İsmet Iraz'ın isyanı

Güncelleme Tarihi:

İsmet Irazın isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2013 01:07

Türkiye’de tekvando denince akla gelen ilk isim olan İsmet Hoca, ‘Devlet sporcusu unvanını’ sonuna kadar hak ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’yi tekvando sporu ile tanıştıran; bu sporun sevilmesinde, yayılmasında ve uluslararası alanda söz sahibi olmasında büyük emeği geçen İsmet Iraz, spor camiasının tanıdığı isimle İsmet Hoca, bugünlerde hem dertli hem de tepkili. Iraz, ömrünün büyük kısmını verdiği tekvandoda, federasyon kayıtlarına göre sadece 4. dan sporcu ve uluslararası hakem olarak yer aldığını belirtirken, “Ben, 50 yıllık hizmetimin karşılığında Devlet Sporcusu unvanını almayı sonuna kadar hak ettiğime inanıyorum. Ancak, karşıma çıkarılan tabloya hayret ediyorum. Koskoca İsmet Iraz, bu iki unvanla mı hatırlanıyor. Buna göre mi değerlendirme yapılıyor” diye konuştu.

GİTTİĞİMİZ HER TURNUVADA MADALYALARI TOPLARDIK

Devlet Sporcusu unvanının verilmesi konusunda, hem Spor Bakanı Suat Kılıç hem Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan hem de federasyon yetkilileri ile görüştüğünü belirten Iraz, şunları söyledi:
“Şu ana kadar olumlu bir gelişme olmadı. Bazı çalışmaların yapılması gerektiği söylendi. Ben de bekliyorum. Bunca emeğin ve çabanın görülmemesine isyan ediyorum. Türkiye’ye tekvandoyu getiren benim. Bu branşın; tanınması, gelişmesi ve sevilmesi için, ‘Aslan ile bile boğuşurum’ diyen benim. Federasyon kurulması için çaba harcayan, bunun hayata geçirilmesini sağlayan ve 6 ay süre ile de başkanlık koltuğuna ilk oturan benim. (6 ay sonra salona inmeliyim) şartı koyan da benim. 1973 yılında Dublin’de yapılan Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazandım. Zor şartlarda, salonların kapatıldığı dönemlerde bu sporu yaptım ve insanlara tanıtmaya çalıştım. Milli takım Teknik Direktörü olarak, 20 yılı aşkın süre görev aldım. Benim başında olduğum takımlar, 4 kez Avrupa Şampiyonluğu kazandı. Ankara ve Danimarka’daki Avrupa Şampiyonalarında aldığımız toplam madalya sayısı ve kürsünün, bir ve ikinci basamağına çıktığımız turnuvalar, unutulmaz başarılar olarak spor tarihimizdeki yerini almıştır. O dönemlerde, gittiğimiz her uluslararası turnuvadan madalyaları toplayıp dönerdik.”

Haberin Devamı

DEVLET SPORCUSU UNVANI İÇİN NEYİ ISPATLAYAYIM

Haberin Devamı

“Kazandığımız altın madalyaların sayısı o kadar çoktu ki, gazetelerde tekvandonun başarısı sürekli manşetlere taşınırdı. Dünya Şampiyonalarından ve tekvandonun gösteri sporu olarak yer aldığı 1988 Seul Olimpiyatları’ndan da madalyalar çıkardık. Seul’de 2 gümüş bir bronz ile ikinci olduk. Bu takımları, kim çalıştırdı, 20 yılı aşkın sürede katıldığımız uluslararası organizasyonlara milli takımları kim götürdü, bu takımların başında kim vardı. Bilmiyorlarsa söyleyeyim. İsmet Iraz olarak ben vardım. Geçmiş dönemlerde milli takımlara az harcırah verilirdi. Turnuva giderlerinin büyük kısmını kendi cebimden karşılardım. Sporculara ekonomik olarak yardımlarda bulunurdum. Yetiştirdiğim yüzlerce sporcu, madalya kazanan yüzlerce yıldız var. Benim bu branş için yaptıklarımı öğrenmek için, bilgisayar başına oturup, internete İsmet Iraz yazsınlar yeter. Devlet sporcusu unvanını almam için yaptıklarımı ispatlamama gerek yok.”

Haberin Devamı

ZÜMRÜD’Ü ANKA KUŞUNU GETİRMEMİ İSTİYORLAR

“Tekvandonun uluslararası ilk 6 hakeminden biri bendim. Uluslararası Tekvando Federasyonu’nun Teknik Kurul üyeliği görevinde bulundum. Eğer, Ankara’da adımı taşıyan bir spor salonu varsa ve adıma uluslararası bir turnuva düzenleniyorsa, bu tekvandoda elde ettiğim başarıların ve bu branşa yaptığım hizmetlerin karşılığında olmuştur. Tüm bunlar, teşkilat ve federasyon kayıtlarında yer almıyorsa, insanların kalbinde, yüreğinde ve hafızasında da mı yer almıyor. Herhalde, benden ağzımla kuş tutmamı istiyorlar. Onu da yaparım ama bu kez de Zümrüd’ü Anka kuşunu getirmemi isterler. Türkiye’de olsa getiririm ancak bu mübarek kuş da Himalayalar’da yaşıyor. Ben, derdimi anlatmaya çalışıyor ve yetkililerden daha duyarlı olmalarını istiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!