Krediye ret geldi Meclis gerildi

Güncelleme Tarihi:

Krediye ret geldi Meclis gerildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2023 21:54

ABB’nin personel maaşlarının iyileştirilmesi başta olmak üzere 4 milyar TL’ye kadar kredi kullanımı talebi ile Tatlar Arıtma Tesisi için kredi kullanım isteği, ABB Meclisi’nde AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. AK Partili Murat Köse, “ABB artık beceriksizlik başkanlığı haline dönüşmüş” eleştirisi yaparken, CHP’li Yaşar Neslihanoğlu ise “Bunlar şu ekonomik sıkıntıların olduğu dönemde gerçekten yanlış” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin önceki günkü temmuz ayı son oturumunun gündeminde ABB’nin kredi borçlanma talepleri vardı. Meclis, ASKİ Genel Müdürlüğü’nün Ankara Merkezi (Tatlar) Atıksu Arıtma Tesisi için gerçekleştireceği projelerin finansmanına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu ile ABB’nin işçilerin maaşlarını iyileştirmek ve diğer ödemeler için talep ettiği 4 milyar TL’ye kadar kredi kullanmasına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nu görüştü. Her iki gündem maddesi de Meclis’te tartışmalara neden oldu.


ABB İFLASA DOĞRU GİDİYOR

Krediye ret geldi Meclis gerildi

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın işçilere kısa mesaj atmasını eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “Çalışanının ücretini, ücret artışını kredi ile vermek zorunda kalacak kadar kötü bir durumda şu an ABB bütçesi” dedi. Köse özetle şunları söyledi: “Bugüne kadar milyarlarca krediyi buradan onayladık. 17 milyar lira civarında rakam yapıyor bunlar. Öyle bir mesaj atmakla algıyı artık kontrol edemezsiniz. 2019 yılında siz ABB’ye geldiğinizde Ankara’nın toplam borcu 3.5 milyardı. Şu anda konuştuğumuz rakam 17.5 milyar. Nasıl bir bataklığa gittiğinizin, nasıl bir çöküşe gittiğinizin bu göstergesidir. Bu yaptığınız borçların hepsi Ankaralı’ya bir yüktür. Biz Meclis’e gelen kararların yüzde 97’sine ‘evet’ demişiz. Ama siz ne yaptınız ‘engelleniyoruz’ dediniz. Sadece algı yaptınız, sadece yalan söylediniz. Şu anda ABB iflasa doğru gidiyor. Çalışanının ücretini, ücret artışını kredi ile vermek zorunda kalacak kadar kötü bir durumda şu an ABB bütçesi. Kredi gelirse maaş artışını verebilecekmiş. Şu acizliğe bakar mısınız?

Haberin Devamı


SMS BELEDİYECİLİĞİ BU

Sosyal medya belediyeciliği diye anlatıyorduk. Sosyal medyayı geçtim kısa mesajla yapıyorlar, SMS belediyeciliği bu. ABB iflasa doğru gidiyor. Duyuyoruz, kulağımıza geliyor. İşçiler isyan etmek üzereymiş, greve gideceklermiş. Evet bıçak kemiğe dayanmış, bakın söylüyoruz sonra söylemedi demeyin önlem alın. ABB artık beceriksizlik merkezi, beceriksizlik başkanlığı haline dönüşmüş. Vizyonsuzluğun getirdiği yer burası. 2023 bütçesi tam 58 milyar. Bu 58 milyar nereye gitti. Nereye harcadınız bu parayı. Sınırsız, hesapsız, liyakatsiz binlerce işçi alındı ABB’ye. Sayının 20 bini geçtiği söyleniyor. Bunların bir kısmının bankamatik işçileri olduğu söyleniyor. 4 yıldır bu kadar bütçe bu kadar kredi nereye gitti? Hizmet yaptıysanız eserler nerede? Ankaralıların parası nerede? Borca, krediye doymayan her işini borçla yapmak isteyen Mansur Yavaş’ın tek işi var Meclis’e kredi yazısı gönderiyor. Kredi konusunun konuşulmadığı Meclis toplantısı var mı? Ankara’yı, normal işlerimizi konuşamıyoruz. Varsa yoksa kredi, varsa yoksa borç.”

