Medyayı merceğin altına koyan bir sektör doğdu

Güncelleme Tarihi:

Medyayı merceğin altına koyan bir sektör doğdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2007 00:00

Morjinal Tanıtım Ve Organizasyon Ltd. Şti.’nin Sahibi Özlem Sezer ile Ankara’da henüz yeni yeni tanınmaya başlayan medya takip sektörünü ve özelliklerini konuştuk...

Haberin Devamı

Çok bilinen bir alan olmadığı için öncelikle sormak istiyorum, medya takip firması ne iş yapar?

Medya takip firması yazılı, görsel, elektronik ve işitsel basından haberleri günlük olarak derleyerek müşterisine ulaştırır. Her gün ortalama bin 500 kaynaktan derlenir bu haberler. Biz ileri teknoloji kullanarak müşterilerimize elektronik ortamda günlük basını derlemiş, raporlamış bir şekilde sunarız.

Müşterileriniz kimler?

Ankara’dan bu hizmet henüz İstanbul kadar bilinmiyor ve kullanılmıyor. TBMM, Bakanlılar, çeşitli kamu kurumları gibi geniş bir müşteri profilimiz var. Mesela büyük firmalar, sektör takibi için bu hizmetten faydalanırlar. Bankalar, alışveriş merkezleri, özel hastaneler gibi yerler belirledikleri rakipleri için basındaki sıralamaları ve gelişmeleri izleyebilmek için medya takip ve analiz hizmeti isterler. Sadece haber bazında değil müşterinin talebine göre reklam ve sponsor takipleri ve analizleri yapılıyor. İsteğe göre bunların hangi mecralarda yayınlandığı,sütun santim bazında

/images/100/0x0/55eb481df018fbb8f8b7180f
eşdeğerleri, adetlerine gibi sıralamaları gibi bilgiler çıkarılır...

Bu sektörde kimler çalışıyor?

Aslında geniş bir istihdam kapasitesi var. İyi bir teknik ekibe sahip olmak gerekir öncelikle. Mesela analiz bölümünde çalışacaklar için istatistikçiler tercih edilebilinir. Grafikerden satış pazarlama elemanına kadar geniş bir pozisyon zinciri mevcut. Özellikle medya takip elemanları bizim için çok önemli.

Medya takip elemanı bir çoğumuzun duymadığı bir iş pozisyonu, peki ne yapar bir medya takip elemanı?

Aslında medya takip elemanı olmanız için lise mezunu olmanız ve çok iyi bir medya okur-yazarı olmanız yeterli ayrıca gece çalışmayı da göze almanız gerekiyor. Mesai saati 24,00 ile 08,00 arası ve çok dikkat gerektiren bir iş... Yazılı basın bölümünde çalışanların taşra ekleri dahil olmak üzere tüm yazılı basını çok dikkatle takip edip, haber kaçırmadan taramaları yapması, kupürleri hazırlaması ve derlemeleri yapması gerekiyor ki, sabah erken saatlerde müşteriye ulaşabilsin. Görsel takip ekipleri yine tv kanallarını tarayarak gerektiğinde yazıya dökebilmeli. Bu noktada hızlı klavye kullanma, takip ve dikkat gerekiyor. Elektronik basın takibi için iyi bir internet okur-yazarı olmak gerekiyor... Bütün bunlar kişisel yetkinliklerin dışında zamanla öğrenilip hız kazanılan nitelikler ve bu noktaya gelmiş bir eleman bu sektör için vazgeçilmez bir eleman haline geliyor.

Kayıtdışı bürolara dikkat

KAYIT
dışı ekonominin her zaman gündemde olduğu ülkemizde, şimdi de kayıt dışı istihdam büroları gündeme geldi. Türkiye’de yasal olarak faaliyet gösteren 97 özel istihdam bürosu bulunurken, kaçak istihdam büroların sayısının bine yakın olduğu sanılıyor. Bu büroların varlığı haksız rekabete yol açarken, kayıt dışı istihdamı arttırıcı etkileri de göz ardı edilecek gibi değil. İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata da katıldığı toplantılarda, izinsiz Öİ Bürolarının ilanlarının yayınlanmaması için gazetelere yazı gönderdiklerini ve bu bürolar hakkında suç duyurusu ve ceza arttırımı gibi cezai müeyyideler getirilmesi için çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

BİLGİNİZ OLSUN

Özel istihdam Bürosu açmak istiyorsanız faaliyete geçmeden önce İş-kur’dan ÖİB izin belegesi almanız gerekiyor. Bunun için savcılık soruşturması dahil, bir takım işlemlerin tamamlamalısınız. Büro faaliyete geçtikden sonra da her üç ayda bir iş-kur’a istatistiki bilgiler yollamak zorundasınız. Ayrıca işe yerleştirdiğiniz elemanların sigortalarının hemen başlatılmasını sağlayıp sigorta giriş belgelerini arşivlemek durumundasınız.

