Mezarlıklarda kafalar karışık

Güncelleme Tarihi:

Mezarlıklarda kafalar karışık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2022 09:47

ABB Meclisi’nin küçük mahalle mezarlıkları için aldığı farklı defin şartları kafa karıştırıyor. Örneğin Karapürçek ve Taşpınar’daki mezarlıklarda ‘kütük kaydı’ şartı aranırken Bağlum ve İncek için ‘nüfus kaydı’ şartı isteniyor. Vatandaş ise soruyor: “50 yıldır Taşpınar’da oturuyorum ancak kütük kaydım yok. Ölünce köy mezarlığına nasıl defin olacağım?”

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi, Mart 2019’dan bugüne kadar kentte özellikle mahalle statüsündeki köylerin küçük mezarlıkları için defin şartları kararları aldı. ‘Defin noktasında yer sorunu yaşanması’ gerekçesiyle genelde bu mezarlıklara o mahallelerde yaşayıp ölenlerin definin yapılması için alınan kararlarda aynı şartlar sağlanamadı. Farklı şartların olması da kafaları karıştırdı. Örneğin bazı mezarlıklarda kütük bazı mezarlıklarda nüfus kaydı şartı istendi.

YILLARDIR OTURANLAR NE YAPACAK

‘O mahalle kütüğüne kayıtlı olmak’ şartının yer alıyor olması ise ‘yıllardır o köylerde oturup ancak kütük kaydı olmayanlar ne yapacak sorusunu’ akıllara getirdi. 50 yıldır Gölbaşı Taşpınar Mahallesi’nde yaşayan bir vatandaş kütük şartına tepki gösterdi. Her yer için aynı kararın olması gerektiğini savunan mahalle sakini Hürriyet Ankara’ya şunları söyledi: “50 yıldır Taşpınar’da oturuyorum ancak kütük kaydım yok. Ölünce köy mezarlığına nasıl defin olacağım? Eğer bir karar alınıyorsa hepsi için aynı şartlar olmalı. İncek’teki oturan biri akrabasını o mezarlığa defnedebilecekken bizim aynı ilçede kendi köyümüze defin yapamayacak olmamız saçma bir durum oluşturdu.”

KİMİNDE KÜTÜK ŞARTI VAR KİMİNDE NÜFUS

ABB Meclisi’nin 2019’dan bugüne farklı tarihlerde beş ayrı mezarlık için kararlaştırdığı birbirinden farklı şartlar ise şöyle:

Keçiören Bağlum Mezarlığı: Bağlum nüfusuna kayıtlı olması veya daha önce bu mezarlığa birinci derecede yakınının defin edilmiş olması veya Bağlum’da en az 10 yıldır ikamet ediyor olması.
Gölbaşı Taşpınar Mezarlığı: Taşpınar Mahallesi kütüğüne kayıtlı olması veya Mart 2022 tarihine kadar defin edilenlerin birinci derece yakınlarının defin edilmesi.
Pursaklar Sirkeli Mezarlığı: Sirkeli nüfusuna kayıtlı olması veya daha önce bu mezarlığa birinci derecede yakınının defin edilmiş olması veya bu mahallede en az 10 yıldır ikamet ediyor şartı istenilmesi.
Gölbaşı İncek Mezarlığı: İncek Mahallesi nüfusuna kayıtlı vatandaşların eski mezarlığa defnedilmesi. Mahalleye yeni bir mezarlık yeri yapılması ve mahalle dışından hayatını kaybedenlerin yeni yapılacak mezarlığa defnedilmesi.
Altındağ Karapürçek Mezarlığı: Nüfus kütüğünde Karapürçek Mahallesi kayıtlarında kayıtlı kişilerin ve birinci derece akrabalarının defnedilmesi hariçten kimsenin defnedilmemesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!