Haber hattı

Güncelleme Tarihi:

Haber hattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2006 00:00

Haberin Devamı

Oyaca Beldesi’nde 105 metrede su sevinci

HAYMANA ilçesine bağlı Oyaca beldesinde 105 metre derinlikte su bulunması, vatandaşları sevindirdi. Oyaca beldesinde yıllardır süren su sıkıntısı, ASKİ tarafından özel bir firmaya ihale edilen sondaj çalışmalarında 105 metre derinlikte su bulunmasıyla sona erdi. Yaklaşık bir hafta süren çalışmaların ardından Deveci Mahallesi Garca Tepesi’nde bulunan su, Oyacalıları sevindirdi. Kuyunun önünde fotoğraf çektiren vatandaşlar, ayrıca kuyudan çıkan suyla çay demleyerek kutlama yaptılar. Oyaca Belde Belediye Başkanı Duran Özkan, kuyudan çıkan suyun içilebilir nitelikte olduğunu düşündüklerini, ancak yine de alınan numunelerin ASKİ laboratuvarına gönderildiğini, sonuçların 20 gün içinde belli olacağını söyledi. Suyu içtiğini ve çok beğendiğini ifade eden Özkan, "Su çok yumuşak ve güzel. Saniyede 25 litre akıyor. Bu suyun kullanabilir su olduğunu düşünüyoruz. Yıllardan beri su sorunumuz vardı. Birkaç kuyu vurulmuştu, ancak su bulunamadı. Artık beldemize tankerlerle su taşımayacağız" dedi. Ayşe TÜRKMEZ/DHA

Güzel hava Mogan esnafına yaradı

KIŞ mevsiminde bahardan kalma bir havayı bulan Başkentliler, hafta sonunu fırsat bilip, soluğu Mogan Gölü kıyısındaki çay bahçelerinde alıp, stres attılar. Esnaf da, güneşli havada çay bahçelerini açarak, müşterilerine göldeki karabatak kuşları ve balık kamyonlarının peşine takılarak Başkent’e kadar gelen martıları seyrettirdi. Sessiz bir ortamda kendilerini dinleme fırsatı bulan Ankaralılar, zaman zaman göl kuşlarına ekmek kırıntıları atarak, karabatak ve martıları beslediler. Ayşe TÜRKMEZ/DHA

Sokak köpeklerine belediye şefkati

ÇANKAYA Belediyesi Evcil Hayvan Barınağı, 6 bin 504 sokak köpeğine ev sahipliği yapıyor. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, belediyenin, insanların huzurlu bir çevre ve güvenli bir ortamda yaşaması için çalışmalarını aralıksız sürdürürken, sokak köpekleri sorununu da çözmek için her türlü özveriyi göstermeye devam ettiği kaydedildi. Evcil Hayvan Barınağı’nın, bütün imkanlarını seferber ederek daha fazla sokak köpeğine ev sahipliği yapmayı, tedavi etmeyi ve kısırlaştırmayı amaçladığı ifade edilen açıklamada, bugün itibariyle barınakta bulunan köpek sayısının 6 bin 504 olduğu belirtildi.

145 KÖPEK KISIRLAŞTIRILDI Açıklamada, son bir ayda deri hastalıkları, ortopedi, doğum ve enfeksiyöz hastalıkları olmak üzere tedavi edilen hayvan sayısının bin 188 olduğu belirtilirken, kısırlaştırılan köpek sayısının ise 145’e ulaştığı kaydedildi.

ÇABALAR SÜRDÜRÜLECEK Hayvanseverlerin destek ve katkılarıyla 141 sokak köpeğinin de sahiplendirildiği belirtilen açıklamada, ayrıca sokak hayvanları konusunda gösterilen çaba ve özverilerin sürüdürülmesi ve bu sorunun karşılıklı anlayış bağlamında ele alınmasının geriğine işaret edildi. Açıklamada, son zamanlarda köpeklerin katledilmesinin üzüntü verici olduğu, insanlık dışı bu tutumun ise sorunu çözmeyeceği vurgulandı.

Pastacılık birincisi Ankara’dan

GIDASA’NIN düzenlediği pastacılık yarışmasında Ankara Seda Pastanesi’nden Yadigar Aslan, birinciliği aldı. İstanbul’da düzenlenen "Ustaların Ustası Pastacılık Yarışması 2006"nın "Düğün Pastaları ve Çocuk Pasta ve Kurabiyeleri" kategorisinde Ankaralı Yadigar Aslan birinciliğe layık görüldü. İlk seçmelerine 326 kişinin katıldığı, İstanbul Princess Maslak Oteli’nde gerçekleştirilen yarışmaya profesyonel pastacılık usta ve şefleri katıldı. Tüm gün süren yarışmada, iki saat süreyle ilk kategorideki 10 yarışmacı, çocuk pastaları ve kurabiyeleri hazırladılar. Konulu ve hikayeli pişirilen pasta ve kurabiyelerde Tazmanya Canavarı’ndan, Şirinler’in köyüne, Garfield’dan, Pamuk Prenses’e kadar bir çok çizgi film kahramanı aslına birebir uygun yapılarak sunuldu. Türkiye’nin birçok şehrinden katılımın olduğu, GIDASA ev dışı tüketim bölümü Proser (Profesyonel Guıda Servisleri) pastacılık ürün grubu Ustam markası adı altında bu yıl üçüncüsü düzenlenen iki kategorili yarışmada birinciliği alanlar İtalya’daki Rimini Pastacılık Fuarı’na katılacak. İpek ARIOĞUL

