Herkes şoför olamayacak

Güncelleme Tarihi:

Herkes şoför olamayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2017 16:10

Okul servisi şoförleri için ‘mesleki yeterlilik belgesi’ zorunluluğu geliyor. Daha önce SRC belgesinin yeterli olduğuna dikkat çeken Oda Başkanı Tuncay Elmadağlı, “Artık herkes servis şoförü olamayacak, bu belgeyi alabilenler şoförlük yapabilecek” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’da servisçilerin çatışmasıyla gözlerin çevrildiği okul servislerindeki şoförler için ‘mesleki yeterlilik belgesi’ zorunluluğu geliyor.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen ve mesleki standartları Resmi Gazete’de yayımlanan belge için ulusal yeterlilik şartlarının ise önümüzdeki ay yayımlanması bekleniyor.
Hürriyet Ankara’ya konuşan Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı, servislerde şoför olmak için daha önce SRC belgesinin yeterli olduğuna dikkat çekerek, “Bugün yüzlerce kişinin cebinde SRC belgesi var. Buna karşı olduğumuzu yıllarca söyledik. Şu anda bizim söylediğimize geliniyor. Artık herkes servis şoförü olamayacak, bu belgeyi alabilenler şoförlük yapabilecek” dedi. Elmadağlı, yeni düzenlemeyi desteklediklerini de belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

KASAPTA DA SRC VAR MANAVDA DA

“Ankara’da 7 bin 200 ‘C plakalı’ servis aracı var. Bunların 4 bin 500 civarında olanları bize, 2 bin 700’ü Ankara Ticaret Odası’na kayıtlı. Normalde bize SRC diye bir belge aldırıyorlar, bu yeterli görülüyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanımız Adem Ceylan bey ile görüştüğümüzde SRC’nin dışında sadece servis taşımacılığı ile ilgili standartların belirlenmesinin gerekli olduğunu söyledik. Servis taşımacılığını standartlara uyan, mesleki yeterlilik belgesini alanların yapması gerektiğini ifade ettik. Çünkü SRC’yi manav da, bakkal da, kasap da alıyor. Ehliyetiniz 2003 yılından önce ise parasını yatırıyorsunuz, SRC’yi alıyorsunuz. Bugün yüzlerce kişinin cebinde SRC belgesi var. Hiç bizim sektörümüzle alakası olmayanlarda da var. Belge zorunluluğu ile herkes servis şoförü olamayacak, bu belgeyi alabilenler şoförlük yapabilecek.”

YÜZ KIZARTICI SUÇU OLANLAR UZAK TUTACAK

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, servis şoförlerine yönelik mesleki yeterlilik belgesinin nasıl uygulanacağını Hürriyet Ankara’ya anlattı. Mesleki yeterlilikler belirlendikten sonra adayların sınava alınacağını kaydeden Başkan Ceylan, şöyle konuştu:
“Sınav öncesi pedagojik formasyon eğitimi alacak olan sürücüler, kişisel gelişim ile ilgili yeterli bilgi ve beceriye sahip olup olmadıklarını kanıtlamak zorunda kalacaklar. Çevre kontrolleri, iş sağlığı ve güvenliği, işin yürütümü ile ilgili psikoteknik konulardan teste tabii tutulacaklar. Söz konusu mesleki yeterlilik belgesi, yüz kızartıcı suçtan sabıkası bulunan sürücüleri de okul servis şoförlüğünden uzak tutacak. Daha önce herhangi bir suçtan ceza almamış, hüküm giymemiş, yargılanmamış kişilere mesleki yeterlilik belgesi verilecek. Söz konusu belgenin her beş yılda bir yenilenmesi gerekecek. Trafikteki denetimleri trafik polisleri yapacak. Belgesi bulunmayan şoförlere cezai yaptırım uygulanacak. İlerleyen dönemde yapılacak düzenlemelerle belgenin denetimini de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yapmasını amaçlıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!