‘Doyumluk’ değil ‘tadımlık’ olsun

Güncelleme Tarihi:

‘Doyumluk’ değil ‘tadımlık’ olsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2022 10:42

Yeni yıla sayılı saatler kaldı. Yılbaşında gün içinde hafif beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Beslenme Uzmanı Diyetisyen Nimet Kültekin, bu tür özel gecelerde beslenmenin en önemli noktası doyumluk değil ‘tadımlık’ yemektir” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Kültekin, yılbaşı gecesi beslenme önerilerini ise şöyle sıraladı:

‘AKŞAM FAZLA YERİM’ DÜŞÜNCESİ YANLIŞ
“Yapılan araştırmalar, alınan yeni yıl kararlarının daha çok kilo verme odaklı olduğunu gösteriyor. Çevremde ‘yeni yılda 10 kilo vereceğim’, ‘spora başlayacağım’ gibi cümleleri çok fazla duyuyorum. Bu ancak sağlıklı bir yaşam biçimiyle mümkün olabilir. Akşam çok yemek yerim, sabah yemeyim düşüncesi yanlış. Aslında bu tür özel gecelerde beslenmenin en önemli noktası doyumluk değil; tadımlık yemektir. Her şeyden azar azar yemek mide ve sindirim sistemini korumamıza yardımcı olur.

‘Doyumluk’ değil ‘tadımlık’ olsun

HİNDİ’NİN YANINDA PİLAV TÜKETMEYİN
Yıl sonu gece yemeğinizi eğer bir restorantta yiyecekseniz ordövr tabağınızdan sebzeli mezeleri küçük bir dilim esmer ekmek ile yiyebilirsiniz. Ara sıcak olarak ikram edilen börekler yağ ve karbonhidrat deposu olduğu için tüketmemeniz daha doğru olacaktır. Ana yemek yüksek ihtimalle hindi olacaktır. Hindi tercih edecekseniz yanında servis edilen kestaneli pilav ve patatesi tüketmeyip salata eşliğinde yiyebilirsiniz. Yemek sonrası ikram edilen meyve ve tatlı seçeneğinden yalnızca birini seçerek karbonhidrat yüklenmesini azaltabilirsiniz. Yılbaşını evde geçirecekseniz de bol salata, az yağla hazırlanmış sebzeli ve yoğurtlu mezeler, yoğurt, 2-3 tane çiğ köfte veya mercimek köfte daha az kalori almanızı sağlayabilir.

Haberin Devamı

‘Doyumluk’ değil ‘tadımlık’ olsun

100 GRAM KURUYEMİŞ YAKLAŞIK 600 KALORİ
yılbaşı gecesinin olmazsa olmazlarından biri de kuruyemiş. Burada asıl önemli nokta tükettiğimiz kuruyemişin miktarı. Bir çay bardağı kadar kuruyemiş bizler için yeterli olmakta. Yaklaşık olarak 100 gram bir kuruyemiş yediğimizde 600 kaloriye yakın bir enerji alıyoruz ve bu sayı oldukça yüksek bu yüzden seçeceğimiz kuruyemişlerin çiğ olmasına dikkat ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘Doyumluk’ değil ‘tadımlık’ olsun

BAKMADAN GEÇME!