Günde bir avuç ceviz ile sağlıklı yaşa!

Güncelleme Tarihi:

Günde bir avuç ceviz ile sağlıklı yaşa
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2024 16:22

Sağlıklı beslenme konusunda önemli bilgiler veren Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her gün bir avuç ceviz yemenin sayısız faydaları olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Dursun şu tavsiyelerde bulundu: “Dünya’da her 9 kişiden 1’i açlık çekerken, her 3 kişiden 1’nin obez veya fazla kilolu olduğunu ve bu durumun bulaşıcı olmayan kronik hastalık risklerini artırarak, kalp-damar hastalıklarına doğrudan yol açabileceğini biliyor muydunuz? Her 40 saniyede 1 kişinin kalp krizi geçirme ihtimalinin olduğu ve kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dünya genelinde 1 numaralı ölüm sebebi olduğunu... Erkekler kalp hastalıkları konusunda kadınlara göre daha hassas... Peki durum bu kadar ciddiyse ne yapmalı? Yaşam biçimini, beslenmeyi, egzersiz süre ve sıklığını gözden geçirip, revize etmeli ve hatta kökten değiştirmeli! Beden Kütle İndeksi: Kilo (kg)/Boy (mt)= sonucu 25’ten küçük olmalı, eğer değilse hemen bir beslenme ve diyet uzmanına başvurmalısınız. Plazma lipit ve kolesterol parametrelerinizi yılda en az 1 kez mutlaka hekime danışarak takip edin ve taramalarınızı ihmal etmeyin. Beslenme biçiminizi düzenlemeniz tavsiye ediliyorsa; Akdeniz Diyet Modeli’ne uygun besinleri seçin. Akdeniz Diyet Modeli dünyaca kabul görmüş en etkili ve sağlıklı beslenme modelidir; bileşiminde polifenollerden zengin, antioksidan içeriği yüksek, bol posalı, işlenmiş ve kırmızı et tüketiminin en az olduğu, şeker ve basit karbonhidratlar yerine komplex karbonhidratlara, kaliteli protein kaynaklarına ve çoklu–tekli doymamış yağ asitlerinin belirli oranlarda bulunduğu bir beslenme modelidir. Ceviz, Akdeniz Diyeti’nde sıklıkla kullanılan yağlı tohumlardandır. Kolesterol içermez ve potasyum ile magnezyumdan zengindir.

Haberin Devamı

Günde bir avuç ceviz ile sağlıklı yaşa

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun

DOĞRUDAN KENDİSİNİ TÜKETİN

Antioksidan, antiinflamatuar, antikanserojenik etkileri bulunmakla beraber prebiotik desteği sağlamaktadır. İnflamasyonu ve oksidasyonu azaltır. Kan basıncını düzenlemede yardımcı olur. Tümör büyümesini azaltabilir, insülin duyarlılığını artırabilir. LDL-K olarak ifade edilen ve halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen değeri azaltmada etkilidir. Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengindir (Omega-3). Günde 40 gr ceviz tüketimi ile kan lipitlerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir, fakat tabii ki tek başına mucizevi bir besin değildir. Çalışmalar haftada 1 veya daha fazla ceviz tüketiminin (28 g) kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 19, koroner kalp hastalığı riskini yüzde 21 inme riskini yüzde 17 oranında düşürdüğünü ifade etmektedir. Ceviz bitkisel sterollerden zengindir. Bu steroller kolesterolün vücuttan hızla uzaklaştırılmasını sağlar ve kolesterol seviyesini düşürür. Ceviz tüketiminin artmasıyla, ateroskleroz, arteryal plak oluşumu kontrol altına alınabilir. Aynı zamanda günlük 25-30 gr ceviz tüketimi Tip2 Diyabet riskini azaltabilir. Düzenli tüketimde bağırsakta yaşayan yararlı probiyotiklerin sayısının artmasına destek olmaktadır. Alzheimer vb. gibi nörolojik hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebilmektedir. Aynı zamanda uyku düzenini sağlamada ve sirkadyen ritmi programlamada güçlü antioksidan bileşikleri barındırır. Ruh hali ve depresyon üzerinde etkilidir. Kansere karşı koruyucu özellik gösteren bileşenler içermektedir. Günlük posa gereksiniminin belli bir kısmını karşılayabilmektedir. Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda her gün 1 avuç ceviz yemenin sayısız potansiyel faydalarına şahit olmaya hazır olun! Yeterli-dengeli ve sağlıklı bir beslenme rutininde, cevize yer vermeniz yaşam kalitenize artılar katacaktır. Cevizin suyunu veya bir gece önceden suda beklemiş halini değil, doğrudan kendisini tüketin! Sağlıklı, mutlu ve sevgi dolu günler dilerim...”

Haberin Devamı

Günde bir avuç ceviz ile sağlıklı yaşa

BU BİR İLANDIR

BAKMADAN GEÇME!