Haberin Devamı

Nallıhan'da kaza: 9 yaralı

Ankara'nın Nallıhan ilçesi Oymaağaç köyü yakınında, kadın işçileri taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 9 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Mustafa Acar yönetimindeki 06 ACC 74 plakalı minibüs, Nallıhan'a bağlı Çayırhan beldesinden Eskişehir'e bağlı Sarıcakaya ilçesine tarlada çalışmak üzere işçi götürürken, Nallıhan Oymaağaç köyü yakınında sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi.

Araçta bulunan işçilerden Hatice Karakaya, Necla Aydoğdu, Gülten Hepdur, Aysel Altun, Makbule Çapaklı, Bahriye Demir, Firdevs Yılmaz, Halime Günel, Ferdiye Kahveci yaralandı. Yaralılar Beypazarı Devlet Hastanesinde tedavi altına alındılar.

Yayaların can güvenliği yok

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'nin devam eden Kuğulu Kavşağı inşaatı, vatandaşlara zor anlar yaşatırken, yayaların güvenliği için de herhangi bir önlem alınmadığı görülüyor. Kavşak ve civarı taşıt trafiğine kapatılırken, pek çok Ankaralı, evlerine ve işyerlerine çamur deryasının içinden geçerek gitmek zorunda kalıyor. Kaan TECELLİ/DHA

Trafik kilitlendi

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'nin Çankaya Caddesi'nde Cumhurbaşkanlığı önünde önceki gün yaptığı asfalt çalışması trafiğin uzun süre kilitlenmesine neden oldu. Belediye ekipleri önceki gece su borusu döşedikleri caddeyi, gündüz saatlerinde asfaltlamaya kalkınca, devam eden Kuğulu Kavşağı çalışması nedeniyle zaten yoğun olan Çankaya Caddesi trafiği uzun süre kilitlendi. Sürücüler trafikte isyan ederken, cadde trafiği akşama doğru normale döndü. Deniz BİLİROĞLU/DHA

5 kadın şampuan çaldı

GİRDİKLERİ markette şampuan ve 150 YTL çalan beş kadın hırsız yakalandı. Kırıkkale Bağdat Caddesi üzerinde bulunan Gül Market'e müşteri gibi giren beş kadından ikisi işyeri sahibini oyalarken diğer üç kadın hırsız ise vitrindeki şampuanlar ve kasada bulunan yaklaşık 150 YTL'yi aldı. İşlerini tamamlayan beş kişilik kadın hırsızlık ekibi, ardından hiçbişey olmamış gibi marketten çıktılar.

Mahalle arasında 5 yıldızlı hizmet

ANKARA’nın ikinci büyük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olan Topraklık Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Sağlık Bakanlığı’na devrolduktan sigortalı dışındaki hasta sayısını yüzde 2’den yüzde 20’ye çıkardı. Mahalle arasında beş yıldızlı hizmet verdiklerini söyleyen Başhekim Dr. Yusuf Alak şöyle konuştu:

"Devrolmadan önce randevulu sistemle çalışıyorduk. Günde 300 randevu verebiliyorduk. Şimdi öyle bir sınır yok. Emekli Sandığına bağlı olan da Bağkurlu da gelebiliyor. Geçen sene günlük bakılan hasta sayısı 700 kişiyi geçmiyordu şimdi bin 500 kişiyi geçiyor.

HİZMET HASTANIN AYAĞINA GİDECEK Hastanın ayağına hizmeti götürme girişimlerimiz var. TED Kolejinin lise kısmına talibiz. Gayemiz herkesin özellikle orta gelirlinin rahatlıkla tek vasıtayla ulaşımını sağlayacak bir merkez olması. Buraya sığmıyoruz. 36’sı doktoralı olmak üzere 109 hekimimiz var. Hedefimiz bir hekime bir ünite ve daha hızlı hizmet sunmak.

ÖZÜRLÜLER KLİNİĞİ AÇACAĞIZ Bir yıl içerisinde Çocuk Dişi kliniği ve Diş Eti Hastalıkları Kliniği açtık. Yılbaşında da Özürlüler Kliniği açacağız. Sigortanın verebilecekleri kanunlarla kısıtlıydı. Protez uzmanı porselen yapamıyordu mesela. 70 ünitemiz var. Kullandığımız malzeme kalemden tıbbi cihaza kadar yüzde 70’i yenilendi. Burada dişle ilgili her şey yapılabiliyor. n Deniz BİLİROĞLU

Enfeksiyon kontrol hemşirelerine sertifika

ENFEKSİYON Kontrol Hemşireleri, açılacak kurslarda alacakları eğitimlerle sertifikalandırılacak. Buna göre, eğitime katılacak kursiyer kontenjanının yüzde 65’i Bakanlık ve yüzde 25’i üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelere ayrılacak.

