Hasarlı kalpler göbek kordonu ile onarılacak

Güncelleme Tarihi:

Hasarlı kalpler göbek kordonu ile onarılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 15:53

Ankara’daki 5 farklı tıp fakültesi ve hastanesinde görev yapan Türk doktorlar, kalp krizinin olumsuz etkilerini azaltacak bir proje üzerinde çalışıyor. Başkentli doktorlar, kalpte hasarı göbek kordonu hücresiyle onaracak.

Haberin Devamı

Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Erdal Şimşek, göbek kordonundan alınan hücre ile kalp krizi sonrası oluşan hasarın onarılmasına yönelik çalışmanın Yüksek İhtisas’ın yanı sıra Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Güven Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından yürütüldüğünü söyledi. Çalışmada Prof. Dr. Ahmet Tulga Ulus, Prof. Dr. Mustafa Çap, Doç. Dr. Erdal Şimşek ve Uzm. Dr. Ferda Topal Çelikkan yer aldı. Çalışmanın aynı zamanda iş gücü ve ekonomik kaybı engellemeyi amaçladığını belirten Şimşek, şunları söyledi:

HÜCRELERİ YENİLEYECEK

Geçtiğimiz yıl başlatılan klinik araştırmanın bütçesi Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nca sağlandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alp Can’ın ekip koordinatörlüğünü yaptığı HUC-HEART çalışması, yani kalp krizi sonrası kalbin yenilenmesi için kök hücre nakli projesi; hasar görmüş, kendini yenileyemeyen kalbin göbek kordonundan alınacak hücreyle yenilenmesini hedefliyor.

Haberin Devamı

39 HASTAYA NAKLEDİLECEK

Bebeğin göbek kordonundan alınacak kök hücreler, iyi üretim uygulamaları koşullarında ayrıştırılıp, üretildikten sonra 39 hastaya nakledilecek ve hastalar bir yıl süreyle izlenecek. Çalışmada etkinliği sınanan göbek kordonu mezenkimal kök hücreleri bu alanda ilk defa kullanılıyor olacak. Çalışmaya toplamda 13 kişi alınırken, tüm hastalar bir yıl süreyle izleniyor. Çalışmanın başarıya ulaşması durumunda, hem ekonomik açıdan bir gelişme sağlanacak, hem de kalp nakli için donör sayısı artacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!