Güvenlikçilerden işsizlik eylemi

Güncelleme Tarihi:

Güvenlikçilerden işsizlik eylemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2016 16:26

ASKİ’ye taşeron hizmeti veren özel güvenlik şirketinden çıkarılan 130 güvenlik görevlisi, ASKİ Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı. İşten çıkarılma gerekçelerini öğrenemediklerini belirten işçiler muhatap bulamadıklarını ileri sürerek, “İşimize geri dönmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ASKİ’ye hizmet veren özel bir güvenlik şirketinde taşeron olarak çalışan 130 güvenlik görevlisi, haksız yere işten çıkarıldıklarını öne sürerek ASKİ Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Güvenlikçilerin eylemine CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de destek verdi. Çevik Kuvvet’in yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde basın açıklaması yapan grup tazminat ve haklarının verilmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı: 

NEDEN ÇIKARILDIK BİLMİYORUZ

“ASKİ’de işveren taşeron firma Çam Güvenlik şirketi tarafından 23 Ağustos 2013 tarihinde yapılan ihale sonucu 2015 yılı 8’nci aya kadar parça parça ihalelerle bin 700’e yakın kişi 2 yıla kadar çalıştık. 2015 yılı 8’inci ayda 3 yıllık ihale yapılıp, 2018 yılına kadar 130 kişi sözleşme imzaladık. 25 Mart’ta ASKİ ve Çam Güvenlik tarafından asılsız ve kanuna aykırı şekilde ihaleler fesh edilerek 130 özel güvenlik koruma görevlileri işten hiçbir tazminat ve haklarımız verilmeden işten çıkarıldık. Bizden önce 2016 ocak ayında 400 kişilik bir grup ve bizden sonra da bin 200 kişilik bir grup bunun yanı sıra diğer birimlerde şoför, operatör, yemekhane çalışanı gibi bin 200 kişilik işçi çıkarıldı ve çıkarılacak. İşten çıkarılma sebebimiz asgari ücretin artışı mı, yoksa Sayın Başbakanımızın kurumlara özel sözleşmeli personele geçici yasası mı ya da bilmediğimiz konular mı? Bu adaletsiz ve haksız durumun bize neden ve ne için yapıldığının cevabını öğrenmek ve işimize geri dönmek istiyoruz. Bizlere sahip çıkılmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

İNTİHAR EDEN OLDU

İşsiz kaldığı için bir güvenlikçinin intihar ederek yaşamına son verdiğini belirten grubun avukatı ise şunları söyledi:
“İşe iade davası bugün itibariyle açıldı. Bizim amacımız kesinlikle dava değil, biz işimizi geri istiyoruz. Sonuçsuz kalmasını istemiyoruz. Bunlar kredi çektiler, çocukları var. İşe iade davasıyla aldıkları tazminatla ne yapabilirler. İşlerini geri istiyorlar. Gelin uzlaşalım, anlaşalım asgari ücretin artışından kaynaklanan bir durum söz konusuysa temsilciler aracılığıyla çözüme bağlayalım yeter ki işsiz kalmasınlar. 400 kişi ocak ayında işten çıkarılmıştı, bunların 70 tanesi işe iade davası açtı. Kazandılar geri dönüyorlar. Geri kalanı ise işe geri alınacaksınız vaadiyle süresini geçirdi. Şimdi arkadaşlar nasıl hak arayacaklar? Bu işten çıkarmadan dolayı Emin Sarı adındaki güvenlikçi arkadaşımız intihar etti. Bu olacak iş mi? Bu ileriki boyutlarla daha da devam edecek kaç kişiden bahsediyoruz.

Haberin Devamı

‘ARALARI BOZULUNCA İHALE DE BİTMİŞ’

İşsiz kalan güvenlikçilere destek veren CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise şöyle konuştu:
“Bu işten atılan arkadaşlarımızla geçen hafta görüştük dertlerini dinledik. Bu arkadaşlar çok eskiden taşeron şirkette çalışanlar. Çam Güvenlik’te ve diğer firmalarda çalışıyorlar. ASKİ’de ne kadar iş varsa kantininden, temizliğinden güvenliğe tutun bütün işleri Çam Güvenlik almış. Çam Güvenlik’in Büyükşehir Belediye Başkanı ile araları bir süre çok iyiymiş. Bir süre sonra bir vesileyle bu beyefendilerin araları bozulmuş. İşçi kardeşlerimize dedikleri şu; ‘Asgari ücretin artması nedeniyle sizlerin işlerine son veriyoruz.’ Bu arkadaşlar bin 800 - bin 900 lira maaş alıyor. Hükümetin asgari ücrete yaptığı zamdan etkilenip, işverene ek bir yük olmamışlar.

Haberin Devamı

SİYASAL BOYUTA TAŞIMAK İSTEMİYORLAR

Ama bu bahane edilmiş daha önce 400 arkadaşımız işten atılmış daha sonra 300 arkadaşımızın işlerine son verilmiş. Bu arkadaşlar işe dönmek ve ekmeklerini tekrar kazanmak istiyorlar. Bu işi siyasal bir boyuta da taşımak istemiyorlar. Bir çoğu otobüslerle eylemlere, mitinglere götürülmüşler. İmzalar alınmış. Büyükşehir’e çalışmışlar ciddi emekleri var. Gökçek’in kazanmasında oyları var. Seçim bitince bir kenara atılmışlar, bu haksızlığa da dayanamıyorlar. Arkadaşlara 3 yıllık sözleşme imzalatmışlar. Kredi çekmişler hiçbir tazminatları ödenmemiş. İşe de iade almayacağız denilmiş, arkadaşlar haklarını arıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!