Hitit Güneş Kursu restore edilecek

Güncelleme Tarihi:

Hitit Güneş Kursu restore edilecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2022 16:36

Başkentin simgelerinden olan Sıhhiye’deki Hitit Güneş Kursu Anıtı ile Kızılay’da orta şeritte kalan Mareşal Atatürk Anıtı restore edilecek. Anıtlarda, zaman içerisinde oluşan korozyonlar temizlenecek, kırık, çatlak ve ayrılmaların önlenmesi amacıyla gerekli bakımlar yapılacak.

Haberin Devamı

Ankara’nın simgelerinden olan Hitit Güneş Kursu Anıtı ile Kızılay’da Zafer Meydanı’nda yer alan Mareşal Atatürk Anıtı, Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) tarafından restore edilecek. Her iki anıtın restorasyon giderini Anadolu Sigorta karşılayacak. ABB daha önce de Ulus Atatürk Anıtı ile Kızılay Güvenpark’taki Güven Anıtı’nın restorasyonunu gerçekleştirmişti. Yapılacak yeni restorasyon çalışmasında ise Hitit Güneş Kursu Anıtı ile Mareşal Atatürk Anıtı’nda zaman içerisinde oluşan korozyonlar temizlenecek. Metal gerilimlerine ve heterojenliğe neden olan kırık, çatlak ve ayrılmaların önlenmesi amacıyla gerekli bakımlar yapılacak ve çevre düzenlemeleri gerçekleştirilecek. Anadolu Sigorta tarafından başkente armağan edilen Hitit Güneş Kursu Anıtı’na şirket tarafından yapılan katkının gösterildiği bir tabela da yerleştirilecek. Anıtların restorasyonu, ABB Meclisi’nde mayıs ayında görüşülüp karara bağlandıktan sonra yapılacak.

Hitit Güneş Kursu restore edilecek


ANITLARIN TARİHÇESİ

Alacahöyük’teki kazılardan çıkan Hatti eserinin kopyası olan Hitit Güneş Kursu, 1973’te dönemin Belediye Başkanı Vedat Dalokay tarafından şehrin sembolü hâline getirildi. Sıhhiye’de yer alan Hitit Güneş Kursu Anıtı da Heykeltıraş Nusret Suman tarafından yapıldı. Hitit Güneş Kursu Anıtı, Anadolu Sigorta tarafından Ankara halkına armağan edildi. Atatürk Bulvarı üzerinde orta refüjde kalan Mareşal Atatürk Anıtı da 1927’de İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapıldı ve İsmet İnönü’nün katılımıyla açıldı. Daha önce Zafer Meydanı olan alan gün geçtikçe değişim gösterdi. Anıt da yoğun trafiğin ve yüksek binaların olduğu Atatürk Bulvarı’nın ortasında kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!