Korkulan başa geldi

Güncelleme Tarihi:

Korkulan başa geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2021 23:53

Çökme riski bulunan ve yıkılan Açelya Apartmanı ile çevredeki üç binanın sakinlerinin, 3 ay önce, yapılacak inşaatın denetimi için Çankaya Belediyesi’ne başvurduğu ortaya çıktı. Belediyenin yanıtında ise “Mevcut binanıza herhangi bir zarar verecek unsura rastlanılmadı” ifadesi yer alıyor.

Haberin Devamı

Yıkımı tamamlanan Açelya Apartmanı’nda oturanların, 3 ay önce yeni bina yapılacağını öğrendikten sonra çevredeki 3 binada oturanlarla birlikte Çankaya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne dilekçe yazdığı ortaya çıktı. Bina sakinlerinin, dilekçeyle inşaatına başlanacak yapının temel aşamasında gerekli zemin etütlerinin yapılmasını, çevre binalara muhtelif tehlikeler oluşturmamasını, can ve mal kaybına neden olmayacak inşaata izin verilmesini isteyerek, denetim yapılmasını talep ettiği öğrenildi. Çankaya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün bina sakinlerine gönderdiği cevapta ise gerekli denetimin yapıldığı belirtildi.

Korkulan başa geldi


ZARAR VERECEK UNSUR BULUNMADI

Haberin Devamı

Belediyenin yazısında, şu ifadeler yer aldı: “Binanızın yanındaki arsada inşaata başlanacak olan yapının Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre zemin ve temel etüt raporu hazırlanmış olup, 8 metrelik istinatın var olduğu, yapılacak olan bina ile 5 metre çekme mesafesi bulunduğu, yeni yapılacak yapının temelinin mevcut istinatın üst tarafında kaldığı tespit edilmiş olup, mevcut binanıza herhangi bir zarar verecek unsura rastlanılmadığı, yapı denetim uygulama yönetmeliğine göre ilgili yapı denetim firması tarafından gerekli denetlemelerin yapılmasının zorunlu olduğunu bilgilerinize rica ederim.”

Korkulan başa geldi


BÖLGEDEKİ KAYMA RİSKİ VE HAREKETLİLİK 24 SAAT İZLENİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, Açelya Apartmanı’nın yakınındaki binaların temelinde kayma olup olmadığını, herhangi bir hareket yaşanıp yaşanmadığını 24 saat boyunca lazer tarayıcılarla takip ediyor. Alınan raporlar anlık olarak bölgede oluşturulan merkeze iletiliyor, bu bilgilerle de çalışmalar yönlendiriliyor. Ayrıca ekipler, mobil laboratuvarda incelemelerine devam ediyor.

KİRA YARDIMI ÖDEMESİ BAŞLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, Kumluca Sokak’ta boşaltılan ve lazer tarayıcılarla yapılan kontrol sonucunda risk görülmeyen 5 binaya pazar günü itibarıyla giriş izni verdi. Şu anda oturulmayan 16 binadan 9’unun, eşya tahliye işlemlerinin ardından kontrollü şekilde yıkılması planlanırken, diğer binalarda incelemeler sürüyor. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, başvuruda bulunan 161 kişiye dün itibarıyla kira ve taşınma yardımı ödenmesine başlandı. Kira yardımları, kentsel dönüşüm projesi tamamlanıp anahtar teslimine kadar devam edecek. Ankara Valiliği Koordinasyon Merkezi’ne ise bugüne kadar 183 ailenin kira ve taşınma yardımı için başvuruda bulunduğu belirtildi. Şu ana kadar 23 ailenin evinin taşınma işlemi gerçekleştirilirken, 47 ailenin de taşınmak için randevu aldığı öğrenildi. Taşınma işleminin hafta içinde tamamlanması beklenirken, daha sonra binaların yıkımına başlanacak. AA

Korkulan başa geldi

Çankaya İleri Mahallesi’nde, arkasındaki inşaat çalışmaları nedeniyle temelinde oluşan boşluktan kaynaklı çökme riski bulunan ve yıkılan Açelya Apartmanı ile çevresinde çalışmalar sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!