Genç neslin hamam kültüründen haberi yok

Güncelleme Tarihi:

Genç neslin hamam kültüründen haberi yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2022 01:06

Tarihi Şengül Hamamı’nın 25 yıldır işletmeciliğini yapan Hayrettin Aslan, genç kuşağın hamam kültürüne uzak olduğunu belirterek, “Maalesef genç neslin hamam kültüründen haberi yok. Gençler daha çok havuzlu yerleri tercih ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Tesla ve SpaceX’in kurucusu milyarder iş insanı Elon Musk’ın bir Türkiye ziyaretinde uğrayıp kese yaptırdığı Ulus’taki tarihi Şengül Hamamı’na gittik, 25 yıldır tarihi hamamın işletmeciliğini yapan Hayrettin Aslan’la sohbet ettik. “Hamam işletmeciliği bizde dede mesleği” diyerek anlatmaya başlayan Aslan, ‘genç neslin hamam kültürüne nasıl baktığı’ ve ‘pandeminin hamamcılık üzerinde hangi etkiler bıraktığı’ gibi konularda şunları söyledi:

Genç neslin hamam kültüründen haberi yok


GENELDE 45 YAŞ ÜZERİ

“Maalesef genç neslin hamam kültüründen haberi yok. Gençler daha çok havuzlu yerleri tercih ediyor, Osmanlı hamamını sevmiyor. Müşterilerimiz genelde 45 yaş üzeri.

ÇIKIŞTA SODALI AYRAN

Hamama kese olmaya gelinir. Terlersiniz, kesenizi olursunuz, çıktıktan sonra da hamamda kaybettiğiniz sıvıyı almak için sodalı ayranı içer, yarım saat yatarsınız.

ÇALGILI ÇENGİLİ ORTAM

Eski hamam gelenekleri hâlâ devam ediyor. Özellikle kadınlar bölümünde kına gecesi, doğum günü gibi organizasyonlar düzenliyoruz. Gelinler, hamama arkadaşlarıyla gelip çalgılı çengili organizasyonlar düzenliyor.

YÜZDE 30 AZALMA VAR

Pandemi ve ekonomiden dolayı işlerimizde yüzde 30 azalma var. Yoğunluk daha çok kadın hamamında çünkü kadınlar kişisel bakımına meraklı ve kendilerini seviyorlar. Erkek müşteriler ise daha çok işin maddi boyutunu düşünüyor.

HAMAM ARTIK BİRAZ LÜKS

Biz hamamda fındık kömür kullanıyoruz. Sibirya’dan gelen bu kömürün tonu eskiden 900 liraydı, şimdi 5 bin 500 lira. Fiyatlar çok arttı. Hamam artık biraz lükse girdi.”

Genç neslin hamam kültüründen haberi yok


KISA KISA SORULAR

Haberin Devamı

* Takunya kültürü devam ediyor mu?

“Takunya kültürü de eski hamam kültüründe kaldı. Ne yazık ki artık yok. Takunyalar hem kaymıyor hem de bakteri üretmiyordu. Gelen müşterilere takunya kültürünü hatırlatmak amacıyla duvara iki çift takunya astık. İnsanlar bu kültürün varlığını unutmasınlar.”

* Nasıl gidilir?

Ulus’a ulaştıktan sonra Denizciler Caddesi Acı Çeşme Sokağı’nda bulunan tarihi Şengül Hamamı’na yürüyerek gidebilirsiniz.

* Hangi günler açık?

Haftanın yedi günü hizmet veriyor. Erkekler 05.00-00.00 saatleri arasında, kadınlar ise 06.00-20.00/06.00-22.00(Cuma) saatleri arasında gidebiliyor.

* Giriş ücreti ne kadar?

Giriş ücreti kişi başına 90 TL. Kese-köpük ücreti ise 40 TL.

Haberin Devamı

AVRUPA BİRLİĞİ’NCE ‘ÖRNEK HAMAM’ SEÇİLDİ

15. yüzyılın ikinci yarısında Anadolu Beylerbeyi İshak Paşa tarafından yaptırılan Şengül Hamamı, 19. yüzyılda tadilat, 2009’da ise restorasyon geçirdi. Ankara’daki tarihi üç hamamdan orijinalliği korunan tek hamam olan Şengül Hamamı, Avrupa Birliği’nce ‘Tarihi Miras’ kapsamında ‘Türkiye’de Örnek Hamam’ seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!