Enfeksiyon Kontrol Hemşirelerinin Eğitimine ve Sertifikalandırılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Yataklı tedavi kurumlarında görev yapacak enfeksiyon kontrol hemşirelerinin eğitimi ve sertifikalandırılması ile bu personele eğitim verecek olan eğitim merkezlerinin tespitine ve taşıması gereken niteliklere ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğe göre, eğitim merkezi yetkisi, özel dal hastaneleri hariç en az 300 fiili yatak kapasitesi olan üniversitelere ait hastaneler ile eğitim ve araştırma hastanelerine verilecek.

Bir bardak süt gibisi yok

EN iyi besin maddesi olarak bilinen, günlük vücut için gerekli yaklaşık 100 besin elementinin tamamını bünyesinde bulunduran sütün bir bardağı altı yaşındaki bir çocuğun günlük ihtiyaçlarının önemli bölümünü karşılıyor.

"Sağlıklı Süte Çağrı Semineri" için Konya’ya giden Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tanju Besler, sütün insan beslenmesinde en önemli gıdaların başında geldiğini söyledi.

Sütün et, meyve ya da sebze gibi değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Besler, "Protein, aminoasit, yağ asidi, mineral ve vitamin deposu olan süt, günlük vücut için gerekli 100 temel besin elementinin tamamını bünyesinde bulundurur." dedi.

Özellikle süt proteininin yüksek kalitede olduğunu ve beslenme açısından büyük önem taşıdığını bildiren Besler, şöyle dedi:

"Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminde önemli rol oynayan süt ve ürünleri, bebeklikten ölüme kadar insan hayatında vazgeçilemeyen bir besin kaynağıdır. 6 yaşındaki bir çocuk, günde içtiği 1 bardak sütle, günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 52’sini karşılıyor"

Saraydaki dev koleksiyon

2. Abdülhamit döneminde 3 kıtada 22 milyon metrekareye yayılan Osmanlı coğrafyasının Yıldız Albümlerine yansıyan fotoğraflar bir kitapta toplandı.

2. Abdülhamit’in 911 albümden oluşan dev koleksiyonundan alınan fotoğraflar arasında Girit’ten Kahire’ye, Kudüs’ten Sofya’ya kadar Osmanlı coğrafyasının ilginç noktalarının görüntüleri yer alıyor. Mehmet Bahadır Dördüncü tarafından hazırlanan ve Yitik Hazine Yayınları’nca yayınlanan eserde, Bulgaristan, Makedonya, Macaristan, Romanya, Bosna Hersek,, Suriye, Irak, Ürdün, İsrail, Filistin, Umman, Yemen, S. Arabistan, ve Rusya’nın bazı bölgelerine ait fotoğraflar zamana tanıklık ediyor. Bölgelerle ilgili ilginç bilgilere de yer verilen eserde, 500 yıl Osmanlı egemenliğinde kalan Bulgaristan’ın bazı kentlerinden o döneme ait fotoğraflar yer alıyor.

Bayındırlık hizmetleri ve eserler

Eserde, Osmanlı döneminde önemli bayındırlık hizmetlerine sahne olan Sofya’da ise 53 cami ve mescit, 11 han, 2 medrese ile pek çok dükkan bulunduğu belirtiliyor. Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı topraklarına katılan Varna’da ise Osmanlı hakimiyetinden çıkmadan önce 41 caminin bulunduğu ifade ediliyor.

Nefes daralması tedavisiz değil

KIRIKKALE Üniversitesi’ne bağlı TIP Fakültesi tarafından düzenlenen hasta eğitim toplantısında, sigara tiryakilerine uyarılarda bulunuldu, 40 yaşından sonra oluşan tehlikeye dikkat çekildi. Prof. Dr. Mehmet Ekici ile Prof. Dr. Fusün Kalpaklıoğlu, ’Nefesiniz daralıyorsa, çaresiz değilsiniz’ konulu eğitim toplantısına 4- 70 yaş grubundaki topluluk katıldı. Fakültenin kütüphanesindeki toplantıda konuşan Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, ülkemizde 5 milyon KOAH hastası bulunduğuna dikkat çekti. Erhan GÖGEM/ (DHA)

Milli Kütüphanede 2.5 milyon eser var

HER gün ortalama bin kişiye hizmet veren Milli Kütüphane, kitap, süreli yayın ve kitap dışı materyallerden oluşan 2 milyon 537 bin 604 esere sahip. Milli Kütüphanenin bu yılın Ocak-Eylül döneminde toplam okuyucu sayısı 300 bin kişiye ulaştı. 1 Ocak-30 Eylül 2006 tarihlerinde kütüphanenin materyal sayısında ise 112 bin 888 adet artış sağlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!