Gereksiz kemoterapi risk testiyle engellenecek

Güncelleme Tarihi:

Gereksiz kemoterapi risk testiyle engellenecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2018 15:11

ODTÜ'lü bilim insanlarınca ‘Prosigna’ ismi ile hayata geçirilen, kişiye özgü tanı imkanı sağlayan tedavi yönlendirme ve risk öngörü testi sayesinde, meme kanseri hastalarının gereksiz kemoterapi alması önlenebilecek.

Haberin Devamı

Test ile meme kanseri hastasının kemoterapiye ihtiyacı olup olmadığı, genetik inceleme sonucu belli olacak. ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki ‘Kanser Sistem Biyolojisi Laboratuvarı'nda (KANSİL) uygulanan test ile hastalardan alınan örneklerin yurt dışına gönderilmesine gerek kalmayacak. Türkiye'de yapılabilecek inceleme ile sonuç birkaç gün içinde alınabilecek. ODTÜ Enformatik Enstitüsü Sağlık Bilişimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rengül Atalay, Türkiye'de yürütülen bilimsel araştırmalar kapsamında, ODTÜ'de meme kanserinde kişiye özgü tanı projesinin hayata geçirildiğini söyledi. Atalay şu bilgileri verdi:

RAPOR HAZIRLANIYOR

“Uygulamaya geçen proje kapsamında, onkologlar, hastalarından aldıkları dokuları, patoloji uzmanları aracılığıyla bize gönderiyorlar. Biz de yaptığımız inceleme sonrasında hastanın kemoterapi ihtiyacının olup olmadığını içeren bir rapor hazırlıyoruz. Raporda, hastalar düşük-orta-yüksek risk şeklinde belirleniyor ve düşük risk grubundakilerin kemoterapi almalarına gerek duyulmuyor.

Haberin Devamı

3-4 GÜNDE SONUÇ ÇIKIYOR

Şimdiye kadar patolojiyle meme kanseri tanısı alan kadınların örnekleri yurt dışına yollanarak, tedavi programı planlanıyordu. Yurt dışına kullandığında sonuç 15-30 gün içinde alınabiliyordu ancak şimdi ise bu test ile hastadan örnek geldikten sonra 3-4 gün içinde sonuç verebiliyoruz. 

 

50’DEN FAZLA HASTA İNCELENDİ

Projenin yürütücülerinden Yrd. Doç. Dr. Aybar Acar, proje kapsamında, Ankara Onkoloji ve Hacettepe Üniversitesi Onkoloji, Başkent Üniversitesi, ve Güven Hastanelerinde tedavi olan 50'den fazla hastanın, kanser patoloji dokularının tümör tekrarlama olasılığının ‘Prosigna’ testiyle incelendiğini söyledi. Acar, Türkiye'de bu sistemin bulunduğu tek devlet kurumunun KANSİL olduğunu belirterek, “KANSİL, benzer kanser öngörü ve takip testleri ile bu alandaki Ar-Ge faaliyetlerinde dünya çapında öncü kuruluşlardan biri olma yolunda ilerliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!