledi: “1992 yılında kurulma kararı alındıktan sonra 1993’te ilk temsilini yaptı. Şimdiye kadar 50’den fazla gece düzenledi ve 100’ün üzerinde eser ortaya çıkardı. Bu anlamıyla Türkiye’nin incisi oldu. Özgün eserler üretmek üzerine kurulu bir misyonu var. Sadece batılı hazır eserleri almak yerine kendi kültüründen beslenen, dünyadaki yapıya uyum sağlayarak ve sürekli gelişen bir yapıya sahip. İlk eserlerinde kurucu üyeler dans ediyordu. Sonrasında giderek ve gelişerek yeni dansçılar yetişti. O dansçılar kendi eserlerini üretmeye başladı. Öncü olduğu şeylerden biri de üniversitelerde modern dans bölümlerinin kurulması oldu.”

Modern dansın öncüsü 30 yaşında

TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİ

Modern Dans Topluluğu’nun kurulmasında Binnaz Dorkip, Salima Sökmen, Yasemin Erkan, Nurdan Menemencioğlu, Fahrettin Güven, öncülük ederken, topluluğun ilk sanat yönetmeni ise Beyhan Murphy oldu. Kendi bünyesinden yaratıcı kadro yetiştirme ve özgün eserler yaratma ilkesine sadık kalan MDT, yurt içi turnelerinin yanı sıra uluslararası festivallerde de varlık göstererek Türkiye’yi temsil etti.

Haberin Devamı

Modern dansın öncüsü 30 yaşında

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!