Kadınlara önce eğitim sonra istihdam

Güncelleme Tarihi:

Kadınlara önce eğitim sonra istihdam
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2023 16:10

Ankara Sanayi Odası Sürekli Eğitim Merkezi(ASO-SEM) 2019’dan bu yana bünyesinde eğitim alan 13 bin kişiden 10 binine istihdam sağladı. Şimdilerde Ankara Kalkınma Ajansı’nın iş birliği ile dezavantajlı 18-35 yaş aralığındaki kadınlara yönelik mesleki eğitimlerinin olduğunu söyleyen ASO-SEM Müdürü Ruhi Kılıç, “Öncelikli olarak 80 kadınımıza eğitimler verip 16 meslek grubu içerisinde istihdam edilmelerini sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi(OSB) bünyesinde yer alan ve 18-35 yaş arası iş bulamayan kişilere meslek öğreterek iş sahibi yapan Ankara Sanayi Odası Sürekli Eğitim Merkezi (ASO-SEM), çeşitli projelerle hem kadın hem de erkek istihdamına katkı sunuyor. Son olarak Ankara Kalkınma Ajansı ile bir çalışma yürüten merkez, 18-35 yaş aralığındaki 80 kadına önce eğitim sonra da iş garantisi veriyor. Haftanın beş günü merkeze gelen kadınlar, 240 saatlik olan iki aylık eğitimin sonrasında endüstriden sanayiye, tekstilden tasarıma kadar pek çok sektörde ‘ben de varım’ diyor. Kadın istihdamına odaklanan bu projelerin umut ışığını daha da parlak hale getirdiğini söyleyen ASO-SEM Müdürü Ruhi Kılıç, merkezin çalışma ve projelerini şöyle anlattı:

Haberin Devamı

EĞİTİMLERİN HEPSİ ÜCRETSİZ

Kadınlara önce eğitim sonra istihdam

“Merkezimiz, imalat sanayi, üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yeni ve gelişen teknolojiye uyum sağlayacak nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması için mesleki ve teknik eğitim veriyor. Sonrasında ise istihdamını sağlıyor. Yani bir nevi sürekli istihdam merkezi diyebiliriz. Çoğu kişi buradaki eğitimlerin ücretli olduğunu düşünüyor fakat öyle değil, hepsi ücretsiz. Mesleki eğitimler verildikten hemen sonra istihdam takibini de gerçekleştiriyoruz. Burada eğitimlere başlayan kişinin çalışacağı yer her zaman bellidir. Yani, kursiyerler firmalarla eşleştirilip öyle eğitime başlıyor. Açıldığımız günden bugüne yaklaşık 10 bin kişiyi meslek sahibi yaptık.

16 MESLEK GRUBUNDA İSTİHDAM

Kadınlara önce eğitim sonra istihdam

Şimdilerde Ankara Kalkınma Ajansı ile ortak yürüttüğümüz ‘Genç İstihdamı’ temalı bir projemiz var. Öncelikli olarak 80 kadınımıza eğitimler verip 16 meslek grubu içerisinde istihdam edilmelerini sağlayacağız. Proje kapsamında kadınlara, dikiş makinesi operatörlüğü, gazaltı kaynağı, CNC tezgâh operatör ve programlama, elektrik elektromekanik bakım, tasarım ve üretim operatörlüğü eğitimleri veriliyor. Haftada beş gün merkezimize geliyorlar, toplamda 240 saat olan iki aylık bir eğitimin sonrasında 16 meslek grubu içerisinde istihdam edilmelerini sağlayacağız. Aynı zamanda eğitim süresince öğle yemeği ve servis hizmetleri gibi ayrıcalıklar da var. Öte yandan, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Dünya Gıda Programı (WFP), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) gibi uluslararası kurumlarla da aynı amaçla iş birliği gerçekleştiriyoruz.”

Haberin Devamı

EV HANIMIYDI İŞ SAHİBİ OLDU

Kadınlara önce eğitim sonra istihdam

ASO-SEM’e gelen ve kursiyer olarak başladığı eğitimden iş sahibi olarak çıkan Hanife Tatlı, “Ankara Kalkınma Ajansı ile ASO-SEM’in hayata geçirdiği bir önceki projeye gelerek dikiş dersleri aldım. Eğitimi ağustos ayında tamamladım ve hemen akabinde işe başladım. Hayalim dikiş operatörü olarak tekstil sektöründe çalışmaktı. İnternette araştırırken ASO-SEM’e denk geldim. İyi ki buraya geldim. Önceden ev hanımı olan biri olarak çalışma hayatına girerek üretime katkıda bulunmam benim hayatımda maddi, manevi çok şey değiştirdi. Öz güvenim arttı, şimdi çok mutluyum” dedi.

Haberin Devamı

Kadınlara önce eğitim sonra istihdam

 ASO-SEM ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü proje kapsamında kadınlara dikiş eğitimi veren Şaduman Gündüz, “Kadınlarımız oldukça mutlu çünkü burada sanayi tipi makinelerle çalışıyorlar. Hiç dikiş bilmeyen biri bile öğrendiği tekniklerle ortaya bir ürün koyuyor” dedi.

Kadınlara önce eğitim sonra istihdam


ASO 1.OSB içerisinde Hazar Caddesi No: 7 adresinde bulunan ASO-SEM ile ilgili detaylı bilgilere www.aso-sem.com ya da merkezin sosyal medya hesabından ulaşılabilir.

BAKMADAN GEÇME!