Ekmek fiyatında kuruş pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Ekmek fiyatında kuruş pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2016 18:06

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in “Ekmek 61 kuruşa satılabilir” açıklaması üzerine Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil Balcı, “mümkün değil” yanıtını verdi. Bakan Çelik ikinci bir açıklama ile tavsiyesini sürdürürken, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek ve et fiyatlarına son dönemde yapılan zamları değerlendirirken, “Nihai satış fiyatı 61 kuruş olması gereken bir ekmeğin bugün 1, 1.25 TL’den satılması kabul edilir değildir” dedi. Çelik, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e de, “Ankara Büyükşehir Belediyesi 250 gram halk ekmeğinin 75 kuruşa satıyor. Melih Bey’e sesleniyorum. Biraz fazla kar ediyorsun, biraz indir” diyerek mesaj göndermişti. 

‘61 KURUŞ MÜMKÜN DEĞİL’

61 kuruştan ekmek satılmasının mümkün olmadığını savunan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil Balcı ise, “Ankara’daki fiyatın Türkiye’de 40-50 ilde yaklaşık 2,5-3 yıldır uygulandığını kaydetti. Bakan Çelik’in halk ekmek fiyatını baz almış olabileceğini belirten Balcı, “Hiçbir zaman 3 bin adet üretilen ekmeğin maliyeti ile 400 bin adet üretilen ekmeğin maliyetinin bir olması mümkün değil. İsraf konusunda ciddi bir mesafe kat edeceksek fırın enflasyonunun önüne geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘75 KURUŞA SATAN VARSA SİZ DE 90 KURUŞ SATIN’

Ekmek fiyatı konusundaki tavsiyesini yenileyen Bakan Çelik, “61 kuruş doğru ki 70 kuruşa satan illerimiz var. 1 lira afaki bir rakamdır, doğru değildir. İllerdeki bu kararı alan gerek fırıncı esnafını, gerek sorumlu sivil örgütlerini göreve davet ettim, yine ediyorum. 75 kuruşa ekmek satıldığına göre siz de 90 kuruşa satabilirsiniz. Vatandaşın bu zaruri ihtiyacıdır. Ekmeğin maliyeti bellidir, Türkiye’nin genelinde de satış fiyatı bellidir. ‘Neden 1 lira, neden 1 lira 25 kuruş’ diye sesleniyorum. Bunu haklı kılacak hiçbir neden yok.”

‘HALK EKMEK FİYATI AŞAĞI ÇEKECEK Mİ?’

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz da ekmek konusunu TBMM gündemine taşıdı. Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle meclise sunduğu soru önergesinde özetle şu sorulara yer verdi:
“Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’nın 250 gramlık halk ekmeği 75 kuruştan satmasının gerekçesi nedir? Her bir halk ekmeğin maliyeti nedir? Farklı illerdeki belediyelere ait halk ekmek fabrikaları 250 gramlık ekmeği 62 kuruşa satarken, neden Ankara’da halk ekmek 75 kuruştan satılmaktadır? Aradaki 13 kuruşluk fiyat farkı neden kaynaklanmaktadır? Bakan Çelik’in uyarılarının ardından Halk Ekmek Fabrikası’nın fiyatlarının aşağıya çekilmesi düşünülmekte midir?”

BAKMADAN GEÇME!