Haberin Devamı


KREDİLERİ DAHA ÖNCE DE İSTEDİK

Krediye ret geldi Meclis gerildi

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ise AK Parti’nin eleştirilerini şöyle yanıtladı: “Biz kredileri daha önce de istedik kullanılan da var kullanılmayan da var. ASKİ için 270 milyon dolarlık bir kredi var. Bu kredinin istenme amacı daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belediyemize yazılmış. Tatlar Arıtma Su Tesisi’nin derhal yenilenmesi gerekiyor. Projeleri hazırlanmış ve Cumhurbaşkanlığı’nın 2023 Yatırım Programı’na alınmış. Kaynak bulunmuş arıtma tesisinin kapasitesi artırılıyor, enerji ihtiyacını karşılamak için de yanına 8 megavatlık bir GES yapılıyor. Bu direkt insan sağlığını ilgilendiren bir konu. Piyasa şartlarını biliyoruz. Bankalar kredi vermekten imtina ediyorlar. Kredilere ihtiyaç duyulur. İlçe belediyelerinde bizler de kredi kararı aldık bir kısmını kullandık bir kısmını kullanmadık. Diğer ilçelerde almıştır. Biz kredi onayı verdikten sonra buranın Denetim Komisyonu var, buranın Sayıştay denetçileri var. Gelin burada kredi nereye harcanmış, ne için kullanılmış bunları görelim. İki de bir Murat Bey (Murat Köse), çıkıyor ‘Ankara’nın paraları nereye aktarıldı’ diyor. Buranın bir Denetim Komisyonu var. Bu Denetim Komisyonu’nun çoğunluğu AK Parti Grubu’nda. O zaman sen komisyonunu iyi çalıştıramıyorsun. Usulsüz bir harcama varsa yolu Ankara Cumhuriyet Savcılığı. Gideceksin oraya suç duyurusunda bulunacaksın hatası olan varsa da cezasını çekecek. Kimse kimsenin parasını vermiyor. Herkes burada Ankara halkının parasını kullanıyor.”

Haberin Devamı


BU ARTIŞLAR BÜTÇELERİ ETKİLİYOR

ABB’de 5 bin EYT’den emekli olacak çalışanın bulunduğunu belirten Neslihanoğlu, “Yaklaşık 1.5 milyar tazminatı var. Bunların tabii ki hepsi ödenecek. 1.5 milyar bizim istediğimiz kredi ne kadar hepsi 4 milyar. Depremde para harcadık bunu söylemeye utanıyorum ama ABB 600 milyon civarı para harcadı. İkisi sadece 2 milyar. Paranın değeri kalmadı, paranın alım gücü kalmadı. Asgari ücrette iki kere artış oldu. Artış olma sebebi ekonomi. Bu artışlar bütçeleri etkiliyor. Bunun dışında yatırımlar var bu yatırımlar yapılmayacak mı? Bunların yapılabilmesi için bu kredilerin onaylanması lazım. İhtiyaç halinde de ABB gerekli olduğu kadar kullanılır. Bu krediler durdukça her geçen gün faiz oranları artıyor. Bu krediyi bankalar verecek mi o da belli değil. Krediyi gelin burada hep birlikte verelim sonra da denetimini yapalım. Baştan vermiyorum demek ya da ertelemek bunlar şu dönemde şu ekonomik sıkıntıların olduğu dönemde gerçekten yanlış. Asfaltta, EYT’lilerde, ulaşım esnafına destekte, personel maaşlarının iyileştirilmesinde kullanılsın diye şart koyalım” diye konuştu. Neslihanoğlu bankamatik memuru iddiaları için, “İşe gelmeden bankamatik memuru varsa onun gereğini yapmak için beraber yola çıkalım. Gereğini birlikte yapalım. SGK’dan indir ANFA kayıtlarını işe gelmeyen bankamatik memurlarını tespit et gel gereğini beraber yapalım” dedi. Konuşmaların ardından iki kredi talebi için AK Parti ve MHP ‘ret’, CHP ve İYİ Parti ‘evet’ oyu kullandı. ABB’nin kredi talebi oy çokluğuyla reddedilmiş oldu.

