Engellilerden suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Engellilerden suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2016 16:01

Ankara’daki görme ve ortopedik engelliler, Engelliler Kanunu kapsamında yapılması zorunlu düzenlemeleri yerine getirmedikleri gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu. Engelleri fotoğraflayıp tutanak tutan engelliler, “Engelsiz yaşam için bir engeli de siz kaldırın” dedi.

Haberin Devamı

Başkent’teki görme ve ortopedik engelli vatandaşlar, düzenledikleri etkinlik ile fiziksel erişebilirliklerini kısıtlayan kent içindeki engellere dikkat çekti. Aktif Görme Engelliler Derneği (AKTİFGÖR) öncülüğünde toplanan engelli vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları “Engelsiz yaşam için bir engeli de siz kaldırın” yazılı pankart ile Ankara’nın kalbi Kızılay’daki cadde ve sokaklar ile Kolej metrosu ve Sıhhiye’de yürüdü. Engelliler, ilgili kanun kapsamında ‘engellilerin erişim’ine ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılması zorunlu düzenlemelerde yaşanan aksaklıkları, çevredeki vatandaşların yardımıyla fotoğraflayıp tutanak tuttu. Yaklaşık 4 saat süren etkinlik sonunda engelliler, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu. Kent merkezindeki sarı şeritlerin kullanılamaması ve kaldırımlarda çok sayıda engel bulunması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirten AKTİFGÖR Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, Emniyet Müdürlüğü hakkında da kaldırımlara park ederek yaya ve engelli geçişini engelleyen araçlara gerekli yaptırım uygulamadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Hasanoğlu, şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

KALDIRIM VE YOLLAR ENGEL DOLU

“Tespit ettiğimiz engeller arasında kaldırım üzerine inşa edilen akıllı büfeler, bir anda biten ve sonra tekrar başlayan sarı şeritler, kaldırıma ve engelli rampasına park edilen araçlar, yaya yolunu tamamen kapatan üst geçit ayakları, çalışmayan asansör ve raylı asansör sistemleri, yürüyüş alanındaki kent mobilyaları var. Hepsini fotoğraflayıp, adresleriyle birlikte tutanağa yazdık. Başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere tüzel ve gerçek kişilere sesimizi duyurmak için böyle bir etkinlik yaptık. Mevzuata uygun davranalım. Engellilerin de sokakları, caddeleri, binaları, meskenleri ve kamuoyuna açık alanları kullanmalarına yardımcı olalım.”

AKSAKLIKLARIN KAYNAĞI BELEDİYELER

Kent içinde karşılaştıkları aksaklıkların büyük çoğunluğunun belediyelerden kaynaklı olduğuna dikkati çeken AKTİFGÖR üyesi görme engelli Ercan Yıldız ise, şöyle konuştu: “Fiziksel erişimle ilgili aksaklıkların en büyük kaynağı belediyeler. Hem Büyükşehir hem de ilçe belediyelerine büyük görevler düşüyor. Sadece bununla da bitmiyor. AVM ve konutlar başta olmak üzere sosyal alanlara verilen ruhsatlarda engelliler de düşünülmeli. EGO araçlarında olduğu gibi dolmuş ve diğer toplu ulaşım araçlarında da ortopedik engelliler için sistem geliştirilsin. Bunu devlet de destekleyebilir. Engellilere yapılan yatırım boşa giden para değildir. Engelliler de üretime katkı sağlamak istiyor ama bunun ön şartı fiziksel erişimimizi sağlamak.”

Haberin Devamı

TEDBİR ALMAYANA PARA CEZASI

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından engelli vatandaşların sosyal yaşamını kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan ve daha önce iki kez ertelenen kanun geçtiğimiz yıl 7 Temmuz’da yürürlüğe girmişti. Kanuna göre yükümlülükleri yerine getirmediği denetim komisyonlarınca tespit edilen büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her tespit için 5 bin liradan 25 bin liraya kadar; gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine de her tespit için bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!