Kızılırmak suyu Başkent’e olmaz

Güncelleme Tarihi:

Kızılırmak suyu Başkent’e olmaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2007 00:00

Ankara’nın su sıkıntısını Kızılırmak’tan Başkent’e su getirerek aşmayı umut eden BüyükşehirBelediyesi’ne DSİ’den kötü haber geldi. DSİ yetkilileri, Başkan Melih Gökçek’in de bulunduğu bir toplantıda "Kızılırmak, Ankara’nın içme ve kullanma suyu kaynağı olamaz" uyarısında bulundular.

DEVLET Su İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, Ankara’nın önümüzdeki yıllarda ve özellikle de yaz aylarında karşılaşacağı muhtemel su sıkıntısına karşı, "Kızılırmak’tan Başkent’e Su Getirme Projesi"ne karşı çıkarak, "Kızılırmak Ankara’nın içme ve kullanma suyu kaynağı olamaz" kararına vardı.

DSİ yetkilileri, bu projenin birçok yönden uygun olmadığı gibi hayati tehlikelerini bizzat, başta Başkan Gökçek ve ASKİ Genel Müdürü İhsan Fincan’ın da bulunduğu toplantılarda Büyükşehir yetkililerine ilettiler. DSİ’den bir yetkili, DSİ’nin Kızılırmak Projesine karşı çıkan bilimsel teknik gerekçelerini şöyle anlattı:

KİRLİLİK YÖNÜNDEN

Sivas’tan başlayarak yukarı Kızılırmak havzasındaki tüm kirlilik yükleri uzun yıllar boyunca Hirfanlı Baraj gölünde birikti. Kayseri’nin tüm atıksularını taşıyan Karasu ile Kırşehir’in atıksularını taşıyan Kırşehir çayı Hirfanlı Barajı öncesi Kızılırmak’a akıyor.

Hirfanlı ve Kesikköprü baraj gölleri dip çamurunda başta demir ve mangan olmak üzere kurşun, çinko, krom ve bakır gibi ağır metallerin yanısıra özellikle ötrofikasyona neden olan fosfor aşırı ölçüde var. Bunlar akışa geçen Kızılırmak suyunda da önemli ölçüde bulunuyor.

DEĞERLER ÇOK YÜKSEK

Kızılırmak nehrinin doğal yapısından kaynaklanan sertlik, sülfat ve klorür değerleri çok yüksek. Sertlik ve sülfat, içme ve kullanma suyu açısından çok önemli olup, ileri arıtma tekniği kullanılmadan içmesuyu standartları değerlerine düşürülmesi mümküm değil. Ankara’nın İvedik’te bulunan mevcut içmesuyu arıtma tesisi bu parametreleri arıtacak yöntemi barındırmıyor.

İSHAL YAPAR

İçmesuyunda bulunan yüksek sülfat değeri insanlarda sindirim sistemi sorunları doğuruyor. İnşaatta kullanıldığında da betonların kısa bir süre içinde dağılmasına neden oluyor. Öte yandan yüksek sertlikteki sular özellikle kalorifer kazanlarında ve soğutma sistemlerinde kısa süre içinde tıkanmalara yol açıyor, tüm ev araç ve gereçlerindeki ısıtıcıları verimsiz kullanımlarına ve aşırı enerji harcamasına neden oluyor, ayrıca temizlik maddeleri tüketimini olağanüstü artırıyor.

FİLTRELER TIKANIR

Hirfanlı ve Kesikköprü baraj göllerinde, sulara hoş olmayan tat ve koku veren, arıtma tesislerinde filtreleri tıkayan bazı alg türleri (Bacillariophyceae) yoğun olarak bulunuyor. Hirfanlı ve Kesikköprü baraj gölü sularının mikrobiyolojik parametreler yönünden de içilemez kalitede.

