Hafriyatçılardan ABB’ye ‘yasal değil’ tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Hafriyatçılardan ABB’ye ‘yasal değil’ tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2020 16:12

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) Meclis kararında olmamasına rağmen yapı ruhsatlarındaki metreküp hafriyat miktarını tona çevirerek tahsilat yaptığını belirten Ankara Hafriyatçılar Derneği Başkanı Selçuk Karadağ, “Bu yasal olmayan uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sorunun ABB Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı ve Anket AŞ’den kaynaklı olduğunu savunan Karadağ, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı: “İlçe belediyelerinin verdiği inşaat yapı ruhsatlarının arkasında inşaattan çıkacak hafriyatın metreküpü yazıyor. Biz hafriyatı taşıdıktan sonra Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı ve ANKET AŞ’ye toprak vizesi alabilmek için başvuru yapıyoruz. Vizeyi alıp müteahhite verip hak edişimizi alıyoruz. Bize ilk önce, ‘Taşıdığınız kamyon seferini sayacağız’ diyorlar. Araçları sayıyorlar, araçlarda istedikleri verimi alamayınca metreküpü tona bölüp para tahsilatı yapıyorlar. Bunu usulüne uygun yaptıklarını göstermek için de zorla bir muvafakatname alıyorlar. Biz bu muvafakatnameyi vermezsek toprak vizemizi alamıyoruz, böyle olunca müteahhitten paramızı da alamıyoruz.

Hafriyatçılardan ABB’ye ‘yasal değil’ tepkisi


MECLİS KARARINA UYULMASINI İSTİYORUZ

Meclis’te 2020 yılı için alınan kararda hafriyat döküm ücretlerinin iki şekilde alınabileceği belirtiliyor. Birincisi hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıklarının döküm sahalarına dökülmesi halinde ödenecek 1 ton başına 2.70+KDV olarak, ikincisi de hafriyatın dolgu amaçlı bir yere götürülüp dökülmesi, bunun ücreti de ton başına 60 kuruş+KDV. Üçüncü bir tahsilat şekli Meclis kararında yok. Meclis metreküp hesaplamaları üzerinden değil ton üzerinden tahsilatı açıkça belirtmiştir. Yapılan bu keyfekeder uygulamayla esnaf mağdur ediliyor. Çevre Koruma Dairesi ve ANKET AŞ bürokratlarının Belediye Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş’ı yanlış yönlendirdiklerini düşünüyorum. İki şekilde para tahsilatının yapılacağını belirten Belediye Meclisi kararına uymuyorlar. Meclis kararına uyulmasını, bu yasal olmayan uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!