‘Çöp’ten elektrik

Güncelleme Tarihi:

‘Çöp’ten elektrik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 15:35

Ankara’nın çöpü, Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı’nda elektriğe dönüşüyor. Atık depolama alanında üretilen günlük toplam 44.4 megawat/saat elektrik, kentin toplam elektrik tüketiminin yüzde 2.4’ünü sağlıyor.

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'nin uyguladığı ‘Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi’ ile Başkent'in günlük 5 bin tona yakın çöpü, Mamak Çöplüğü ve Sincan Katı Atık Depolama Alanı'nda elektrik enerjisine dönüşerek, kenti aydınlatıyor. Mamak Çöplüğü'nde biriken metan gazının bertarafı için kurulan santral ile Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı'na, günlük ortalama 800-1000 ton arası çöp taşınıyor. Burada çöpten üretilen metan gazından toplam 44.4 megawat/saat elektrik enerjisi üretiliyor. Bu elektrik de ulusal elektrik şebekesine satılarak, Başkent'in yaklaşık bin 870 megawat/saat'lik toplam elektrik enerji tüketiminin yüzde 2.4'ünü sağlıyor.

EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

Öte yandan Mamak Çöplüğü'nde inşa edilen 6 çürütme tankında, Sincan Çadırtepe'de ise 12 çürütme tankında organik çöpten metan gazı ve gübre üretiliyor. Yılların birikimi sonucu doğal olarak oluşan metan gazını, özel olarak geliştirdikleri çürütme tankında, Başkent'in günlük çöpünden 1-2 haftada elde ettiklerine dikkat çeken AR-GE yetkilileri, bu yöntemle organik çöpün imha edilirken, enerji hammaddesi ve gübre olarak da ekonomiye kazandırıldığını ifade ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!