Kesikköprü Barajı’ndan Ankara kenti sınırına kadar yaklaşık 85, İvedik arıtma tesisine kadar ise 125 kilometre büyük çaplı boru gerekiyor. Hat boyunca kademeli pompaj zorunlu, yaklaşık toplam 550-600 metre yüksekliğe pompaj (terfi) yapılacak. Bu, çok ciddi enerji ihtiyacı demek. Olağanüstü elektrik harcamasını getirecek.

Halen Kızılırmak nehri üzerinde bulunan baraj ve hidroelektrik santrallerinde (Kesikköprü, Kapulukaya, Altınkaya, Boyabat, Derbent gibi gelecekte yapılacaklar da dahil) üretilen elektrikte ciddi kayıplar olacak. Kızılırmak’tan kademeli olarak yılda yaklaşık toplam 500 milyon metreküp suyun Ankara içmesuyu için alınması,(Kızılırmak Karadeniz’e dökülene kadar) akış aşağısındaki hidroelektrik santrallerinden çok daha az enerji üretilmesine neden olacak. Dolayısıyla bu proje, hem büyük miktarda elektrik enerjisine ihtiyaç duyuracak hem de mevcut hidroelektrik santrallerden üretilecek elektrik enerjisinde ciddi kayıp yaratacak.

Kızılırmak’tan içme suyu olmaz

DSİ, Büyükşehir Belediyesi’nin "Kızılırmak’tan Başkent’e Su Getirme" projesine karşı çıktı. DSİ, Kızılırmak’ın "su kaynağı olamayacağını" belirterek nedenlerini de uzun bir liste halinde sıraladı.

SİSTEM KUZEYE GÖRE

DSİ’den bir yetkili Ankara’nın mevcut içmesuyu sisteminin, ham suyun kuzey/kuzeybatı’dan gelmesi doğrultusunda planlandığını ve inşa edildiğini söyledi. Yetkili şöyle devam etti:

İvedik arıtma tesisi kentin kuzeyinde yer alıyor. Ana dağıtım hatları, depolar, içmesuyu şebekesi bu yerleşime uygun olarak konuşlandırıldı. Güneyden gelecek Kızılırmak’ın kirli suyunun mevcut sistemle ve fiziki yerleşimiyle ciddi teknik uyumsuzluklar doğuracağı da açık. Kızılırmak suyunda bulunan sertlik, sülfat, demir, mangan, fosfor, diğer ağır metaller ile bazı aylarda aşırı miktardaki algleri (filtrelerin çok sık tıkanmasına neden olur), İvedik arıtma tesisi, tat ve kokuyu arıtamaz. Bunlar için ek özel arıtma sistem, yöntem ve süreçlerinin yapımı gerekiyor. Ayrıca, ek arıtmanın işletme, bakım, yenileme, enerji giderleri mevcut arıtma tesisinin bir kaç katına varacak boyutta.

Bugün bazı semtlerde 10 saat su yok

ANKARA’
nın bazı semtlerinde bugün 10 saat süreyle su kesintisi uygulanacak. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Siteler Samsun Devlet Yolları ile Atılgan Sokak köşesinde su borusu bağlantı çalışmalarının yapılmasından dolayı bugün bazı bölgelerde 08.00-18.00 saatleri arasında 10 saat süreyle su kesintisi uygulanacağı bildirildi.

Açıklamaya göre, su kesintisi uygulanacak yerler şöyle: "Mamak ilçesi: Başak, Bostancık, Çiğiltepe , Altıağaç, Tepecik, Köstenci ve Araplar mahalleleri. Altındağ ilçesi: Önder, Ulubey, Siteler, Hacılar, Doğantepe, Başpınar, Alemdağ , Feridun Çelik, Beşikkaya, Başpınar, Çamlık, Karapürçek, Battalgazi, Yavuzselim, Hayrıartmanlar, Kartallar, Orhangazi mahalleleri ve Hıdırlık Tepe depo civarı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!