Düğümü kentsel dönüşüm çözer

Güncelleme Tarihi:

Düğümü kentsel dönüşüm çözer
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2009 00:00

Tüm Türkiye’nin gözünün üstünde olduğu yerel seçimlerin Ankara ayağında en çetin yarışın yaşandığı ilçelerin biri de Mamak. Bir zamanlar "solun kalesi" olarak adlandırılan 10 yıldır sağ partilerin yönetimindeki Mamak’ta AKP kaybetmeme, CHP "emaneti" geri alma, MHP de Mansur Yavaş rüzgarıyla seçimi kazanma peşinde.

TÜM Türkiye’nin gözünün üstünde olduğu yerel seçimlerin Ankara ayağında en çetin yarışın yaşandığı ilçelerin başında geliyor Mamak. Bir zamanlar "solun kalesi" olarak adlandırılan, 10 yıldır sağ partilerin yönetimindeki Mamak’ta AKP kaybetmeme, CHP "emaneti" geri alma, MHP de Mansur Yavaş rüzgarıyla seçimi kazanma peşinde. Mamak’ta düğümü çözecek ise ilçe genelinde yürütülen Kentsel Dönüşüm Projeleri.

AKP aday belirleme sürecinde Sincan’dan sonra en büyük sıkıntıyı Mamak’ta yaşadı. İlçede 10 yıldır belediye başkanlığını yürüten Gazi Şahin’i aday göstermeyen AKP, tercihini İlçe Başkanı Mesut Akgül’den yana kullandı. Akgül teşkilatın tanıdığı ve sevdiği bir isim olsa da Mamak genelinde popülarite olarak eski başkan Şahin’le yarışabilecek bir pozisyonda değil. Yani Mamak adayı Akgül açıklandığından itibaren hem kendini tanıtmak, hem Şahin’i sevenlerin ve aday gösterilmediği için tepkili olanların gönlünü almak, hem de Şahin’e tepkili olanları partiyle barıştırmak için çabalıyor.

Şahin iddialı

CHP’nin Belediye Başkan Adayı Veli Gündüz Şahin ise Mamak’ta uzun yıllar partisinin ilçe başkanlığını yürüttü. İki yıldır belediye başkan adaylığına hazırlanan ve en erken açıklanan adaylardan Şahin’in en büyük avantajı ilçede tanınan ve sevilen bir isim olması. Açıklandığı Aralık ayından beri Mamak’ı karış karış dolaşan Şahin, solun kemik oylarının olduğu Tuzluçayır, Şahintepe, Şirintepe, Demirlibahçe’nin yanı sıra sağ partili vatandaşların yoğunlukta göründüğü Ekin, Başak, Küçük Kayaş ve Mamak merkezde de hatırı sayılır bir oy alacak gibi görünüyor.

Belirleyici etken

MHP ise Mamak tercihini eski bakan Mehmet Çevik’ten yana yaptı. MHP Çevik’i aday göstererek kendi kitlesinin yanında merkez sağı toplama, soldan da oy alma hesabını yaptı.

AKP ve CHP’nin "kafa kafaya" gittiği MHP’nin de iddialı olduğu Mamak’ta düğümü ilçe genelinde devam eden ve 100 bin kişiyi ilgilendiren Kentsel Dönüşüm Projeleri çözecek. AKP, başlattığı kentsel dönüşüm projelerini, "Kentleşme açısından başarı öyküsü" olarak lanse ederken, başta CHP olmak üzere muhalefet partileri, "Kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm yapıldı. Fiyaskoya dönüştü" eleştirileri getiriyor.

Mamak’ta nüfusun beşte birini etkileyen kentsel dönüşümdeki oysal bölüşümün nasıl olacağı seçimin kaderini de tayin edecek

Önemli bir görüş

Mamak’ta yönetimde bulunan AKP’li bir kaynak ise seçimin bıçak sırtı olduğunu kabul ediyor. Gazi Şahin’in artılarıyla eksileriyle Mamak’ta tanınan, ağır başlı ve sakin tavırlarıyla sevilen bir isim olduğunu belirtiyor. 100 bin sınırını geçen partinin seçimi kazanabileceğine dikkat çeken bu son derece kilit isim, Şahin’in özellikle 40 bin civarı seçmeni olan Alevi kesimden de 15 bine yakın oy aldığına dikkat çekiyor. Bu oyların tamamının CHP’ye kayacağına işaret eden AKP’li yetkili, "MHP’nin de asıldığı seçimde bu kez işimiz hiç de kolay değil" diyor.

Mamak sokakları  seçimi konuşuyor
/images/100/0x0/55eb67e1f018fbb8f8bf03b0


SEÇİMLERE neredeyse bir hafta kala Mamak sokakları seçimi tam anlamıyla yaşıyor. Tüm kahvelerde, esnaf arasında, sokakta tek konuşulan konu yerel seçimler. Mamaklı, ilçesindeki seçim kadar Büyükşehir Belediyesi seçimleriyle de ilgileniyor. Halkla söyleşilerimizde ise göze ilk çarpan bir çok vatandaşın Mamak için ayrı Büyükşehir için ayrı partilere oy verecek olması.

Tıp Fakültesi Caddesi’nde dönercilik yapan Hasan Usta 49 yaşında ve uzunca bir süredir Mamak’ta esnaflık yapıyor. Belediyeden memnun değilim dese de "Oyum ya MHP’ye ya AKP’ye" demekten de kendini alamıyor. Büyükşehir tercihi de hayli ilginç, "Oyum bu kez Karayalçın’a, hiç olmazsa metro yaptı" diyor.

Tuzluçayır’da bir kahveye uğruyorum, bir masaya oturuyorum. 52 yaşındaki Tahir Günendi solun bu zamana kadarki bölünmüşlüğüne isyan ederek, "30 yıldır Mamak’tayım. Solun kaybedeceği aklımıza gelmezdi ama bu kez birleşip kazanacağız. Hem Veli Gündüz Şahin hem de Karayalçın kazanacak" diyor.

AKP’nin en güçlü olduğu bölgelerden Mamak Merkez’de bir pideciye giriyorum. 30 yıldır Mamak’ta esnaflık yapan Bünyamin Aztekin, "Seçimi AKP alır, AKP alamazsa CHP alır. MHP sanki bir adım geride gibi ama Mansur Yavaş Büyükşehir’i kazanırsa Mamak’ta da MHP kazanabilir. Ne Mamak’ta ne de Büyükşehir’de Ankara daha önce üç partinin çekiştiği bir seçim gördü" diyerek aslında hem Ankara’yı hem de ilçesi Mamak’ın durumunu özetliyor.

MAMAK

29 Mart yerel seçimlerinde Mamak’ta 355 bin 846 seçmen sandık başına gidecek. Mamak’ta 1999’dan bu yana yapılan yerel ve genel seçimlerde partilerin aldığı oy ve oy yüzdeleri ise şöyle:

1999 SEÇİMLERİ2002 SEÇİMLERİ 2004 SEÇİMLERİ 2007 SEÇİMLERİ

PARTİOYYÜZDEPARTİOYYÜZDEPARTİOYYÜZDEPARTİOYYÜZDE

FP60.50630.00AKP100.05943 AKP106.120 50.01AKP 132.441 50

CHP56.17927.85 CHP 68. 509 29CHP66.222 31.21CHP81.33730

MHP43.66221.65MHP18.858MHP27.18612.81MHP 25.80811

DSP 19.694 9.76

ANAP12.392 6.14

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!