Hayale dokunan parmaklar

Güncelleme Tarihi:

Hayale dokunan parmaklar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2023 14:05

Ankara Kalesi’nde bulunan Tarihi Pilavoğlu Han’daki atölyesinde 60-70 senelik ahşapları fırça yerine parmaklarıyla boyayan tasarımcı Merih Aslan, “Eski ahşaplardaki yaşanmışlık hissi ve dokusu beni çok etkiliyor, ellerimle dokunarak boyamayı daha çok seviyorum. Çünkü bu teknikle o yaşanmışlığı daha iyi hissedebiliyorum” diyor.

Haberin Devamı

Tasarımcı Merih Aslan, Ankara Kalesi’ndeki Tarihi Pilavoğlu Han’da bulunan atölyesinde hayal gücünü emeğe dönüştürüyor. Ahşaptan deriye kadar birçok ürüne farklı bir görsellik katan Aslan, ahşapları parmaklarıyla boyayarak dekoratif obje haline getiriyor. Tarihi Pilavoğlu Han’da bulunmanın üretkenliğine de yansıdığını belirten Aslan, çalışmalarını şöyle anlatıyor:

Hayale dokunan parmaklar

YAŞANMIŞLIĞI DAHA İYİ HİSSEDİYORUM

“Pilavoğlu Han’da bulunan atölyemde ahşaptan deri ve takı tasarımına kadar birçok ürüne hayat veriyorum. Bu handa olmanın inanılmaz bir enerjisi var ve üretkenliği de bana yansıyor. Çünkü Tarihi Pilavoğlu Han, yaklaşık 600 senelik bir geçmişe sahip, eskiden kadın ve çocuk hapishanesi olarak kullanılıyormuş. Atölyemde, ahşaptan deri ve takı tasarımına kadar birçok ürünü yeni bir forma dönüştürüyorum. Gittiğim farklı şehirlerden ahşapları toplamayı çok seviyorum. Beraber çalıştığım, 90 yaşında olan bir dede var. O ahşapları yontarak şekil veriyor. Ben de üzerine çeşitli motifler resmediyorum. Genellikle ahşap üzerine zeytin ağacı çalışmayı seviyorum. Yalnız, boyama tekniğim biraz farklı. Fırça yerine parmaklarımı kullanarak boyuyorum. Parmaklarımın ulaşamadığı daha ince yerlerde ise fırçayı kullanıyorum. Eski ahşaplardaki yaşanmışlık hissi ve dokusu beni çok etkiliyor, ellerimle dokunarak boyamayı daha çok seviyorum. Çünkü bu teknikle o yaşanmışlığı daha iyi hissedebiliyorum.”

Haberin Devamı

Hayale dokunan parmaklar

TURİSTLERE FARKLI GELİYOR

Tasarladığı ürünlere daha çok yabancı turistlerin ilgisi olduğunu söyleyen Aslan, “Kendilerine oldukça farklı geliyor. Bunda Ankara Kalesi’nin turistik olmasının da etkisi vardır. Hiçbir zaman satış odaklı düşünmedim, satıştan ziyade mutlu olmak için tasarlıyorum. Çoğu zaman gözlemliyorum, günümüz dünyasında çoğu çehre mutsuz, negatif. Bu ifadeden kurtulmanın tek yolu üretmek. Çünkü üreten insan mutsuzluğunu unutuyor. Yeteneğim yok diye düşünmeyin, önemli olan bir şeyle meşgul olmak, kendini beslemek ve mutlu olmak” diyor.

Haberin Devamı

Hayale dokunan parmaklar

Hayale dokunan parmaklar

BAKMADAN GEÇME!