İletişim Başkanlığı’ndan Türk Devletleri Teşkilatı kitabı

Güncelleme Tarihi:

İletişim Başkanlığı’ndan Türk Devletleri Teşkilatı kitabı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2023 15:04

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi’ne özel ‘21. Yüzyılın Parlayan Yıldızı: Türk Devletleri Teşkilatı’ kitabı hazırladı.

Haberin Devamı

Kitabın takdim yazısını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kaleme aldı. Eserde, Türkiye’nin Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleriyle geçmişten bugüne dostluk ve kardeşlik bağları ile perçinlenen ilişkileri, ekonomiden kültüre, ulaşımdan enerjiye, sağlıktan eğitime, medyadan bilim ve teknolojiye kadar birçok alanda detaylı bir şekilde ortaya konuluyor. Türkiye ve diğer Türk Cumhuriyetleri arasında gelişen iş birlikleri ile Türk Devletleri Teşkilatı’nın tarihçesi ile organizasyon yapısının yer aldığı kitapta, pandemi salgın, İkinci Karabağ Savaşı ve yüzyılın felaketi 6 Şubat depremleri dönemlerinde Türk devletleri ve halklarının gösterdiği insani dayanışmaya da yer verildi. Türk Devletleri Teşkilatı ile Türkiye’nin teşkilata üye ülkelerle ilişkilerine dair kaynak eser niteliğindeki kitap, ‘Bir Organizasyon Olarak Türk Devletleri Teşkilatı’, ‘Ortak Geçmiş Güçlü Gelecek-İş Birliği Alanları’, ‘Zor Günlerde Hep Birlikte’ başlıklarıyla üç bölümden oluşuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kitabın takdim yazısında aynı kökten, aynı tarihten ve kültürden gelinen, acıda da sevinçte de beraber olunan Türk halkları ve devletleriyle ilişkilerin ve iş birliği alanlarının her geçen gün daha da gelişmeye, güçlenmeye devam ettiğini vurguladı. Türk Devletleri Teşkilatı olarak uluslararası ve bölgesel sorunlarda ortak tavır alıp müşterek sorunlara çözümler ürettiklerine dikkat çeken Erdoğan, teröre, Türk ve İslam düşmanlığına karşı birlikte mücadele ettiklerini ifade etti. Siyasi ve stratejik iş birliklerin her geçen gün arttığı üye ülkeler olarak ekonomiden politikaya, kültürden turizme, eğitimden spora kadar birçok alanda bu iş birliklerini arttırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan şunları kaydetti:

Haberin Devamı

İletişim Başkanlığı’ndan Türk Devletleri Teşkilatı kitabı

BİZ GÜÇLÜ OLURSAK TÜRK DÜNYASI GÜVENDE OLACAK

“Tüm bu ortaklıkların çok daha ötesinde büyük bir gönül köprüsü kurduğumuz Türk dünyasıyla kederde ve sevinçte de birlik oluyoruz. Teşkilat üyesi ülkelerin, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız, ‘asrın felaketi’ olarak adlandırdığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından yardım çağrımıza hızla cevap vermesi, sevinçte ve kederde nasıl birlik olduğumuzu bir kere daha gösterdi. Bu büyük deprem felaketinde arama-kurtarmadan sağlığa ve konaklamaya kadar her konuda pek çok vasıtayla yanımızda olan soydaşlarımız, deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için kıymetli bir çaba sarf etti. Türkiye’nin bu zor günlerinde gösterilen dayanışma, merhum Kazak yazar ve düşünür Mustafa Çokay’ın ‘Her Türk’ün iki vatanı vardır: Birincisi kendi doğduğu topraklar, ikincisi Türkiye’dir’ sözünün doğruluğunu bir kez daha böylelikle ispat etmiş oldu. Bu nedenlerle kuruluşundan bu yana geçen 14 yılda, devletler arası iş birliğine dayalı bir disiplinle var gücüyle çalışan teşkilatımızın, her yıl bir adım daha ileri gideceğine inancım tamdır. Türk devletleri olarak tarihi, kültürel bağlarımızı derinleştirmek; siyasi, ekonomik ve toplumsal ilişkilerimizi daha da büyütmek ve ortaklıklarımızı çoğaltmak, en önemli amaçlarımızdandır. Çünkü biz güçlü olursak Türk dünyası güvende olacak, biz birlik olursak teröre, Türk ve İslam düşmanlığına karşı mücadelemiz sağlam olacak ve bütün mazlum coğrafyaların sesi dünyada daha gür duyulacaktır.” Üye ülkelerin oluruyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak dahil edilmesinin de gelecekte bütün Türklerin ve insanlığın sesi olacaklarının önemli bir göstergesi olduğuna işaret eden Erdoğan, “Büyük bir ortak geçmişe ve tarihe sahip olduğumuz Türk devletleri ile Türkiye Yüzyılı’nda hep birlikte, daha güçlü olacağımıza, geleceğe sağlam ve emin adımlarla yürüyeceğimize canı gönülden inanıyorum. Türk devletleri olarak birliğimizin, beraberliğimizin ve kardeşliğimizin daim olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İletişim Başkanlığı’ndan Türk Devletleri Teşkilatı kitabı

BAKMADAN GEÇME!