İşletmecilerin açılış formülü

Güncelleme Tarihi:

İşletmecilerin açılış formülü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2021 01:10

Koronavirüs tedbirleri kapsamında bir süredir kapalı olan ve ‘gel-al’ ile ‘paket servis’ şeklinde hizmet veren yeme-içme sektörü, yeniden açılmanın formülünü açıkladı. Sektör temsilcileri, ‘HES kodu uygulansın, personel aşılansın, denetimler sıklaşsın, uymayana ceza kesilsin, yardımlar devam etsin’ talebi ile yeniden açılmak istiyor.

Haberin Devamı

Ankara Kent Konseyi’nin (AKK) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda bir araya gelen yiyecek içecek sektörü işletmecileri, çalışanları ve müzisyenler pandemi sürecinde yaşandıkları sorunlarla, bu sorunların çözüm önerilerini ele aldı. Gençlik Parkı Kabul Salonu’nda dün gerçekleşen toplantıda sektör temsilcilerini dinleyen AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Pandemi kısıtlamalarının uzaması halinde yeme içme sektöründeki işletmelerin yüzde 30’u bir daha açılamama tehlikesiyle karşı karşıya” dedi. Yılmaz, özetle şunları söyledi:

İşletmecilerin açılış formülü


DESTEKLERLE AYAKTA DURUYORLAR

“Sektör yaklaşık bir yıldır pandemi nedeniyle iş kaybı yaşıyor. İşletmelerin çoğu, birikmişleri ve çevre destekleriyle ayakta durmaya çalışıyor. Mücbir sebep kapsamında alındıkları nisan, mayıs, haziran aylarına ait ödemeler ekim, kasım, aralık aylarına ertelenmişti. Sektör şu an; kiralar, KDV, sigorta, ertelenen ödemeler ve yükümlülükler nedeniyle birikmiş borçlarla karşı karşıya kalmış durumda. Mevcut durumun uzaması halinde sektör temsilcileri işletmelerin yüzde 30’unun bir daha açılamama tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade ediyor.”

İşletmecilerin açılış formülü


EN ÇOK SIKINTIYI PERSONEL YAŞIYOR

Ankara Ticaret Odası (ATO) Lokanta Kafe Restoran Komitesi Meclis Üyesi Ayşe Nilay Çelik de “Herkes sıkıntı yaşıyor ama en büyük sıkıntıyı da personellerimiz yaşıyor. Kısa çalışma ödeneğiyle geçinmek zorundalar. Aldıkları para hiçbir şekilde yeterli olmuyor. Çok zorlu süreçlerden geçiyoruz. Personelimize verilen ekstra yardımların devam etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRÜN İÇİNDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Toplantıya katılan 20’ye yakın sektör temsilcisi söz alarak yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İşletme sahipleri, çalışanlar ve müzisyenler söz alarak, pandemi kısıtlamalarında yaşadıklarını anlattı. Ekonomik olarak zor günler geçirdiklerine dikkat çeken sektör çalışanlarının öne çıkan çözüm önerileri beş başlıkta şöyle sıralandı:
1- İşletmeler üst düzey önlemlerle bir an önce yeniden açılsın.
2- Alınan tedbirlere uymayanlar cezalandırılsın.
3- Müşteriler HES koduyla işletmelere giriş yapsın.
4- Aşılamada yeme-içme sektöründe çalışanlara öncelik verilsin.
5- Eski normale dönene kadar işletmelere, müzisyenlere ve diğer çalışanlara maddi yardımlar devam etsin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!