İş-Kur müfettişleri tebdili kıyafetle her an iş başında bizden söylemesi...

Herkes doğuştan müdür..!

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun verileri, işsizler ordusunun yüzde 8,2 sini oluşturan üniversite mezunu, en az bir yabancı dil bilen genç nüfusun bu duruma düşmelerindeki ektenkenlerden birisinin de, ’iş beğenmemezlik’ olduğunu gösteriyor. Yüksek ideallerle mezun olup iş hayatına atılmak isteyen gençler alt basamaklardan ve düşük ücretlerle işe başlayıp deneyim kazanmak yerine, büyük firmalarda uzman ve yönetici pozisyonlarında işe başlamak için bekliyor.

Aslında diğerleri için de durum farklı değil. İşsiz nüfusun yüzde 21,6’sını ilköğretim ve lise mezunu vasıfsız gençler oluşturmakta ve bu gençlere meslek edindirme projeleri çerçevesinde bir çok ücretsiz kurs açılıyor, ancak katılan öğrenci bulunamıyor. Kurslara gidip sonrasında düşük ücretle işçi olarak çalışmak da gençlere çekici gelmiyor.

MESLEK LİSELERİ AÇMAZI

Haberin Devamı

Otomotivden ayakkabıya pek çok sektör nitelikli ara eleman sıkıntısı çekerken, meslek liseleri ise giderek daha boş kontenjanla eğitime devam ediyor. Mezun olanların çoğu ise kaynakçı olmak yerine üretim müdürü ya da firma sahibi olmayı hayal ediyor.

Bizler de istihdam büroları olarak firmalarımıza eleman alımı sağlarken, bu sorunla yüz yüze kalmaktayız. Özellikle ATO İstihdam Bürosu olarak çoğunluğu kobilerden oluşan firma portföyümüzde işe alma ve yerleştirme sürecinde yaşadığımız önemli sıkıntılardan birisi bu.

Genç işsizlere duyurulur

DAHA
önce bir belediyemizde şef olarak çalışan 54 yaşındaki İ.K., 2005 yılında istihdam büromuzun yeni faaliyete geçtiği dönemde bir gün ziyaretimize geldi. Emekli olduğunu, ancak çocukları halen okuduğu için emekli maaşının yetmediğini ve iş aradığını söyledi. Kendisine bir başvuru formu doldurttuk. İdareciyken emekli olduğunu, ancak çalışmaktan gocunmadığını, ağır iş bile olsa ne iş olsa yapacağını özellikle de vurguladı. Kendisini bize eleman ihtiyacı için başvurmuş olan bir mermer fabrikasına yönlendirdik. Fabrika sahibi vasıfsız üretim işçisi arıyordu. İ. K. o fabrikada işe başladı.

ATO İSTİHDAM BÜROSU’NUN NOTU: Bize, (Ne iş olsa yaparım) diyerek başvuran ilkokul mezunu bir çok sağlıklı genç arkadaşlarımız var. Ancak kendilerini bu tip işlere yönlendirdiğimizde, beğenmiyorlar ve gitmiyorlar.

İŞİN SÖZÜ

İnsanları önemseyin. Başarının temelinde ekip çalışması vardır. Bireylerin antrenörlerine, oyuncularına, çalışanlarına, işverenlerine sordukları üç evrensel soru:

- Sana güvenebilirmiyim?

- Kendini mükemmelliğe adadın mı?

- Beni önemsiyormusun? sorularıdır.

Birbirimizi önemsemezsek, hiç şansımız kalmaz. Lou Holtz

BİZE ULAŞIN

ANKARA TİCARET ODASI ÖZEL İSTİHDAM BÜROSU ADRES: SÖĞÜTÖZÜ MAHALLESİ

2. CADDE NO:5 06530 SÖĞÜTÖZÜ / ANKARA (ATO MECLİS BAŞKANLIĞI BİNASI

1. KAT M-27 NO’LU ODA) TELEFON: 0312 2857950 DAHİLİ 181-187-188

FAKS: 0312 286 9386 e-POSTA: istihdam@atonet.org.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!