İkinci hayata merhaba dedi

Güncelleme Tarihi:

İkinci hayata merhaba dedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 16:03

Sivas’ta kalp krizi geçiren ve bu esnada kalbi yırtılan Halil Aydoğan, 8 ay önce Medicana International Ankara Hastanesi’nde geçirdiği acil bir operasyonla yeniden hayata tutundu.

Haberin Devamı

Yüzde 2 sıklıkla görülen ve hastaların genellikle birkaç saat içinde yaşamını kaybettiği bu rahatsızlığın ardından ikinci bir hayata başlayan 78 yaşındaki Halil Aydoğan, “Yeniden doğmuş gibiyim” dedi. Aydoğan, mutluluğunu “Beş-altı saatlik ameliyatın ardından çok şükür yaşama döndüm. Çok kısa sürede toparladım ve taburcu oldum. Şimdi ikinci hayatımı yaşıyorum” sözleriyle anlattı. Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Medicana International Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Profesörü Neyyir Tuncay Eren ise şöyle konuştu:

ZAMANA KARŞI YARIŞ

“Halil Bey, sağlığına kavuştuğu için çok şanslı. Kendisi bir de 79 yaşında ve daha önce beyin ameliyatı geçirmiş bir hasta. Kalp hasarı nedeniyle ambulans uçakla hastanemize getirildi. Enfarktüste koroner damar tıkanıyor ve o damarın beslendiği kalp dokularında canlılık kaybı yaşanıyor. Bu kayıp bazen o kadar ciddi bir boyutta oluyor ki kalp içinde ya da dışında yırtılmalar meydana geliyor. Kalp krizi çok yaygın olsa da bu tarz yırtıklar öyle değil. Enfarktüsü takiben 2-8 gün sonra ortaya çıkıyor. Hastaların büyük kısmı ne yazık ki o an hayatını kaybediyor. Bu durumda ameliyatları da son derece riskli oluyor. Halil Bey’de de zamana karşı inanılmaz bir yarış verildi. Kendisini hemen ameliyata aldık. Hem tıkalı koroner damarlar için bypass ameliyatı yapıldı hem de kalbin iç ve dış duvarındaki yırtılmış, hasar görmüş yerler dolaşım dışı bırakılıp plastik bir operasyonla kalp yeniden şekillendirildi. Şimdi ikinci hayatını yaşıyor.”

Haberin Devamı

KONTROLLERİ İHMAL ETMEYİN

Prof. Dr. Eren, koroner kalp hastalığının artık çok genç yaşlarda da görüldüğüne ve hastaların her zaman bu kadar şanslı olmadığına da dikkat çekerek, herkese şikayet olmasa da belli aralıklarla kalp kontrolü yaptırarak risklerini öğrenmeleri tavsiyesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!