Hayata bağlayan atölye çalışması

Güncelleme Tarihi:

Hayata bağlayan atölye çalışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2022 15:39

Bağımlılıkla mücadele eden bireylere ücretsiz olarak psikolojik ve sosyal destek sağlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) aynı zamanda rehabilite amaçlı atölyeler düzenliyor. Atölyeye katılanlar meslek sahibi oluyor.

Haberin Devamı

Tütün, alkol, madde, internet kullanımı ve kumar oynama ile ilgili sorun yaşayanların imdadına Yeşilay yetişiyor... Ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezi, Ankara’da 4 noktada hizmet veriyor. Hürriyet Ankara’ya konuşan Yeşilay Ankara Şube Başkanı Sevilay Aslan, bağımlılıkla mücadeleyi ve merkezin çalışmalarını şöyle anlattı:

Hayata bağlayan atölye çalışması

HASSASİYET GEREKTİRİYOR

“Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) olarak tütün, alkol, madde, internet kullanımı ve kumar oynama gibi bağımlılıklarla ilgili sorun yaşayanlara ücretsiz destek oluyoruz. Psikolojik ve sosyal yardım ile yeniden hayata kazandırılmaları noktasında destek sağlıyoruz. Aynı zamanda aile ve yakınlarına da destek vererek bozulan yaşam biçimlerinin onarılmasını ve ilişkilerinin sağlıklı devam etmesini sağlayan bir merkez. Kişiler gelmese bile aileler ve yakınları başvurup uzmanlarla yakından konuşabiliyor. YEDAM, Ankara’da Keçiören, Yenimahalle, Çankaya ve Sincan’da bulunuyor. Bütün yerel yöneticilerle de iletişim halindeyiz. Ücretsiz ‘115 YEDAM Danışma Hattı’mızı arayan danışanlar, görüşme gerçekleştirebiliyor. Daha sonra kişinin ikametgâhına göre bir randevu oluşturuluyor. Merkezde, psikologlarımızla klinik görüşme gerçekleştirildikten sonra sosyal hizmet uzmanlarıyla da bir değerlendirme yapılıyor. Değerlendirmeler sonrası takip aşaması başlıyor. Kısaca, bağımlılık konusunda topyekûn bir hassasiyet gösterilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Hayata bağlayan atölye çalışması

MÜCADELENİN OLMAZSA OLMAZI

Bağımlılığın sonucu olarak bazen becerilerde kayıplar yaşanabiliyor. Bu tarz durumları tekrardan aktif hale getirebilmek için atölyeler düzenliyoruz. Buradaki temel amaç, bireyin tekrardan sosyal uyum sağlayıp bireysel becerilerini güçlendirebilmesi. Bir yandan da ilgi alanlarını destekliyorlar. Hatta rehabilitasyon çalışmalarının sonrasında meslek bile edinebilecek seviyede bir takım kurslar alıyorlar. Boyama kursları, ahşap, tezhip, resim ve spor atölyesi gibi. İlgi alanlarını keşfedip bunları ilerleyen dönemlerde de sürdürüyorlar. Aldıkları eğitimi ticarete bile dönüştürebilecek seviyede çalışmalar yapılıyor. Böylece bağımlılıkla mücadele eden bireylere içinde bulundukları durumla mücadele etmenin profesyonel yöntemi de öğretiliyor. Şu ana kadar toplamda 609 atölye gerçekleştirildi. YEDAM, aynı zamanda İŞKUR ile de iletişim ve iş birliği içinde. Danışanlara iş istihdamı konusunda fayda sağlanıyor. Bağımlıların hayatını devam ettirebilme noktasında, iş istihdamı yaratmak mücadelede en önemli noktalardan biri.”

Haberin Devamı

Hayata bağlayan atölye çalışması



BİREYSEL OLMAYAN TOPLUMSAL PROBLEM

Yeşilay Ankara Şube Başkanı Sevilay Aslan, bağımlılığın aniden gelişen bir hastalık olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Bir dönem ve döngü içinde seyretmektedir. Yavaş yavaş gelişir. Kişi bunun farkına vardığı zaman genelde bağımlılık gelişmiş olur. Bunun için kişinin bağımlı olup olmadığı erken fark edilirse tedavinin başarıya ulaşma ihtimali daha yüksektir. Aslına bakılırsa, bağımlılık sorunu sadece bireysel bir problem değil aynı zamanda toplumsal bir problem. Bağımlılıkta kullanımı bırakma süreci kadar kullanımı bıraktıktan sonraki süreç de önemlidir. Kişinin maddeden veya alkolden bir süre uzak durup kullanıma tekrar başlamasına ‘kayma’ adı verilir. Tekrar başlamayı önlemek için kayma dönemlerini bilmek, kaymanın sinyallerinin farkına varmak oldukça önemlidir.”

Haberin Devamı

Hayata bağlayan atölye çalışması



OKUL ÖNLERİNE YAKIN TAKİP

Bağımlılık döngüsü, merak ve kullanma isteğiyle başlayan, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ gibi kişinin kontrolü yavaş yavaş kaybettiği düşüncelerle ilerleyen kısır bir döngüdür. Ne yazık ki bağımlılık yaşı 14-15’e kadar indi. Özellikle okul önlerine dikkat etmek gerekiyor. Çocuklara her aşamada sevgimizi dile getirmemiz oldukça önemli. Toplum olarak birbirimize tahammülümüz ve sevgimiz artarsa bu tür bağımlılıklarla baş etme oranımız da bir o kadar artacaktır.”

BAKMADAN GEÇME!