DT’den yerli yazarlara ödül

Güncelleme Tarihi:

DT’den yerli yazarlara ödül
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2018 17:07

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, tiyatro sanatına yön vermek ve gelişmesini sağlamak için Devlet Tiyatroları sahnelerinde ilk defa oyunu oynanmış yerli yazarlara ödül verdi.

Haberin Devamı

Proje kapsamında 2014-2015 sezonundan itibaren Devlet Tiyatroları’nın sekiz bölgesinde toplam 26 oyun sahneye koyan yerli yazarlara ödüller verildi. DT Genel Müdürlüğü Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi’nde gerçekleşen törene Genel Müdür Mustafa Kurt, Başrejisör Hakan Çimenser, ödüle layık görülen yazarlar ve kurum idarecileri katıldı. Mustafa Kurt, 2014’ten beri planladıkları projeyi hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Yerli yazarları teşvik etmek ve daha fazla yerli yazar katmak için bu projeyi hazırladık. 2014 yılında görüştüğümüz toplantıda O dönem sadece iki tane yazarımız yeni oyun yazmıştı. Türk tiyatrosunun kendi yazarlarıyla büyüyebileceğini ve gelişebileceğini düşünüyorum” dedi. Kurt, şöyle devam etti.

YURTDIŞINA GÖTÜRECEK YERLİ OYUNLAR LAZIM

Haberin Devamı

“Repertuvarda çeviri ve yabancı oyunların sayıyı oldukça fazlaydı. Bu sezon yerli oyunların oranı yüzde 48 civarında. Bunun en az yüzde 70 olması lazım. Dünyanın kabul ettiği yazarları oynayalım, hiçbir sorun yok ama en önemli şey; yerli yazarlarımızın gelişmesi. Biz sömürge ülkesi değiliz. Bu toplumun kaynaklarını kendi öz evlatlarımıza harcamalıyız. Repertuvarlarımızda her türlü yabancı yazarın eseri var. Ama dünya repertuvarlarında Türk yazarların eserleri yok. Gönül istiyor ki Türk tiyatrosunun yazarları da dünyada Türkiye’yi temsil edebilsin. Devlet Tiyatrosu’nun amacı, Türk yazarını, rejisörünü dünyada tanıtmak. DT’nin yılda 150 oyunu var. 50’si geçen yıldan, 100’ü yeni çıkan. Yurtdışına turneye götüreceğimiz zaman bizi anlatan, özgün bir Türk eseri göndermekte zorlanıyoruz. Böyle bir şey olamaz. 70 yıllık Türk tiyatrosu özgün bir eserini yurtdışına götüremiyor. Hepimize çok önemli görevler düşüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!