Günde 600 ton su arıtıyor 784 bin TL tasarruf ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Günde 600 ton su arıtıyor 784 bin TL tasarruf ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2011 00:00

ParkOran Konutları bünyesindeki Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi’nin, günlük 600 ton atık suyu arıttığını belirten Aktürk Genel Müdürü İsmet Ergül, “Sİstemle, ParkOran Konutları’nda her yıl 784 bin TL tasarruf ediliyor.

Haberin Devamı

PARKORAN konutları bünyesinde kurulmuş olan Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi’nin, günlük 600 ton atık suyu arıtarak, Şehircilik ve Çevre Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu sulama suyu kriterlerinden daha yüksek kalitede çıkış suyu elde etmekte olduğunu belirten Aktürk Genel Müdürü İsmet Ergül projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Konutlardan kanalizasyon sistemi ile toplanan atık su, içerisinde mevcut olan katı maddelerden arındırılmak üzere ızgara kanalına iletiliyor ve tam otomatik ızgaralar vasıtasıyla içerisindeki katı maddelerden ayrıştırılıyor. Elde edilen atık su, depolanmak için dengeleme tankı adı verilen bir havuzda toplanıyor ve pompalar vasıtasıyla biyolojik arıtma işleminin yapılacağı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne iletiliyor. Sistemin çalışma şekli “biodisk” prensibi üzerine kurulu. Bu teknoloji, bir mile bağlı disklerin kısmen atıksu içinde kalacak şekilde çok düşük devirde döndürülmesi esasına dayanıyor. Bu uygulama ile diskler üzerinde oluşturulan yararlı bakteriler aracılığıyla atık sudaki kirlilik yaratan maddeler tasarlanan sürede tüketilir.

Haberin Devamı

Kaliteli sulama

Disklerin yavaş devirde döndürülmesi sırasında bakteriler ihtiyaç duydukları oksijeni havadan doğal olarak temin eder. Bir sonraki adımda, biyolojik olarak arıtılan atık su, çöktürme tankında dinlendirilerek içerisinde bulunabilecek daha küçük boyutlu katı maddelerden arındırılır ve dezenfeksiyon sistemi ile dezenfekte edilir. Elde edilen arıtılmış su, yüksek kalitede sulama suyu sağlamak için kum filtre, aktif karbon filtre ve ultrafiltrasyon ileri arıtım sisteminden geçirilir. Bu şekilde milimetrenin milyonda biri ölçüsünde filtreleme yapılmış ve çıkış suyunun yüzde 100 hijyenik olduğu bir su elde edilir. Sonuçta, biyolojik arıtma teknolojileri vasıtasıyla, ParkOran Konutları bünyesinde kullanılan, yasaların belirlediği sulama suyu standartlarına uygun, yüksek kalitede sulama suyu, peyzaj sulamasında kullanılabiliyor.

Az enerji harcıyor

Biyolojik Atıksu Arıtma Sistemi ile, son derece az enerji harcayan, az yer kaplayan, kompozit malzemelerden imal edilen, modüler yapıda tasarlanmış bir arıtma tesisi kullanarak Park Oran Konutları’nda her yıl 784 bin TL tasarruf ediliyor.

Haberin Devamı

Depreme dayanıklı kalıp tenkolojisi

ÇOK katlı binaların depreme dayanıklı tünel kalıp teknolojisi ile inşa edildiğini belirten Ergül projedeki bina özellikleri ile ilgili şu şekilde konuştu: “Binaların çevresinde araç kapasiteleri konut sayılarına göre titizlikle planlanmış kapalı otoparklar bulunuyor. Açık otoparklar sayısı sınırlandırılmış ve böylece bloklar arasındaki alan, seçkin peyzaj uygulamasıyla, yaşamaya doyum olmayacak bir ortam hayali gerçek oluyor. Binaların dış cephe kaplaması, yıpranmalara karşı dayanıklı ve estetik granit-seramik olup, kaplama altında kullanılacak yalıtım malzemesi binaları saracak. Proje kapsamında toplam 52 adet asansör, 15 adet dizel jeneratör bulunuyor.”

Haberin Devamı

Şehir hayatında sayfiye ortamı sunan bir proje

EYMİR ve Mogan Göl ve orman manzarası, ulaşım kolaylığı, şehir merkezine yakın olmasıyla birlikte bir sayfiye ortamı sunmasını projenin çarpıcı özelliklerinden olduğunun altını çizen Ergül konut özelliklerinin bazılırını şu şekilde sıraladı: “Konutlarda ısı ve ses yalıtımı konusuna özen gösterilmesinin yanı sıra ev güvenlik sistemi ise tüm konutlarda mevcut. Bu kapsamda, mutfaklarda ısı dedektörleri ile oluşabilecek yangın riski erken algılanıyor, su sensörleri ile ıslak zeminlerdeki su kaçağı tespit ediliyo ve ilgili birimlere haber veriliyor. Isı ölçerler vasıtasıyla, konutların ısıtıldığı oranda yakıt gideri fatura edilmesi mümkün kılınıyor. Giriş kapılarına ve zemin kat konutların pencerelerine takılan manyetik kontak, kapı veya pencerelerin izinsiz açılması halinde alarm sistemini devreye sokarak, ilgili birimlerin müdahalesine imkan veriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!