Gerekirse 'hayır' deyin

Güncelleme Tarihi:

Gerekirse hayır deyin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2022 16:46

Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, Ramazan Bayramı’nda aşırı yağlı ve şekerli besinlerin tüketiminin sınırlandırılması gerektiğinin altını çizdi ve “Aşırıya kaçtığınızı düşündüğünüz zaman ikramların bazılarına ‘hayır’ deyin. ‘Oruç bitti’ diyerek ölçüsüzce yiyebilirim düşüncesine kapılmayın” tavsiyesi yaptı.

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı’nda beslenmeyle ilgili uyarılarda bulunan Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, “Yenilen yemekler yağlı, şekerli besinler olursa kan şekerindeki dalgalanma nedeniyle gün boyu açlık hissi yaşanabilir. 30 gün boyunca oruç tutan kişiler bir anda yemeğe yüklenirse, ilk gün karın ağrısı, mide bulantısı, gaz, hazımsızlık ve kan şekerindeki dalgalanmaya bağlı uyuklama isteği olabilir” dedi. Aşırı yağlı ve şekerli besinlerin tüketiminin sınırlandırılması gerektiğinin altını çizen Aktepe, bayram ziyaretleri sırasında yapılan yemek ikramlarına karşı ise “Aşırıya kaçtığınızı düşündüğünüz zaman ikramların bazılarına ‘hayır’ deyin. ‘Oruç bitti’ diyerek ölçüsüzce yiyebilirim düşüncesine kapılmayın” tavsiyesi yaptı. Neslihan Öztürk Aktepe, 10 başlıkta Ramazan Bayramı’nda kilo kontrolü için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

İŞTAH KONTROLÜ İÇİN DERİN UYKU

*Güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlayın.
*Kan şekerini dengelemek için ilk 3-4 lokmanız mutlaka protein olsun.
*Ekmek olarak maya içermeyen tam buğday lavaş ya da bazlama tüketirseniz gün boyu asla şişkinlik hissetmezsiniz.
*Kabızlık sorunu yaşayanlar zor kilo verirler. O nedenle öğünlere mutlaka sebze yemeği ve/veya salata ilave edin.
*Gece saat 02:00 de en derin uykuda olmak ve 7-8 saat uyumak, ciddi iştah kontrolü sağlayacak.

AÇIK HAVADA TEMPOLU YÜRÜYÜŞ

*Çay ve kahve yerine bitki çayları tercih edin.
*Kan şekerini daha yavaş yükselten meyveleri porsiyonuna dikkat ederek tüketin. Örneğin; çilek, erik, çağla, kuru kayısı, elma, armut gibi meyveler.
*Meyve tatlıları veya dondurma tercih edebilirsiniz. İllaki hamur tatlısı tüketecekseniz hemen ardından süt, yoğurt ya da ayran tüketerek kan şekerinizi daha iyi dengeleyebilirsiniz.
*Harcadığınız enerjiyi artırmak için açık havada tempolu yürüyüş yapın..

Gerekirse hayır deyin

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!