Haberin Devamı


BAŞKAN YAVAŞ’TAN PERSONELE SMS

SİYASİ HESAPLARLA KREDİ TALEBİMİZ REDDEDİLMİŞTİR

Krediye ret geldi Meclis gerildi


ABB personeline perşembe günü bir SMS gönderen ABB Başkanı Mansur Yavaş, önceki gün de bir SMS göndererek şu bilgilendirmeyi yaptı: “Değerli mesai arkadaşım, Türkiye’deki kötü ekonomik şartların etkilerini hepimiz yaşıyoruz. Her şeye peş peşe zam geliyor. Doğal olarak Belediyenin de maliyetleri artıyor ve bütün faaliyetlerimiz çok daha pahalıya mal oluyor. Örneğin, 2023 bütçemiz içerisinde EYT konusunda 1 TL dahi yokken EYT’den emekli olan 5 bine yakın personelimiz için 1.5 milyar TL’ye yakın kıdem tazminatı ödenmeye devam etmektedir. Yine şubat ayında yaşadığımız depremden dolayı 400 milyon TL civarında ek gider oluşmuştur. İhalelerimize firmalar ekonomik dalgalanmalar nedeniyle girememektedir. Bu duruma rağmen, hiçbir zorunluluk olmadığı halde personel maaşlarında iyileştirme yapmamız gerektiğini biliyor ve üzerinde uzun süredir çalışıyoruz. Bir yandan belediye işlerinin sürmesi bir yandan da sizlere daha iyi imkânlar sunabilmek için 4 milyar TL’lik krediyi Belediye Meclisi’nden talep ettik. Aynı sıkıntıyı yaşayan bütün ilçe belediyeleri gerek EYT’liler için gerekse ekonomik şartlar nedeniyle Meclis onayıyla kredilerini çektiler. Ancak personelimizle yönetimi karşı karşıya getirmek amacıyla ve belediyenin iş yapamaz hale gelmesi gibi siyasi hesaplarla kredi talebimiz reddedilmiştir. Bilmenizi isterim ki, kredi talebimiz reddedilmeseydi maaşlarınızda mutlaka daha yüksek iyileştirme yapma imkânımız olacaktı. Bu duruma rağmen, bizler mesai arkadaşlarımızı birer aile ferdimiz olarak görüyoruz ve daima yanınızda olmaya devam edeceğiz. Belediyemizin bütün imkânlarını zorlayarak, tamamı enflasyon oranının üzerinde ve önemli ölçüde artış yapılmasına karar verilmiştir. Ayrıca 2024 Ocak ayında TİS gereğince yapılacak olan artış, bugün yapacağımız artışın üzerine ek olarak yansıtılacaktır. Ekonomideki bu kötü süreç devam ederse, hiçbir mesai arkadaşımızı ekonomik olarak ezdirmeyecek ve zamana bağlı kalmaksızın durumu tekrar gözden geçireceğiz. 1 Ağustos’ta düzenlenecek bordro ile ilgili bilgi, şirketiniz tarafından en kısa sürede size bildirilecektir. Ailenizle birlikte sağlıklı, güzel günler diliyorum. Sevgi ve saygılarımla.”

Haberin Devamı

 ANKARA İÇİN YAPILACAK HER PROJEDE HİÇBİR ZAMAN RET OYU KULLANMADIK

Krediye ret geldi Meclis gerildi

 AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan ise ABB’nin kredi talebini neden reddettiklerini, ABB Başkanı Mansur Yavaş’a yönelik şu eleştirileriyle açıkladı: “AK Parti Grubu olarak bugüne kadar 17 milyar borçlanma yetkisi verdik, Ankara için yapılacak her projede hiçbir zaman ret oyu kullanmadık, aradan geçen bin 650 günde Ankara için hiçbir proje üretmediniz, şehir şehir gezerek asli görevinizi unutup ‘Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’ hayali kurdunuz. Hani ABB’nin kaynakları kendi kendine yetiyordu? ‘Yeter ki doğru kullanılsın, vizyonunuz olsun’ diyordunuz. ‘Ankara’da kaynak sıkıntısı yok, boşa harcama yapmayın’ diye çıktığınız televizyon programlarında konuşuyordunuz. Geldiğimiz noktada kendi beceriksizliğinizi Büyükşehir Belediye Meclisi’ne yüklemeye çalışıyorsunuz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!