Güçlü kadınlar güçlü ekonomi

Güncelleme Tarihi:

Güçlü kadınlar güçlü ekonomi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2023 15:05

Ankara Girişimci İş Kadınları Derneği (ANGİKAD), ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri’ projesini dün Divan Otel’de tanıttı. Toplantıya Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkan Yardımcısı ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği(TKBB) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ASO Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Özbozkurt ve Ankara Kent Konseyi(AKK) Başkan Yardımcısı Ceren Anadol ve çok sayıda kadın girişimci katıldı.

Haberin Devamı

Proje kapsamında tüm kadın milletvekilleriyle bir araya gelerek görüşme sağladıklarını belirten ANGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Diker şöyle konuştu:

AMACIMIZ KALICI ÇÖZÜMLER

Güçlü kadınlar güçlü ekonomi

“Amacımız Cumhuriyet’imizin 100. yılına girerken bu önerilerimizi Cumhurbaşkanlığı’mıza, Meclis’imize, ilgili bakanlıklarımıza iletip, kanunlaşmasını sağlayarak kalıcı çözümler üretmektir. Bu bağlamda söyleyebiliriz ki güçlü kadın girişimcilerin olması, güçlü bir Türkiye demektir. Girişimciliğin desteklenmesi adına kadın girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştıran teşviklerin ve hibe programlarının artırılması gerekmektedir. Özellikle afet, kriz veya savaş gibi acil durumlarda etkilenme olasılığı yüksek olan kadınların daha hızlı bir şekilde toparlanabilmesi için politikaların önceden oluşturulması elzemdir. Biz ‘Fırsat eşitliği odaklı teşvikler talep ediyoruz.’ Vergi avantajları, altyapı desteği gibi önlemlerle kadınların iş kurmaları ve işlerini büyütmeleri teşvik edilmelidir.”

Haberin Devamı

5 ANA BAŞLIKTA HEDEFLER

Hedefleri doğrultusunda önerilerini 5 ana başlık altında topladıklarını belirten Diker, ana hedeflerini şöyle özetledi:

1-Kadın girişimcilerin ekonomideki gücünü artırma.

2-Eğitimden istihdama, kadınla güçlü bir Türkiye geleceği yaratma.

3-Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayarak fırsat eşitliğinin uygulandığı, kadının görünür olduğu bir toplum inşa etme.

4-Kadın girişimciliğinde eril dili kaldırarak adaletli bir iş ortamına ulaşılmasını sağlama.

5-Cam tavanları kırarak eşit fırsatları ve kadının iş hayatında güçlendirilmesini sağlayacak teşvikleri oluşturma.

KADINLAR İŞ DÜNYASININ PARLAYAN YILDIZIDIR

Toplantıya katılan ASO Başkanı Seyit Ardıç ve ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz’ın değerlendirmeleri ise özetle şöyle oldu:

Güçlü kadınlar güçlü ekonomi

Haberin Devamı

ASO Başkanı Seyit Ardıç: “Ülkemizde kadınlar, ne yazık ki çalışma hayatında en dezavantajlı grubu oluşturuyor. Nüfusumuzda sayısal olarak eşitlik varken, iş gücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70’in üzerinde, kadınlarda ise yüzde 30 civarında. Erkeklerde oran iki kat daha yüksek. İş gücüne dahil olan kadınlarda bu yılın Haziran ayı verileriyle işsizlik oranı yüzde 13.8 ile, erkeklerin işsizlik oranından yüzde 60 daha yüksek. Üzerinde durulması gereken diğer önemli bir nokta da kadın girişimciliği. Odamızda kadınların daha fazla temsilini sağlamaya kararlıyız. Yeni dönemimizde yönetim kademesindeki kadın üyelerimizin sayısı arttı. Gelecek dönemlerde daha da yüksek olmasını hedefliyoruz. Kadın girişimciliğine yönelik çalışmaları destekliyor ve iş birliklerimizi güçlendiriyoruz.”

Haberin Devamı

Güçlü kadınlar güçlü ekonomi

ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz: “Bu yıl Cumhuriyet’imiz ile birlikte aynı zamanda Ankara Ticaret Oda’mızın da 100’üncü yılı. 100’üncü yılımızda ekonomik kalkınmanın başrolünde daha fazla kadın olması için çalışıyor ve bu konuda sizlerin de desteğini bekliyoruz. Kadınların iş yaşamındaki başarıları her alanda kanıtlanmış olmakla birlikte, kadın girişimci sayısında henüz istenilen noktada değiliz. Kadınların işveren olması hem istihdamı artırması hem de ülke ekonomisine destek sağlaması açısından önemli. Ekonomisi gelişmiş bir ülke olabilmemiz ancak ve ancak kadınların hem girişimci hem de çalışan olarak iş hayatında yer almasıyla mümkündür. Bu gözle bakıldığında kadınlar üretimin, iş dünyasının parlayan yıldızıdır.”

BAKMADAN GEÇME!