Epilepsi akıl hastalığı değildir

Güncelleme Tarihi:

Epilepsi akıl hastalığı değildir
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2024 15:16

Türk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Kadriye Ağan, “Dünya Epilepsi Farkındalık Günü”nde, dünya çapında 65 milyon kişinin epilepsi ile yaşadığını belirterek. “Her 100 kişiden yaklaşık beşi hayatlarının bir döneminde epileptik nöbet geçiriyor, bu beş kişiden dördünde epilepsi gelişiyor” dedi.

Haberin Devamı

Epilepsinin akıl hastalığı olmadığını belirten Kadriye Ağan Hürriyet’e şunları söyledi: “Epilepsi, sinir sistemini etkileyen nörolojik bir durumdur. Epilepsi nöbet bozukluğu olarak da bilinir. Dünyanın bilinen en eski tıbbi durumlarından biridir. Genellikle bir kişinin en az iki nöbet geçirmesinden sonra teşhis edilir. Epilepside görülen nöbetler, beynin elektriksel aktivitesindeki bozukluklardan kaynaklanır. Epileptik nöbetler bir beyin hasarına veya ailevi bir eğilime bağlı olabilir ancak çoğu zaman nedeni bilinmez.

Epilepsi akıl hastalığı değildir

Prof. Dr. Kadriye Ağan

EPİLEPTİK NÖBET

Beyin, vücudumuzun tüm işlevlerinden sorumludur. Bir nöbet sırasında yaşadıklarınız, epileptik aktivitenin beyninizin neresinde başladığına ve ne kadar yaygın ve hızlı yayıldığına bağlı olacaktır. Bu nedenle birçok farklı nöbet türü vardır ve her insan kendine özgü bir şekilde epileptik nöbet kliniğine sahiptir. Epilepsinin türüne bağlı olarak başlangıç yaşı da değişkenlik gösterir. Bazı epilepsi tipleri kısa bir süre devam ederken, bazı tiplerse tüm hayatınız boyunca devam edebilir.

Haberin Devamı

YANLIŞ İNANIŞLAR

Dünya çapında 65 milyon insan epilepsi ile yaşıyor. Her 100 kişiden yaklaşık beşi hayatlarının bir döneminde epileptik nöbet geçirir ancak bu beş kişiden dördünde epilepsi gelişir. Epilepsi hastalarının karşılaştığı en önemli engellerden biri toplum tarafından anlayış ve kabul eksikliğidir. Toplumda hala azalmakla birlikte epilepsiyle ilgili güncelliğini yitirmiş inançlar var. Örneğin, birisi bunun bulaşıcı olduğunu veya nöbetlerin bir tür akıl hastalığı olduğunu düşünebilir. Bu yanılgılar eğitimde, istihdamda ve sosyal ortamlarda ayrımcılığa yol açabilir. Bu durum epilepsili kişilerin yararlanabileceği fırsatları sınırlar.

DOĞRU TANI ÖNEMLİ

Epilepsi genellikle epilepsi ilaçları ile tedavi edilir. Bunları anti nöbet ilaçlar olarak adlandırıyoruz. Epilepsi ilaçları beyine etki ederek nöbetleri azaltmaya veya nöbetlerin olmasını durdurmaya çalışır. Ancak bazen anti nöbet ilaçlar yeterli gelmediğinde ve epilepsi tipi için uygun olduğunda epilepsi cerrahisi, vagal sinir stimülasyonu ve ketojenik diyet gibi yardımcı olabilecek başka tedaviler de vardır. Doğru tanı ve tedavi ile çoğu epilepsi hastası normal bir hayat yaşayabilir.”

BAKMADAN GEÇME!