Kalıp dışı sergi

Güncelleme Tarihi:

Kalıp dışı sergi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2015 14:08

Ressam Habip Aydoğdu ile şair Adonis, resim ile şiiri bir araya getirdikleri ve bir yıl sonra açacakları serginin çalışmalarını sürdürüyor. Aydoğdu, “Kalıp dışı” yorumu yaptığı sergiyle ilgili, “İnsanların beyninde iz bırakacak, onları heyecanlandıracak bir sergi düşlüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük sanat galerisi unvanıyla Şubat ayında İzmir’de açılan Folkart Sanat Galerisi’nde, 2016-2017 sezonunda açılacak en büyük serginin hazırlıkları Ankara’da yapılıyor. Batıkent’teki atölyesinde ağırladığı Suriyeli şair Adonis’in (Ali Ahmet Şair Eşber) şiirlerindeki imgeleri, tuvaline yansıtan ünlü Türk ressam Habip Aydoğdu, bir yıl sonra açılacak sergi için “Kalıp dışı” yorumunu yaptı. Adonis’in şiirleri ile ‘Habip kırmızısını’ birleştirecek serginin gezici bir sergi olacağını ve İzmir’deki Folkart Sanat Galerisi’nde açıldıktan sonra Ankara’da da sergileneceğini belirten Folkart Sanat Galerisi Genel Koordinatörü Fahri Özdemir, şunları söyledi:

ÖNCE İZMİR SONRA ANKARA

“İki farklı disiplinin zirvesindeki insanın bütünleşmesi, sanat için büyük bir katkı. Evrensel sanatın ortak noktasındaki iki insanın buluşması, kanın aktığı bu dünyada barışa, kardeşliğe ne kadar katkı sağlarsa bu proje o kadar başarıya ulaşmış olacak. Bu sergi, 2016-2017 sezonunun belki de en kapsamlı ve büyük projesidir. Bu sergi gezecek. 20 Eylül- 1 Ekim 2016 tarihleri arasında İzmir’de açıalcak ve 3 ay boyunca ziyaret edilebilecek. Daha sonra Ankara ve başka illere gidecek.”

İNSANLARIN BEYNİNDE İZ BIRAKACAK

Haberin Devamı

Proje hakkında bilgi veren Aydoğdu, şöyle konuştu:
“Bu proje düşüncesi 2013’te oluştu. Adonis ile iletişime geçip, projeyi anlattık. Kitaplarını gönderdi. Atölye çalışmalarına yaklaşık bir yıl önce başladık. Adonis okumadığım gün yok. Şiirleri, görsel bir resimmiş gibi geliyor bana ve kafamın içinde imgeler dolaşıyor okudukça. Farklı biçimde, bugüne kadar açılagelen sergilerin dışında insanların beyninde iz bırakacak, onları heyecanlandıracak bir sergi düşlüyoruz. Dünyadaki sanatsal etkinlik ya da pratiklerin ötesinde bir tuğla olabilmeyi hedefliyoruz. Kalıp dışı bir sergi istiyoruz. Adonis gibi yaşayan bir efsaneyle birlikte olup; atölyede çalışmak, O’nun şiirlerlerinden yeniden görsel imgeler üretmek ve onun verdiği imgelerle bu coğrafyayı yeniden yorumlamak benim için başka bir keyif.

BİLİNEN ŞEY KEYİF VERMEZ

Haberin Devamı

Sergilenecek eserlerin sayısını şimdiden söylemeyi sevmiyorum ama projenin yüzde 80’ini netleştirmiş durumdayız. Önceden tasarlayıp, plan yapmasını sevmiyorum. Bilinen şey bana keyif vermez. Resimler, tuvaller, 3 boyutlu görseller, şiirler, defterler oalcak; Adonis’in şiirleri gölgeme saantıyla duvardan okunabilecek. Ziyaretçilerde çalışma isteği doğuracak bir sergi olmasını istiyoruz. Belki doğaçlama gelişecek bazı katılımlara da yer vereceğiz.”

GÜNLÜĞE ADONİS DOKUNDU

Aydoğdu, Adonis’in şiirlerindeki imgelerden yola çıkarak hazırladığı ve ‘Adonis Günlükleri’ adını verdiği resim defteri ile proje sürecini anlatan 300 sayfalık bir kitabın da sergide yer alacağını söyledi. Adonis Günlükleri’nin kendisi için çok önemli olduğunu dile getiren sanatçı, “‘Adonis Günlükleri’ diye bir günlük tuttum. Adonis ile ilgili tuttuğum bir çalışma defterim. Adonis atölyeye geldiğinde kendisine bunu gösterdim ve O da çok değerli müdahalelerde bulundu. Günlüğü ve kitabı da sergiye katılan sanatseverlerden bazılArına hediye edeceğiz” diye konuştu.

İKİ KÜLTÜRÜ BİRLEŞTİRECEK

Haberin Devamı

Proje teklifini, bir dakikalık düşünme süresinin ardından “Fevkalade” diyerek kabul ettiğini belirten Adonis, şunları söyledi:
“Teklif gelince kısa bir süre düşünüp, ‘Fevkalade bir şey olur’ dedim. Benim şiir dilimle Habip Aydoğdu’nun resim dili sanki birbirini tamamlıyormuş gibi. Sanatta, sanatsal kökleri güçlü olan izleyici ve okurlar bu iki ayrı disiplinin buluşmasını görünce mutlaka sarsılır ve patlama yaşar. Habip’in resimlerinde renklerden daha fazlası var. Şiir anlatıyormuş gibi. Ortak çalışma isteğimi en çok uyandıran şey bu oldu. Habip’in resimlerinde herşey özgürlükle yaratılmış. Özgür ve yaratıcı beden; resim yaparken çocukluğundan uzaklaşmadan elleri, gözleri, kalbi aklı özgür bırakarak, resim yapıyor. Zaten böyle olmazsa hem dünya hem de yarattığı şey kendisini yutar. Bu yüzden benim şiirim ile Habip’in resimleri siyasi anlamda neredeyse kopma durumuna gelen iki kültürü de tekrar birleştirecek.”

Haberin Devamı

KIRMIZI: KAN
SİYAH: YAS

Sanatçılar, kırmızı ve siyahın da ortak noktaları olduğunu kaydetti. Adonis, “Arap yaşantısında sanki adetmiş gibi dikdatörlerin yönetimi, daimi bir kan akıtma ve yas tutma durumu var. O kan ve yas şiirlerime yansıyor” dedi. Eselerinde kullandığı kırmızı ve siyah renklerle tanınan Aydoğdu ise, “Sadece kan da değil; kırmızıda aşk, şehvet, sevgi de var. Adonis’in de doğduğu Ortadoğu coğrafyasında dinsel anlamda bir kurban geleneği var. Onun ötesinde bu coğrafya hala evlatlarını kurban ediyor. Kan akıtmayı seviyoruz. bu yönüyle resimlerimde, imge olarak kırmızı ve siyah ile kurban edilen bir Ortadoğu coğrafyasını vermeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!