Farkı pekmezi ve bol susamı

Güncelleme Tarihi:

Farkı pekmezi ve bol susamı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2022 14:40

Simit, her öğün yenebilen ve her kentte farklı özelliklerle sunulan bir lezzet. Haklı bir üne sahip olan Ankara simidi, rakiplerinden bol susamı, Kalecik üzümünden yapılan pekmezi ile ayrılıyor.

Haberin Devamı

En çok tercih edilen unlu mamuller arasında yer alan simit, her ile göre farklılık gösteriyor. Peki Ankara simidini diğer simitlerden ayıran en temel özellik nedir? 20 yıllık simit ustası olan Salih Ünal, Ankara simidini farklı kılan incelikleri Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Farkı pekmezi ve bol susamı

SİMİTTE ‘ÖLÇEK’ FARKI

Ünal, Ankara simidinin lezzet farkının pekmez kullanımına bağlı değiştiğini söyleyerek, şunları sıralıyor:
“Simit, Türkiye’nin çoğu noktasında vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor ama lezzeti ilden ile farklılık gösterebiliyor. Özellikle Ankara simidini farklı kılan şey kullanılan pekmez oranı ve kalitesi. Biliyorsunuz başkent bağları ve üzümüyle biliniyor. Ankara Kalecik üzümü ile yapılan pekmez, simide ayrı bir lezzet veriyor. Kullanılan un da oldukça önemli. Simitte kullanılan susam oranı da illere göre değişkenlik gösterebiliyor. Ölçek oranı var, diğer illerde örnek veriyorum susam oranı 1 ölçekse biz de 2 ölçek kullanılıyor. Yani Ankara simidi bol susamlı oluyor.”

Haberin Devamı

Farkı pekmezi ve bol susamı

SOĞUKKEN TÜKETİN

Simit ustası Salih Ünal, Ankara’da kullanılan susam ve unun diğer kentlere göre farklı olduğunu savunarak, “Bu da bize özgü bir şey aslında. Çoğu ilde simit yapılıyor ama Ankara’daki gibi olmuyor. Örneğin, Ankara simidi koyu rengini, fazla pişirilmiş olmasından değil, pekmez ağırlıklı olmasından alıyor. Yani, ılık üzüm pekmezi ve su karışımına batırılıp taş fırın veya odun ateşinde pişirilmesinden kaynaklanıyor. Tercihe göre simidi sıcak veya soğuk tüketenler oluyor fakat bizim önerimiz Ankara simidinin soğukken tüketilmesi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!